DVD - Az ágyból nincs menekvés - Gillian Armstrong: Houdini, a halál mágusa

  • - köves -
  • 2009. július 23.

Zene

A szerelem sötét verem - állította egy híres magyar, ez a film pedig (a költői képeknél is körmönfontabb módon) arról kíván szólni, hogy egy másik híres magyar, a gondosan lezárt sötét helyiségeket ugyancsak jól ismerő Harry Houdini (született Weiss Erik) miként esik bele egy ilyen csinos verembe. A furfangos forgatókönyvírók (kettő is van belőlük) úgy okoskodtak, hogy a kínai vizes kínzókamra meg a kényszerzubbonyos felfüggesztés smafu, ellenben a szerelmi szál és az anyakomplexus méltó motorja lehet az új Houdini-filmnek.

A szerelem sötét verem - állította egy híres magyar, ez a film pedig (a költői képeknél is körmönfontabb módon) arról kíván szólni, hogy egy másik híres magyar, a gondosan lezárt sötét helyiségeket ugyancsak jól ismerő Harry Houdini (született Weiss Erik) miként esik bele egy ilyen csinos verembe. A furfangos forgatókönyvírók (kettő is van belőlük) úgy okoskodtak, hogy a kínai vizes kínzókamra meg a kényszerzubbonyos felfüggesztés smafu, ellenben a szerelmi szál és az anyakomplexus méltó motorja lehet az új Houdini-filmnek. Az említett sötét vermet Catherine Zeta-Jones alakítja; kislányát egyedül nevelő megélhetési szemfényvesztő ő, aki nem tenyérből, hanem tolvajmódra eltulajdonított személyes tárgyakból jósol, erotikus csípőriszálások közepette. Az anya-lánya átverő egységnek az asztaltáncoltatókat híresen (és dokumentáltan) nem szívlelő Houdini (Guy Pearce) lakosztályába is sikerül bemanővereznie magát, mert a híres szabadulóművész (szép angol szóval: escapologist) edinburghi fellépése során versenyt hirdetett: azé a tízezres főnyeremény, aki megismétli hőn szeretett édesanyja (született Steiner Cecília) halálos ágyán ejtett utolsó szavait. Jönnek is szép számmal a túlvilági kapcsolatokkal kérkedő átverő emberek, de egy sem olyan formás, mint Zeta-Jones, a temetőszéli szegénylakból szalasztott szépség. A Houdini-féle attrakciókról a kellemkedés jegyében jórészt lemondó produkció a sejtelmes rémlátomások és lelki rugók felé veszi kiteljesedése irányát; a másik híres magyarral szólva amolyan ágyban-párnák közt filmet kapunk páros számú párás tekintettel. A balladai félhomály - míg valamelyest működött az olyan századfordulós szemfényvesztőknél, mint amilyennel A tökéletes trükk vagy A mágus is jött - a minden fikciót lepipáló Houdininél látványosan csődöt mond. Egyetlen jelenete sincs Gillian Armstrong filmjének, mely felvehetné a versenyt akár csak H. H. szavaival - Kenneth Silverman magyarul is megjelent Houdini-életrajzában sok ilyen van, vegyük csak a vizes kínzókamrára vonatkozókat: "Képzeljék el magukat, amint fejjel lefelé beszorulnak egy vízzel telitöltött tartályba, ahol kezük-lábuk mozgásképtelen, a válluk pedig szorosan beékelődik ebbe a csapdába."

Forgalmazza a Fórum Home Entertainment

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.