Orbán ismét bejelentkezett az Egyesült Államokba vendégnek, de most sem akarják látni

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 17.

Villámnarancs

Talán majd egyszer, talán majd Trump…

Jaj, még ’56 se hatja meg az amerikaiakat, ha a magyar miniszterelnök közeleg. Washingtonban konferenciát akarna rendezni az ’56-os forradalom évfordulója okán a magyar kormányzat. Nem is lett volna a dologgal semmi baj, csakhogy a külügyminisztérium túl nagyralátónak bizonyult, amikor a magyar nagykövetségen keresztül nem valami reptér melletti szállót szeretett volna kibérelni, hanem a tekintélyes Woodrow Wilson központot célozta be, a világ egyik legismertebb külpolitikai kutatóintézetét.

A Népszabadság értesülése szerint Washingtonból viszont ideszóltak: a Woodrow Wilson központban nem lesz semmiféle megemlékezés, ami különösen annak fényében tűnik elképesztő udvariatlanságnak, hogy az Egyesült Államokban 2006-ot emlékévvé nyilvánították az ötvenedik évforduló miatt, s az volt a szlogen: „Magyarország modellként szolgál a világ számára”.

Eltelt tíz év, s már nem szolgál.

Mivel semmi nem utal arra, hogy az USA álláspontja megváltozott volna az 1956-os forradalommal kapcsolatban, a barátságtalan gesztus mögött csupán az állhat, hogy a külügy nem kisebb sztárt akart felléptetni a rendezvényen, mint Orbán Viktort. Csakhogy ő ezek szerint nem kívánatos személy egy olyan helyszínen, ahol még komolyan veszik a demokráciát.

Ettől persze még rendezhet a nagykövetség emlékkonferenciát Washingtonban. Például egy reptér melletti szállodában, de akár egy közepes étteremben is, bár abban biztosak lehetünk, hogy magára valamit adó amerikai politikus be nem teszi oda a lábát.

De nincs veszve semmi, bónusznak még ott van Donald Trump, hátha ő majd valamikor viszonozza a tusványosi szép szavakat.

Figyelmébe ajánljuk