Szobordöntés ’14

  • narancs.hu
  • 2014. március 2.

Villámnarancs

false

Huszka Jenőről, a jeles operettszerzőről sok mindent el lehet mondani, ám azt nehezen, hogy komcsi lett volna. Most mégis eltávolították a szobrát a balatonfüredi Tagore sétányról, mert így döntött a fideszes városvezetés. De miért? Talán nem volt elég magyar nekik Huszka? Esetleg a majsztró egyik legnagyobb slágere lett gyanús, hogy „Londonban sej, van számos utca…”? Vagy csak szimplán az operett ítéltetett titokban nemzetidegennek?

Itt még nem tartunk, bár tudja a fene… A lényeg, hogy kellett a hely, a Huszka-szobor helye egy másik emlékműnek – mintha Balatonfüreden az egy négyzetméterre jutó szobrok száma oly mértékű volna, hogy csak akkor lehet újat állítani, ha leszednek egy régit. Huszkát mindenesetre leszerelik, hogy március 16-án átadja helyét a Magyar Nemzetet alapító-főszerkesztő Pethő Sándor egész alakos szobrának. Azt beszélik, hogy a kompozíció részeként a kőtömbön egy kiterített újság lesz látható. Egy bazi nagy Magyar Nemzet.

Hát ezért ez a nagy ügybuzgóság.

Talán még azt is belevésik, milyen bankszámlaszámra utaljuk a zsét, ha kedvünk lenne előfizetni.

Mert ne legyen kétségünk afelől, hogy ezzel a szoborral nem az alapító-főszerkesztőre, hanem Orbán Viktor kedvenc napilapjára kíván emlékezni, emlékeztetni épp a választások előtt a füredi Fidesz-városvezetés. Az a túlbuzgó, szolgalelkű garnitúra, akiktől épp Pethő Sándor határolódna el elsőként.

Figyelmébe ajánljuk