25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést ír elő a kormány az állami intézményeknek

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 8.

Belpol

Kivételt képeznek a kórházak és a szociális intézmények. Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette azt is, a távhő ára a lakossági fogyasztók számára nem változik.

A kórházak és a szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést ír elő a kormány az állami intézményeknek és az állami tulajdonú társaságoknak – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormnyinfón. Egy ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre később közölte, a fűtési szezonban az állami intézményekben maximum 18 fok lehet, a 75 százalékra való gázfelhasználás-csökkentésre két hete van a minisztériumoknak. 

A megemelkedett rezsiárakról tárgyalnak az önkormányzatokkal, nekik az az elsődleges feladatuk, hogy próbálják meg kigazdálkodni a többletköltségeket. A cél az, hogy iskolába, óvodába, bölcsödébe mindenki járjon, ezt biztosítani kell; azt észszerűnek tartja, hogy ne legyen őszi szünet, hanem a téli szünet legyen hosszabb. Ha az önkormányzatok nem jutnak energiahordozókhoz, mert a szolgáltatók már ajánlatot sem tudnak adni, akkor az MVM-et utasítja a kormányt, hogy tegye ezt meg. A költségvetést még nem írják át, de a novemberi-decemberi adatok tükrében át kell majd tekinteni. A miniszter úgy vélte, ha az uniós szankciókat felfüggesztik, akkor az infláció a felére csökkenne, tehát a szankciókat nem kell fenntartani. 

Gulyás egy másik fontos bejelentése az volt, hogy tűzifa- és barnaszénprogramot indít a kormány. Tűzifát nemcsak a Tüzép-telepeken, hanem az erdőgazdaságoknál közvetlenül is lehet venni. Ennek részleteit a jövő héten közzéteszik. A fatermékekre hatósági árat állapítanak meg, kijelölik az átvevőhelyeket, 10 köbméter fát pedig mindenkinek biztosítanak a fűtési szezon kezdetéig.

A barnaszzénprogram esetében a kitermelés növelhetősége a cél. A miniszter elmondta még, az energiaintenzív iparágak kormányzati támogatást kapnak. Újságírói kérdésre azt is elmondta, a következő kormányülésen döntenek az élelmiszerárstoppok meghosszabbításáról. 

A kormányinfón arról is szó volt:

a távhő ára a lakossági fogyasztók számára nem változik.

Minden távhővel fűtött lakást mérőórával látnak el, ennek érdekében 28 fillérrel emelik az árat, de ezt az ipari fogyasztók fizetik majd. Gulyás Gergely szerint egy évben 30 ezer mérőórát lehet beszerelni, azaz háron-négyéves programról van szó.

Az Európai Bizottsággal (EB) folyó tárgyalásokról a miniszter úgy fogalmazott, az EU-s pénzek hatékony elköltése közös érdek, és minden szakmai kérdésben megállapodtak a bizottsággal. Szerinte reális esély van arra nézve, hogy megszületik a megállapodás. A pedagógusoknak tíz százalékos béremelést ígértek, amit szeretnének növelni, de ha nem jönnek az uniós pénzek, akkor a helyzet bizonytalan marad. Reagált arra is, hogy az EB kihagyná Magyarországot a globális minimumadó bevezetéséből; szerinte minden tagállam külön elfogadhatja ezt a saját országában. Többször rákérdeztek arra az újságírók, hogy a kormány tényleg le akart-e vetetni a szankciós listáról több orosz pénzembert és vétóval fenyegetőzött, de erre Gulyás annyit felelt, támogatták a személyek listáját. 

Szerinte a V4-es együttműködés motorja a lengyel-magyar partnerség, de a két ország között egyet nem értés van az orosz-ukrán konfliktus illetően. Ha ezt el tudják fogadni, akkor nincs akadálya a további partnerségnek. Álhírnek nevezte, hogy Törökországban nyomtathatnak 250 ezer magyar útlevelet. 

Több kérdés is érkezett a „korrupcióellenes hatóságra”, ami Gulyás elmondása szerint valójában egy közbeszerzéseket felügyelő szervezet lesz, amely tehet feljelentést is. Ezt az EB kérte Magyarországtól, ami nem volt ellenére a kormánynak. A korrupciós munkacsoport tagjait akkor hozza nyilvánosságra a kormány, ha a megegyezés létrejön, vagy „valóssággá válik”. Azt nem kérték a kormánytól, hogy csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, de nem is akarnak, mert „kényesek vagyunk az állami szuveneritásra”. 

Gulyás a kormányinfón elmondta, új állampapír-stratégiára van szükség. Egyes állampapírok hozamát megemelik, valamint kibocsátanak olyat, aminek az induló kamata 11 százalék. Süli János paksi bővítésért felelős államitkár lemondását nem kommentálta, szerinte neki kell döntenie arról, hogy a döntését nyilvánosságra hozza-e, de azt beismerte, hogy a kormány szerint is lassan haladt a projekt. A Rogán Antal miniszter vezette Védelmi Ipari Hivatal a védelmi ipari tevékenységeket koordinálja majd. Gulyás Gergely azt is elmondta, a cementellátás akadozása végett a kormány cementgyárat szeretne építeni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk