8 kérdés – Fischer Iván

  • -kg-
  • 2013. július 10.

Zene

Mi a kedvenc drogja? Ki a legnagyobb magyarja? Királyság legyen vagy köztársaság? Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója válaszol a magyarnarancs.hu 8 kérdésére.

1. Mikor sírt utoljára?

Szomorúságtól nem tudok sírni, de meghatódástól könnybe lábad a szemem, ezt nagyon szégyellem, próbálom elrejteni. Különösen kínos ez moziban, színházban. Zenén csak akkor tudok meghatódni, ha más csinálja. Még csak az kellene, hogy sírjak vezénylés közben! De ha a gyerekeim szerepelnek valahol, és sikerül nekik, akkor teljesen kiszolgáltatott vagyok.

2. Kinek adná meg szívesen a telefonszámát?

Sajnos, mindenkinek megadom. De igazán kíméletesek a barátaim, nem hívnak gyakran. Különben örülök, ha hívnak. Most erről az a német sláger jutott az eszembe, hogy Kein Schwein ruft mich an, keine Sau interessiert sich für mich. Ha ezt a Narancs csak magyar fordításban közli, nem veszem meg többé a lapot!

3. Melyik napot törölné ki a múltjából, ha ez lehetséges volna?

false

 

Fotó: MTI – Kollányi Péter

Micsoda kérdés! Ez azt feltételezi, hogy rossz emlékeket őrzök magamban valami eseményről. Nincs ilyen, mert elfelejtem ezeket. Talán, mert nincs időm rá. Túlságosan leköt a jelen és a jövő. A múlt gyönyörű, szeretek régi képeket nézegetni, a történelemről okoskodni, csak lenne több időm.

4. Melyik könyvet dobta a sarokba legutóbb, mert annyira rossznak találta?

Most vigyázzunk, nehogy megsértsek valakit. Különben nincs ilyen veszély, mivel nem azért szoktam félredobni a könyvet, mert rossz, hanem azért, mert engem nem köt le. Bennem van a hiba.

5. Mi a legjobb drog a világon?

A számítógép. A többi mind egészségtelen. Jó, a számítógép is árt a szemnek, a deréknak, hátnak, de annyira jó, mindent meg lehet találni benne. Már régen nem nézek televíziót, minek? Imádok gombokat nyomkodni és mindennek utánanézni.

6. Ki a legnagyobb magyar?

Ez szamárság. Miért nem ki a legnagyobb szegedi, csobánkai, hatodik kerületi, európai? Visszatérve az előző kérdéshez: a nacionalizmus is drog. A lúzerek kábítószere, azoké, akiknek nehéz a nemzetközi vagy a családi érvényesülés, és kapaszkodniuk kell ebbe a közösségi érzésbe, amit felfújnak, mint egy lufit. A közösségeket én is szeretem, de sokat: a zenészek közösségét, a magyarokét, az európaiakét, a sakkozókét, a kutyagazdik csodálatos közösségét, ezek mind nagyon fontos melegséggel töltenek el.

7. Királyság vagy köztársaság?

Hát, vannak a királyságnak előnyei. Például udvari bálokon csodálatos táncrendben táncolták a menüettet, udvari operaházakban születtek a gyönyörű Rameau-operák, egyáltalán, az udvar fenntartotta a művészeket, hogy valakik dicsőítsék. Ennek ellenére fájó szívvel a köztársaságra szavazok, mert a pallosjog nem kellemes.

8. Mennyibe kerül egy mozijegy?

Most felment 1350 Ft-ra, de különben attól függ, hogy du. 5 óra előtt vagy után, jobb helyeken 850 vagy 950 Ft, van nyugdíjasjegy is, 400 Ft, ha még nem ment fel.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?