dvd - PUCCINI TOSCA

  • - káté -
  • 2011. április 7.

Zene

című operájának a New York-i Metropolitan Operában 1978-ban készült felvételén Luciano Pavarotti a sztár, meg is tapsolják, amikor belép a színpadra. A címszerepet éneklő Shirley Verrettet is megtapsolják: ő is sztár, és jól néz ki.
címû operájának a New York-i Metropolitan Operában 1978-ban készült felvételén Luciano Pavarotti a sztár, meg is tapsolják, amikor belép a színpadra. A címszerepet éneklõ Shirley Verrettet is megtapsolják: õ is sztár, és jól néz ki. Ám hogy miért tapsolják meg a harmadik felvonás díszletét, az Angyalvár bástyáját, ami kifejezetten snasszul néz ki, arról fogalmam sincs, viszont levon az elõzõ két taps értékébõl.

Egyébként Pavarotti kitûnõ, fõleg az elsõ és a harmadik felvonásban, ahol kantilénákat énekelhet; a középsõben kevésbé, mert ott drámai-hõsies futamok is vannak, ezekhez kevés a hangja, és nem is nagyon akarja terhelni. Rögtön az elején csúcsra járatja a Képáriát, végtelen ideig kitartja a záróhangot: a zenekar leáll, eszébe sincs eljutni a lezárásig. Nem zavar, hogy Pavarotti a megszokottnál is kövérebb, mert intelligens és humoros tenorista; azonnal átfesti a festményen a Madonna szemét barnára, amikor Toscája kéri, a legvégén pedig lakonikus reflexióval jelzi, hogy Cavaradossi nem hisz a vaktöltényes kivégzésben. Verrett hangban és karakterben egyaránt kimagaslóan jó, a sikeres dívában megmutatja az elveszett naivát, aki intuitív színpadi gesztusnak fogja föl, hogy asztali kést márt Scarpia mellébe. Cornell Macneil az egész szerepben színpadias, hármuk közül õ a leginkább régimódi és a legkevésbé belülrõl vezérelt, s vokálisan is hanyatlóban van a lemezfelvételeihez képest. A szerep korábbi óriása, Tito Gobbi a rendezõ: az összes Tosca-közhelyet eminensen hozza - a legeredetibb, hogy a harmadik felvonásban a megmentõ Tosca érkezését jelzõ fokozás alatt Cavaradossi a levelét fejezi be, azt hiszi, egy idegen kopogtatja a vállát, majd hirtelen megfordulva öleli át a nõt - ezt alighanem Pavarotti találta ki.

Decca/Universal, 2010

**** és fél

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?