Mér’ van a fejükön sapka?

  • narancs.hu
  • 2013. október 25.

Villámnarancs

A köznyelvben az eddigi „készenlétis”, „kommandós”, „rohamrendőr” vagy épp „sün” kifejezést válthatja majd a sokkal tökösebben csengő bordó vagy még inkább vörös sapkás jelző.

A nemzeti ünnep alkalmából cuki ajándékkal kedveskedett Pintér Sándor. Rendeletileg változtatta meg a Készenléti Rendőrség hivatásos állományának szerkóját, így tegnapelőtt – egyebek mellett az Orbán-beszéd alatt is – már új szettben feszíthettek a fiúk, vagyis egyenruhájukon jól olvasható (sic!) „Készenléti Rendőrség” feliratot, bordó színű tépőzáras karszalagot, valamint bordó színű szövetsapkát, úgynevezett pilotkát viseltek.

Ezek szerint eddig nem lehetett „jól” elolvasni a Készenléti Rendőrség feliratot. Viszont most, hogy immár „jól olvasható”, mi végre a bordó karszalag és a sipka? Sejtjük persze, hogy honnan fúj a szél, Pintér és társai osztaguk elit jellegét kívánják hangsúlyozni a megkülönböztető kiegészítővel, de talán arra is gondoltak, hogy a köznyelvben az eddigi „készenlétis”, „kommandós”, „rohamrendőr” vagy épp „sün” kifejezést válthatja majd a sokkal tökösebben csengő bordó vagy még inkább vörös sapkás jelző.

Mifelénk egyelőre a vasutasokat tekintik vörös sapkásnak, mondhatnánk a sínbohócokat, és ez így van rendjén. Ám, hogy az új sapó épp akkor debütált, amikor a miniszterelnök ismét háborúba hívta népét, igencsak szerencsétlen együttállás. Mert lehet persze azt mondani, hogy nincs jelentősége a sityaknak (pardon, pilotkának), pláne a karszalagnak, meg hogy ez csak a belügyminiszter ízlését követi, merő véletlen. De akkor előtte talán nem ártott volna tájékozódni a szomszédban. Ugyanis Szerbiában szintén a belügyi elit alakulatot nevezték vörös sapkásoknak, és azok a fiúk sok-sok más mellett olyan disznóságokban vettek részt, mint a szerb miniszterelnök meggyilkolása. Nem biztos, hogy róluk kell példát venni.

Figyelmébe ajánljuk