Reszketni méltóztatnak – Rendőri készültség a budapesti hidaknál

  • narancs.hu
  • 2015. március 2.

Villámnarancs

Hídvédő rendőrök sorakoztak fel tucatszámra a főváros két partját összekötő helyszíneknél. Spontán útlezárástól vagy egyéb polgári engedetlenségi akcióktól tartanak, ezért a fokozott készültség.

Budapest hídjait és a hidak környékét ellepték a rendőrök és a rendőrautók. Pedig ma – tudomásunk szerint – egyetlen magas rangú politikus, hírhedt diktátor vagy egyéb híresség sem szeli a város útjait. Csupán az elégedetlen állampolgárok miatt van a felhajtás. (Képeink a Szabadság híd és az Erzsébet híd pesti hídfőinél készültek, ahol a majd tucatnyi „csíkos” mellett még platós, gépkocsik elszállítására alkalmas jármű is bevetésre várakozik.)

false

Fotó: Narancs

false

Fotó: Narancs

false

 

Fotó: Narancs

A rendőrség ugyanis pénteken megtiltotta, hogy megtartsák a március elsejére kilátásba helyezett, az útdíj bevezetése és a kormány tevékenysége ellen tiltakozó országos útlezárásokat, ám a szervezők erre válaszul nem zárták ki annak lehetőségét, hogy helyenként spontán akciók fordulhatnak majd elő.

Büki Zoltán, a Blokád az útdíjak ellen a demokratikus Magyarországért Facebook-csoport szervezője pénteken az Indexnek azt mondta: „nem kizárt, hogy valamikor valami történni fog, hiszen sok az elégedetlen ember”.

A készültségből arra következtethetünk, hogy a rendőrség egy esetleges hídlezárás, hídfoglalás veszélyétől tart, így inkább őrzik a hidakat, a kérdés persze csak az, hogy meddig. A „valamikor valami történni fog” kategória szerint innentől kezdve a végtelenségig strázsálhatnak a hidak mentén.

(Közben információink szerint demonstrálók délután 4 óra előtt megbénították a Rákóczi út forgalmát, majd negyed 5 körül rövid időre lezárták a Nyugati téri felüljárót, mostanra már mindkét útszakasz úgy, ahogy járható, de esemény van a BAH-csomópontnál is.)

Most tényleg szokjunk hozzá, hogy nagyuraink reszketni méltóztatnak?

Figyelmébe ajánljuk