Végre átvette Bob Dylan a Nobel-díjat

  • narancs.hu
  • 2017. április 3.

Zene

Útba esett neki a Svéd Akadémia a koncertkörút előtt.

Több hónapos késéssel a hétvégén vette át a 2016-os irodalmi Nobel-díjat az amerikai énekes, dalszerző Stockholmban. Európai turnéjának megkezdése előtt épp útba esett a Svéd Akadémia – Bob Dylan koncertkörútjának első állomása Stockholmban volt, ezt követően Oslóban, Koppenhágában és Lundban, majd Németországban, Hamburgban, Lingenben és Düsseldorfban áll színpadra.

Nobel Prize

A hivatalos díjátadót Dylan egyéb elfoglaltságaira hivatkozva mondta le. De ahhoz, hogy átvehesse a kitüntetés mellé járó 8 millió svéd koronát (ami körülbelül 256 millió forint), a Nobel-díj előírásai szerint hat hónapon belül meg kellett tartania előadását a méltatásában megjelölt témában. Dylan az első zenész, aki az irodalmi Nobel-díj kitüntetettje: az indoklás szerint azért mert új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset

A hétvégi ceremóniát Dylan kérésére szűk körben, a sajtó kizárásával tartották. A mindössze az akadémia tagjainak és az énekesnek a részvételével tartott utólagos díjátadásról (eddig) semmilyen részlet nem szivárgott ki. Dylan valószínűleg átadta a díj átvételének előfeltételeként elvárt, úgynevezett Nobel-beszéd videofelvételét, de az is lehet, hogy személyesn elmondta/előadta a kis publikumnak.

Figyelmébe ajánljuk