Majtényi László államfői jelölése gyakorlatilag az LMP-n múlik

  • narancs.hu
  • 2017. január 6.

Villámnarancs

Ki mondja meg nekik, hogy mit lépjenek? Telefonos segítséget kérnek?

Schiffer András tegnapelőtti Facebook-bejegyzése alapján előtte is világos, hogy Majtényi László akkor lesz a parlament színe előtt is köztársaságielnök-jelölt, ha az LMP beáll a jelölők közé. (Van ugye 29 szocialista képviselő, a párt pedig már jelezte hajlandóságát a jelölésre, s ez várható el a 10 független jelölt majd mindegyikétől is. Ez 39 képviselő, azaz kell még legalább egy ember, aki nem jöhet sem a Fideszből, sem a Jobbikból. Marad tehát az LMP.)

Schiffer ezt írja: „2016: Majtényi László az ATV Start című műsorában azt mondta, az ellenzéki pártok egy elfogadhatatlan rendszert legitimálnának azzal, ha részt vennének az alkotmánybírák jelölésében. Az új alkotmánybírák novemberi megválasztásában és eskütételén a »demokratikus oldal« (jelentsen ez bármit) képviselői nem vettek részt.

2017: A »demokratikus oldal« (jelentsen ez bármit) Majtényi Lászlót jelölné köztársasági elnöknek a 199 fős Országgyűlésben, az Áder Jánost támogató 131 fős kormányoldal ellenében. Majtényi tudott a felkérésről, nem tiltakozott ellene, most igazából a reakciókra vár, néhány napot kér.

Arról még nincs hír, hogy az érintettek egy elfogadhatatlan rendszert legitimálnának-e azzal, ha részt vennének a köztársasági elnök jelölésében.”

Ez körülbelül azt jelenti, hogy Majtényit ugyan nem szeretjük, de még nem tudjuk, hogy mit csináljunk – hisz a hózentróger-húzogatás mindenkori üzenete a bizonytalanság.

Mit lehet tenni ilyenkor? Meg kell kérdezni egy okosabbat. Az LMP és Schiffer előtt három lehetőséget látunk.

1. Megkérdezik a tagságot.

2. Megkérdezi Orbán Viktort.

3. Mindkettőt, hátha ugyanazt mondják.

Izgatottan várjuk a fejleményeket.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?