180 millió forint készpénzt találtak egy pénzügyminisztériumi tanácsos széfjében

  • narancs.hu
  • 2022. május 5.

Belpol

A széfben őrzött összegről azt vallotta, hogy az anyjáé.

Pályázati visszaélések, vesztegetés gyanúja miatt csaptak le a nyomozók több minisztériumi dolgozóra még április végén. Az eset során a 24.hu információi szerint a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 190 millió forintnyi tisztázatlan eredetű készpénzt foglalt le, ennek nagy részét egyetlen kormánytanácsosnál.

A 180 millió forintnál is nagyobb összeget egy olyan kormánytanácsosnál találták meg, aki a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumban, a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságán dolgozott.

A cikk szerint a tisztviselő lakásán tartott széfben 3,5 millió forintot, majdnem tízezer amerikai dollárt (3,3 millió forintot) és több mint nyolcezer eurót (3 millió forintot) találtak, emellett terzorkulcsokat. A 24.hu szerint az ügyészségi dokumentumokból az derül ki, hogy a Belvárosi Pénzügyi Zrt.-nél kezelt széfben – amelyhez a kormánytanácsosnak is hozzáférése volt – 180 millió forint készpénz volt.

A minisztériumi tanácsos a pénzről azt mondta, hogy az a nyugdíjas, korábban fogorvosként folgozó édesanyja vagyona, amit kezelésre, használatra, megőrzésre vett át tőle.

Bár erről egy nyilatkozatot is bemutatott, az ügyészség a pénzt igazolatlan eredetűnek tekinti.

A portál emlékeztet, hogy a A korrupciós ügynek, amelyben ez az összeg is felbukkant, összesen 18 gyanúsítottja van, közülük egy főt bűnügyi felügyeletbe helyeztek, ötöt letartóztattak le, köztük a szóban forgó kormánytanácsost is.  A gyanú szerint az elkövetők vesztegetések útján részben a költségvetésből, részben európai uniós támogatásokból finanszírozott – a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt – pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk