Majtényi László államfői jelölése gyakorlatilag az LMP-n múlik

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 06., 15:37
kommentek
8
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ki mondja meg nekik, hogy mit lépjenek? Telefonos segítséget kérnek?

Schiffer András tegnapelőtti Facebook-bejegyzése alapján előtte is világos, hogy Majtényi László akkor lesz a parlament színe előtt is köztársaságielnök-jelölt, ha az LMP beáll a jelölők közé. (Van ugye 29 szocialista képviselő, a párt pedig már jelezte hajlandóságát a jelölésre, s ez várható el a 10 független jelölt majd mindegyikétől is. Ez 39 képviselő, azaz kell még legalább egy ember, aki nem jöhet sem a Fideszből, sem a Jobbikból. Marad tehát az LMP.)

Schiffer ezt írja: „2016: Majtényi László az ATV Start című műsorában azt mondta, az ellenzéki pártok egy elfogadhatatlan rendszert legitimálnának azzal, ha részt vennének az alkotmánybírák jelölésében. Az új alkotmánybírák novemberi megválasztásában és eskütételén a »demokratikus oldal« (jelentsen ez bármit) képviselői nem vettek részt.

2017: A »demokratikus oldal« (jelentsen ez bármit) Majtényi Lászlót jelölné köztársasági elnöknek a 199 fős Országgyűlésben, az Áder Jánost támogató 131 fős kormányoldal ellenében. Majtényi tudott a felkérésről, nem tiltakozott ellene, most igazából a reakciókra vár, néhány napot kér.

Arról még nincs hír, hogy az érintettek egy elfogadhatatlan rendszert legitimálnának-e azzal, ha részt vennének a köztársasági elnök jelölésében.”

Ez körülbelül azt jelenti, hogy Majtényit ugyan nem szeretjük, de még nem tudjuk, hogy mit csináljunk – hisz a hózentróger-húzogatás mindenkori üzenete a bizonytalanság.

Mit lehet tenni ilyenkor? Meg kell kérdezni egy okosabbat. Az LMP és Schiffer előtt három lehetőséget látunk.

1. Megkérdezik a tagságot.

2. Megkérdezi Orbán Viktort.

3. Mindkettőt, hátha ugyanazt mondják.

Izgatottan várjuk a fejleményeket.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 06., 15:37
kommentek
8
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8 Valakicske
  Valakicske
  2017. január 07., szombat 11:49
  Ha a Schifferen múlik - felejtsük már el azt, hogy Schiffer kilépett onnan, mert nem, csak papíron. Feltehetően így nagyobb esélye van valami számára fontos posztra, amihez kell a Dagadt jóindulata is ... -, akkor nem lesz még jelölt sem.
  Nem ezért fizetik.
 2. 7
  Tamás Csacsicska
  2017. január 07., szombat 05:48
  A helyzet az, hogy Majtényi szakmailag és emberileg bármennyire is alkalmas – és kívánatos - lenne a posztra, sohasem fogja betölteni, mert a 131 fideszes birka azt fog megszavazni, akit Orbán parancsol. És nem Majtényi lesz az.

  Innentől már csak a posztra való jelölésről beszélünk, ami nem fog nagy hullámokat kelteni a társadalomban, mert az emberek 75 százalékát a dolog nem érdekli, a maradék 25 százalék még csak nem is érti a dolgot. Miután Majtényi jelölésének semmi érdemi hozadéka nincs, azért felmerül az a kérdés, hogy érdemes-e bármilyen módon beleállni a Fidesz demokrácia játékába. Szerintem felesleges. A Fidesz egész jogrendszere illegitim, beleértve ebbe az „Alaptörvényt”, ami az államfő-választást is szabályozza. Nagyobb kárt okoz az „ellenzék”, ha részese ennek a hiteltelen játéknak és még az arcát is veszti, ha lemegy pitibe az LMP-nek ezért a semmiért.

  Ha már, akkor a Fidesz jelöltje ellen kell szavazni – egyáltalán ha érdemes bemennie a Parlamentbe az ellenzéknek, sormintának.
 3. 6 rworse
  rworse
  2017. január 06., péntek 21:35
  Schiffer már régóta azt bizonyítja, hogy nem lehet más a politika. Ez a szövege is ilyen.
 4. 5 KassaiSonka
  KassaiSonka
  2017. január 06., péntek 20:12
  Azért nézzünk csak a mondatok mélyére. Schiffer lazán összemossa az alkotmánybírák megválasztásának procedúráját a köztársasági elnök jelöléssel. Ez több okból is nagyon inkorrekt, mondhatni kifejezetten sunyi eljárás:

  1.) Schiffer valójában ezzel igyekszik utólag elfogadhatóvá tenni egészen aljas eljárását, amikor pártján keresztül segédkezett a Fidesznek az alkotmánybíróságnak Fidesz általi totális megszállásához.
  2.) A két eljárás azért sem hasonlítható össze, mert az egyik de facto és de jure bebetonozza a Fidesz-hatalmat, a másik pedig de facto gyengíteni igyekszik azt. Ez kis különbség azért, amivel Schiffer pontosan tisztában van.
  3.) A két eljárás közötti döntő különbség pedig abban is fennáll, hogy az alkotmánybírák megválasztása véghezvitelének sikeressége abszolút nyilvánvaló volt, Majtényi köztársasági elnökké választása pedig tökéletesen kizárt.

  Mint láthatjuk tehát, Schiffer most is csak egy pont olyan ócska, szar alaknak mutatta be magát, mint amilyen mindig is volt.

 5. 4 Hóvarjú
  Hóvarjú
  2017. január 06., péntek 19:11
  A Varjú a Bagollyal egyetért.
 6. 3
  Kenyszer Bagoly
  2017. január 06., péntek 17:15
  Most legalább egyértelmûvé válik mindenki
  Elôtt, hogy a demokrácia ( ugye tudjuk mit jelent ez) árulója-e Schiffer és az általa nem eresztett LMP, vagy sem. Itt most nem lehet "kinn is vagyok, benn is vagyok-ot" játszani, sôt az is kiderül, milyen mélyen.
 7. 2 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. január 06., péntek 16:32
  Még a DK sem bólintott rá, ha minden igaz.
 8. 1 Kovacs
  Kovacs
  2017. január 06., péntek 16:19
  A "konstruktív" ellenzék, jelen esetben Schiffer, azért nem kollaborál az ügyben, mert az alkotmánybírók jelölésekor a maradék szinték "konstruktív" baloldali ellenzék nem volt hajlandó kooperálni. Emlékszünk a DK-ra, aki azért nem hajlandó három (lehet, hogy márcsak egy) liberálissal összefogni, mert Fodor nem ült be az esetleges frakciójába. Annakidején.
  Még egy dolog nem hagy nyugodni, ugyanis a jelölendő (ha Schiffer volt pártja hajlandó hozzájárulni) Majtényi a következő hasonlattal élt:


  Hvg.hu: A parlamenti erőviszonyokat figyelembe véve eljutott egyáltalán odáig, hogy elképzelje, milyen lenne, ha megválasztanák?

  M. L.: Nem, természetesen tisztában vagyok azzal, hogy – pestiesen szólva – annyi esélyem van, mint Szálasinak a főtárgyaláson.

  Ilyen esetekre muszáj, hogy Szálasi jusson az eszébe?
  Ez így rendben van?
  Vagy csak én rémámuldozom?

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Villámnarancs

Belecsapunk.

Villámnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt