Fesztivál másképpen, kirándulással, hazai előadókkal

  • rés a présen
  • 2020. augusztus 18.

Zene

A komolyzene, a jazz, az irodalom és a színház mellett idén illuzionisták is láthatók lesznek a Zempléni Fesztiválon. Turjányi Miklós főszervező azt mondja, nem tömegrendezvényre készülnek.

rés a présen: Biztos voltál benne, hogy megvalósulhat a Zempléni Fesztivál az idén is?

Turjányi Miklós: Bár biztosak nem lehettünk abban – és sajnos 100 százalékig most sem vagyunk –, hogy megrendezhetjük, de mi egy pillanatig sem tettünk le róla, az sose merült fel, hogy elhalasszuk, vagy ne tartsuk meg. A veszélyhelyzet alatt és azután is, ha bárkivel beszéltünk a helyiek közül, ők is megerősítették, hogy nagyon várják a fesztivált és remélik, hogy megtartjuk. Személyesen kétféleképpen éltem meg a veszélyhelyzetet: a kényszerű otthonlét pozitívan érintett, de az, hogy feleségem, aki operaénekes, teljesen elveszítette minden munkalehetőségét – a mai napig sem volt egyetlen fellépése sem – és ezzel együtt az összes bevételét, az nem igazán kellemes.

rap: 2003 óta igazgatod az idén 29 éves Zempléni Fesztivált. Mi újat hozhat ez még neked?

TM: Az életünk változásával, a digitális technikák térhódításával a fesztiválszervezők feladata is teljesen megváltozott. Ha nem lenne az idén a vírushelyzet, akkor sem lehetne teljesen ugyanúgy szervezni, rendezni, promotálni a rendezvényt, mint akár tavaly. Ez mindig új feladatokat jelent. Természetesen a személyi változások – új polgármesterek, partnerek, kollégák – is magukban hordozzák az újdonságot, olykor a váratlanságot is.

rap: Melyek lesznek idén a ki­emelten fontos programok?

TM: A tervek szerint augusztus 14-től 23-ig tart a rendezvény, benne mintegy 70 programmal, amelyek közel egy tucat település majd’ 40 helyszínén valósulnak meg. A szabályokat most fokozott figyelemmel tartjuk be. Mivel a mi fesztiválunk nem egy nagy központi helyszínen lesz, hanem a koncertek, előadások miatt állandóan kirándulni kell, nem jönnek össze nagy tömegek az egyes helyeken, ez a probléma nem fenyegeti tehát a hozzánk látogató közönséget. Az idén rendelkezésre álló többlettámogatásból újra meg tudjuk valósítani, hogy az ingyenes programok száma meghaladja a fizetősökét, és a jegyárakat továbbra is igen alacsonyan tartjuk. És csak hazai művészeket, együtteseket hívunk meg.

rap: Milyen hagyományos programok és milyen újdonságok lesznek?

TM: A Zempléni Fesztivál hagyományosan egy komolyzenei rendezvénysorozat erős dzsesszjelenléttel, és néhány társművészet – irodalom, színház, képzőművészet – egyes produkcióinak bemutatásával. Ezt a hagyományt az idén sem szakítjuk meg, csak kicsit tágítjuk a műfajokat, pl. illuzionisták felléptetésével. A komolyzene képviselői közül eljön a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a szólistájuk, Várdai István, szólóestet ad Várjon Dénes, a nyitókoncertet a Budafoki Dohnányi Zenekar játssza Balog József közreműködésével, és zárásként tartunk egy operabemutatót: Mozart Don Giovanni című remekművéből Há­betler András rendezésében, a legkiválóbb hazai operaénekesek közreműködésével. Emellett lesz István, a király koncertelőadás, de jön koncertezni Rúzsa Magdi, Tompos Kátya és Takács Nikolas. A dzsesszt Malek Andrea, Csemer Bogi, a Kollmann Gábor Quintet, a Gadó Gábor Quartet, és Tóth Vera meg a Budapest Jazz Orchestra képviselik.

Turjányi Miklós

Turjányi Miklós

 

rap: Világos, hogy a szervezőmunka teljes embert kíván, de nem hiányzik már a zenélés?

TM: Amikor még az előadói oldalon álltam, visszásnak tartottam, ha valaki aktív muzsikusként egy fesztivál szervezője, vezetője volt, hiszen óhatatlanul felmerül, hogy ha ő meg tud hívni valakiket a fesztiváljára, akkor őt is „illik” visszahívni. Sosem szerettem volna azt hallani vissza, hogy „persze, hogy ő lép fel, hiszen…”. Így amikor kiderült, hogy a Zempléni Fesztivált szervezhetem, saját elhatározásból teljesen felhagytam a zenéléssel, ezért nem is hiányzik. Örülök, hogy így döntöttem, mert ebben több örömöm telik.

rap: Milyen más fesztiválra, rendezvényre mész szívesen?

TM: Sajnos nincs igazán időm fesztiválozni, mert amikor nyáron a fesztiválok zajlanak, akkor nekem a miénken kell dolgoznom. Tavaly eljutottam egy estére egy másik híres borvidék egy rendezvényére, de a nagy tömeg és az elég húzós árak miatt személy szerint nem kívánkozom vissza. Tudom, hogy a „fesztivál” szó sokaknak pont azt a fajta együttlétet jelenti, ami ott volt, de mi meg azért szervezünk teljesen másképp egy programsorozatot, hogy a hozzám hasonlóknak is legyen lehetőségük kellemesen eltölteni és elkölteni az idejüket és a pénzüket.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.