lemez - LANG LANG - LIVE IN VIENNA

  • - csont -
  • 2010. szeptember 30.

Zene

Bécsben lakva a pesti fellépése után volt alkalmam "hazájában" is látni a város új kedvencét, és első benyomásaim csak erősödtek: felületes, látszólag briliáns technikájú (valójában még e téren is inkább szélhámos) pianista, aki számomra felfoghatatlan okokból lett az állítólag igényes osztrák publikum liblingje. Most a Musikvereinsaalban adott koncertjeiből válogattak, és a helyzet változatlan.
Bécsben lakva a pesti fellépése után volt alkalmam "hazájában" is látni a város új kedvencét, és elsõ benyomásaim csak erõsödtek: felületes, látszólag briliáns technikájú (valójában még e téren is inkább szélhámos) pianista, aki számomra felfoghatatlan okokból lett az állítólag igényes osztrák publikum liblingje. Most a Musikvereinsaalban adott koncertjeibõl válogattak, és a helyzet változatlan. Beethoven korai szonátáját (C-dúr, op.2.) comme il faut játssza (tõle szokatlanul kevés romantikus elájulással), de - többek közt - éppen ettõl érdektelen az egész. Az Appassionatában (op. 57.) a mai fenomenális utótechnika a melléütéseket (ami ebben a darabban amúgy nem szégyen) képes ugyan kiiktatni, de nem az egybemosott futamokat, maszatokat, a szétkenés alapérzületét.

A második CD-n jön a posztromantikus, giccses hangulatzene, a muzikális miliõrajz - vitán felül Lang Lang legjobb része. Isaac Albéniz Debussyt alulról nyaló sorozatának (Iberia) elsõ kötetét a maga ihlettségének megfelelõen adja elõ, bizonyítva mindezzel, hogy a kínai zongorista valódi szellemi lakhelye Las Vegas, nem Wien, pardon, Vienna. Prokofjevet (7. szonáta) hagyjuk, õ Sztálin (és sajnos Sz. Richter) tévedése volt. Viszont Chopin sokkal mélyebb szerzõ annál, semhogy felüljünk Lang Lang generálszaftos akkordmeneteinek, padlóig nyomott pedáljának, önkényes rubátóinak. A komolyan depressziós lengyel itt egy romantikus szappanoperett fõhõseként lép elénk: "Maradjanak velem a reklám után is!" A nagy Asz-dúr polonéz a lemez csúcsa, a bécsi közönség ide nyilván a Radetzky-Marsch szerzõjét vizionálta - voltaképpen helyesen.

Sony Classical, 2 CD, 2010

**

Figyelmébe ajánljuk