Itt lehet meghallgatni Budapest új nyitányát

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 7.

Zene

A Főváros és a Fesztiválzenekar közös pályázatának díjnyertes darabját Oláh Patrik komponálta.

Szeptember 2-án Beethoven Eroica-szimfóniája mellett Oláh Patrik Fusion című darabja is elhangzott a Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes koncertjén a Hősök terén. A huszonöt éves zeneszerzőt korábbi lapszámunkban mi is kérdeztük, akkor a darabról ezt mondta:

Szerettem volna kapcsolódni Bartók művéhez, és az is fontos volt, hogy megjegyezhető témát adjak a hallgatóknak. Egy öthangos dallam van a mű középpontjában, mivel úgy tudom, hogy az emberi agy öt-hat számjegyet képes megjegyezni – én pedig ezt az elvet ültettem át a zenébe. Ezt a témát variálom, tükörfordítom, de nem nevezném variáció­sorozatnak a nyitányt. Szerkezete szerint gyors-lassú-gyors, a végén egy kódával, nyolc és fél perc az egész.

Azok, akik lemaradtak a koncertről, az alábbi videóban meghallgathatják a zeneművet. A Budapesti Fesztiválzenekart Fischer Iván vezényli.

A zeneszerzőverseny fontos kitétele volt, hogy a beküldött zeneművek méltó módon idézzék meg a 150 éves Budapestet, a három város egyesítését és a főváros összetett kulturális-történelmi-urbanisztikai identitását. Az első díjat júniusban Karácsony Gergely főpolgármester adta át Oláh Patriknak a Zeneakadémián.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk