Lázár ugyanúgy reagál Orbánra, mint Simicskára – Gulyás Márton újra a kapuk előtt

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 30.

Villámnarancs

Hidegrázás, undor, netalán egy jó kis fertő? Ilyen lenne a (magyar) politika? Az exkrétakörös aktivista, Gulyás Márton közéleti vlogba kezdett.

Slejm – a torkon ragadt politika címmel kezdett – a nagy sikerű és hazai platformok között újító pluszegy online politikai műsor után – Gulyás Márton aktivista közéleti videoblogolásba. Az első, bemelegítő adás rögtön a vlog címére reflektál, amely szerint a politika az, amit se kiköpni, se lenyelni nem tudunk, mégis viszket, zavar.

false

Első körben Gulyás a politikusok elviselhetetlenségéről és a politikai rendszer mérgező mivoltáról értekezik, szemléletes példákon keresztül mutatja be, hogy a politikusok legtöbbje ugyan definíció szerinti „rongyember”, mégsem biztos, hogy érdemes az általános politikusundort kiterjeszteni a politika egészére, ezzel eltartani magunktól azt, ami az életünk számtalan aspektusára oly nagy hatással van.

Emlékszik Giró-Szász Andrásra még az özönvíz előttről?

Az egykor volt kormányszóvivő sommás kijelentései napjainkra gyakorlatilag megelevenedtek. De Lázár János extrém szemöldökmozdulatait is érdemes kódolni, vajon mitől rándul Orbán Viktor nevére éppúgy, mint Simicska Lajoséra. Rejtély.

Gulyás Márton egy saroknyi könyvespolc előtt hangosan gondolkodik a magyar politikai kultúráról, miközben szemléletes bejátszások használatával számba veszi, miért is olyan lehetetlen az a rendszer, melybe korrumpálódás nélkül bekerülni alig lehetséges, kikerülni pedig szinte lehetetlen, ugyanis oly mértékben elhasználódnak a szereplői, hogy végül a kutyának sem kellenek.

Ki lesz mégis olyan hülye, hogy politikusnak áll?

Mit lehet vagy kell tenni, hogy ne kapjunk konstans agybajt? Vagy miért van az, hogy az senkinek sem kérdés, tízmillió ember hogy van egyedül? – kérdezik a főcímzenében.

„Rendes” adás jövő héten, addig is itt lehet ráhangolódni.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?