Dokumentumfilm - Zenedráma - Sós Ágnes: Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek

  • Bori Erzsébet
  • 2010. szeptember 16.

Zene

Egy vidéki magyar családban mindkét lány kiemelkedő tehetségű hegedűs, rangos nemzetközi versenyeket nyernek, és bensőséges testvéri kapcsolat van köztük. Ez eddig egy hétperces riportanyag a Fókuszba. Akit több érdekel ennél, az elmegy valamelyik koncertjükre, felléptek már a Zeneakadémián, az Operaházban, a Kiscelli Múzeumban és az ország jó pár nagyvárosában. Ha egy olyan dokumentumfilmes érdeklődik irántuk, mint Sós Ágnes, gyanítható, hogy nem csak a tehetség meg a siker fogta meg bennük.

Egy vidéki magyar családban mindkét lány kiemelkedő tehetségű hegedűs, rangos nemzetközi versenyeket nyernek, és bensőséges testvéri kapcsolat van köztük. Ez eddig egy hétperces riportanyag a Fókuszba. Akit több érdekel ennél, az elmegy valamelyik koncertjükre, felléptek már a Zeneakadémián, az Operaházban, a Kiscelli Múzeumban és az ország jó pár nagyvárosában. Ha egy olyan dokumentumfilmes érdeklődik irántuk, mint Sós Ágnes, gyanítható, hogy nem csak a tehetség meg a siker fogta meg bennük.

*

Sós a kilencvenes évek elején kezdett el filmeket csinálni, először 1993-ban, a Huszonéves üzletemberekkel keltett figyelmet (már amenynyire figyelmet kelthet nálunk egy dokumentumfilm), az egyetemről már a szabadpiacra kilépő és egy új terepen, a lízingben vállalkozást indító fiatalokról. Majd' egy évtized múlva újra felkereste az akkor már harmincas - és milliomos - szereplőket. Addigra rengeteg szociofilmet láttunk a rendszerváltás veszteseiről, de a nyertesek inkább csak rémtörténetekben és városi legendákban tűntek fel, esetleg rendőrségi hírekben, a siker minimum gyanús lett, és a "vállalkozó" szitokszóként kelt új életre a köznyelvben, nem csoda, hogy nagyot szólt a hiánypótló "Tőkések vagyunk, vagy mi..." (2002). A Ferenczi Gáborral közösen készített "...van a börtön, babám" a műgondjával és a témának szentelt odaadó figyelemmel emelkedett ki a mezőnyből; azt vizsgálta, van-e esélyük visszailleszkedni, a bajt kerülve élni és megélni az elítélteknek, s ehhez több mint egy éven át követte három ember útját a szabadulás percétől.

A Pusker lányokat 2004 óta ismeri és filmezi Sós Ágnes. A 2005-ös Hangközben tűntek fel először, amelyet a kecskeméti Kodály zeneiskola tanulóiról készített. "Nem peregnek a szemünk előtt nagy drámák..." - mondja róla a rendező. Ehhez képest A tehetséges Pusker nővérekben hatalmas drámának leszünk tanúi.

*

A két zenetanár szülőből és a két lányból, az idősebb Ágnesből és a hat évvel fiatalabb Juliból álló szép családban sokáig lappangott egy rettentő titok. Nem Juli volt az első ezen a néven. Az elődje kétéves korában meghalt, és az egy évvel később született kislány ugyanazt a nevet kapta. Sokáig titkolták előtte, de ő érezte, hogy valami nincs rendben. Gyereket elveszíteni semmihez sem fogható tragédia, sokan életük végéig nem tudják feldolgozni. Puskeréknek esélyük sem volt erre, hiszen a gyászévben már az új babát várták. És előállt egy paradox állapot: miközben a legszebb kárpótlást kapták, nem lehetett felhőtlen az örömük, mert a halottal szemben érzett lelkiismeret-furdalás mérgezte. Családi mítosz született arról, hogy a második Juliban az első született újjá, már a külső hasonlóságuk is kísérteties, alig lehet megkülönböztetni a fényképeiket (ami elég gyakori a testvéreknél). Leginkább Ágnest nyomhatta a teher, aki csak ötéves volt a haláleset idején, hatéves a "másik Juli" születésekor, de kötelességének érezte, hogy megtiltson magának minden irigységet, haragot, féltékenységet, ami pedig a világ legtermészetesebb dolga testvérek között. A helyzetet tovább nehezítette, hogy Juli csodagyerek volt, könnyebben és gyorsabban érte el azt, amiért Ági keményen megdolgozott. De egy ennyire összetartó és együtt érző családban Juli sem maradhatott ki a közteherviselésből: elszorul a szívünk, amikor könnyek között arról beszél, sajnálja, hogy szenvedést okozott.

A néző sokáig úgy érzi, hogy ebből nincs kigázolás, hiába a lányok szerető, meghitt kapcsolata - a szülők végig háttérbe húzódnak a filmben, de a melegség, biztonság, amit nagyon nyújtanak, így is szembetűnő -, hiába a zenével elért sikerek sora, a feldolgozatlan gyásztól, az elfojtott érzésektől nincs szabadulás. Végül az idő elhozza a megoldást. Nem a pusztán csak eltelt idő, hanem a sok munkával, szellemi-lelki éréssel eltelt idő. Az a közel hét év, amit Sós Ágnes végigkísért velük, és most egy szokatlanul igényes kiállítású, nagyon jól megszerkesztett dokumentumfilmben oszt meg velünk. Katartikus hatással.

Az HBO Þlmje, látható szeptember 26-án, 21.45-kor és további időpontokban

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?