Interjú

„Ennyire érdekel”

Nóvé Soma zenész

Zene

Decemberben jelenik meg a hazai folk-rockot átértelmező MORDÁI második lemeze, de néhányan most is meghallgathatják. Nóvé Soma frontemberrel, aki a Middlemist Redből is ismerős lehet, nemcsak az új lemez „premier előtti vetítéséről”, de tagcserékről és az egyéb formációiról is beszélgettünk. Meg arról is, hogy mi a különbség a folk-rock és a nemzeti rock között.

Magyar Narancs: „A megszokott streaming felületek helyett egy geolokációs weboldal segítségével az ország különböző pontjain hallgathatjuk meg az anyagot” – olvasható az Álom esett a szememre című új lemez háttéranyagában. Hogy értsük ezt?

Nóvé Soma: Leegyszerűsítve annyit jelent, hogy csak bizonyos pontokon lehet meghallgatni a lemezt. Eleinte négy ilyen pont volt – főleg Budapesten –, de azt követően, hogy kaptunk kommenteket, üzeneteket, javaslatokat, hogy hova kellene még elvinni ezt az élményt, körülbelül harminc ilyen lokáció jött létre.

MN: Úgy tudom, hogy ezek egyike a Normafa. Itt azt jelenti, hogy a buszmegállóban meg lehet hallgatni, de a turistaösvény végén már nem?

NS: Minden lokációhoz tartozik egy koordinátajel, egy számsor, és ha minél közelebb kerül hozzá a hallgató, annál könnyebben tudja elérni a streaming platformot. Ez pedig úgy működik, hogy a telefon GPS-én engedélyezni kell a saját helymeghatározást, és ha megfelelő helyen vagy, akkor a mordai.hu oldalon aktiválódni fog a link. De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy csak egy bizonyos ponton lehet hallgatni a zenét, hanem egy kb. 100 méteres sugarú körön belül. A lokációs pontokat a honlapon térkép jelöli.

MN: Mikor lesz mindenhol hozzáférhető az album?

NS: Decembertől a megszokott streaming platformokon – Spotify, Apple Music, YouTube stb. –, de a fizikai megjelenést tavaszra tervezzük, és csak vinylen.

MN: „Minden lemeznél van egyfajta rituálém: amikor a hangtechnikus, Gál Máté elküldi az anyagot, mindig felmegyek a fogaskerekűvel a Normafára, és ott hallgatom meg először” – nyilatkoztad. Miért éppen a Normafához mész?

NS: Elég közel lakom, úgyhogy számomra ez az a pontja Budapestnek, ahová a legrövidebb idő alatt eljutok, ha ki akarok szakadni a városi miliőből. Tehát gyakran járok fel akkor is, ha nem lemezt hallgatok, hanem csak egy kicsit elgondolkodni vagy kikapcsolódni szeretnék.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?