Orbán szerint Magyarország olyan, mint a dongó – de a dongó nem olyan

  • narancs.hu
  • 2014. december 15.

Villámnarancs

Miniszterelnökünk parádés interjúban bizonygatta, hogy az autópályán minden hülye szembejön.

A Fidesz népszerűségcsökkenése miatt a következő napokban Orbán Viktor is aktivizálja magát. A miniszterelnök interjúkkal, nyilatkozatokkal próbálja kezelni a helyzetet - írta múlt csütörtökön a vs.hu, és egyben azt is jelezte, hogy "az offenzíva a Bloombergnek adott interjúval folytatódik".

Hát most itt van az a bizonyos interjú, amely pénteken készült, és tegnap került fel a Bloomberg honlapjára. Az MTI ma hajnalban már közzé is tette összefoglalóját (lásd például itt), amiből, nahát, hiányoznak mindazok a súlyos kritikák és problémák, amelyekkel az amerikai hírügynökség szembesítette a kormányfőt.

Méheket lát

Méheket lát

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Megtudjuk például az MTI-től, hogy „A kormányfő védelmébe vette a ’jólétiről a munkaalapúvá’ való átalakulás programját, rámutatva, hogy a közmunka csökkentette a munkanélküliséget és az abban részt vevők bére több mint a duplája lehet a segélynek. Úgy vélte, a szegénységgel kapcsolatos nemzetközi statisztikák félrevezetők lehetnek, mert azok nem veszik figyelembe az olyan, nem pénzalapú támogatást, mint az ingyenes tankönyvek és iskolai étkeztetés biztosítása.”

De arról már nem értesülünk a távirati iroda szorgos munkatársaitól, hogy a riporter korábban felemlegette például azt is, hogy 2008-ban – az Eurostat felmérése szerint – Lengyelországban és Magyarországon egyaránt a népesség 18 százaléka élt súlyos anyagi nélkülözésben („severely materially deprived”), de míg tavaly ez az arány Lengyelországban 12 százalékra csökkent, addig nálunk 27 százalékra nőtt.

De Orbánt ez nem zavarja: a statisztikák szerinte „félrevezetők”, a kritikákat visszautasítja, ő büszke és elégedett. Két erős állítással bizonyítja, hogy rajta kívül mindenki hülye, a szakértelem pedig bolsevik trükk.

„Mi ezt magyar modellnek hívjuk, ami olyan, mint a dongó. A tudósok szerint a dongó testsúlya, mérete és szárnymérete alapján nem volna képes repülni. És mégis repül.”

„A közgazdászok azt mondják, hogy be tudják bizonyítani: nem érhetünk el ennyi célt, nem tudunk virágzó, növekedő gazdaságot fenntartani, amely munkahelyeket is teremt. A valóság az, hogy tudunk.”

Nos, ami az első aranyköpést illeti, „a tudósok” természetesen nem állítják, hogy a dongók fizikai adottságaik alapján nem képesek a repülésre (lásd például ezt a kísérletet). Ezt lelkes áltudósok és kuruzslók állítják, hogy „a tudósokat” „lebuktassák”. Meg persze sokan szívesen emlegetik az ilyesmiket, kedves amatőrök, szelíd hülyék.

Orbán Viktort se kedvesnek, se szelídnek nem mondanánk, de a dongós hasonlat mindenesetre útba igazít, mennyire érdemes komolyan venni mindazt, amit például a magyar gazdaságról mond. Legyünk jóindulatúak: nem biztos, hogy direkt csinálja. Talán csak annyi történik, hogy a miniszterelnök úr akkor is hazudik, amikor véletlenül nem ez a szándéka.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?