Szabad Európa: Orbánék mégsem fogják megvétózni az orosz szankciók meghosszabbítását

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 7.

Belpol

Korábban három orosz oligarchát akartak levetetni a feketelistáról, de nem sikerült. 

Magyarország végül mégis támogatni fogja az Oroszországgal szembeni EU-s szankciók meghosszabbítását, bár korábban azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza azokat, amennyiben nem törlik három orosz oligarcha nevét a feketelistáról – közölték diplomáciai források a Szabad Európával.

Korábban a lap arról írt, hogy a magyar kormány orosz oligarchák miatt blokkolná egyes EU-s szankciók meghosszabbítását, most azonban névtelenséget kérő illetékesekre hivatkozva arról számolt be, hogy az európai uniós tagállamok nagyköveteinek szerdai brüsszeli értekezletén a magyar képviselő már azt mondta, hogy készek kiterjeszteni a büntetőintézkedések hatályát hat hónappal, de a soron következő hosszabbításkor, jövő márciusban fel fogják vetni aggályaikat egyes személyek vonatkozásában a munkacsoportokban.

Magyarország a jelentések szerint három orosz oligarchát, Aliser Uszmanovot, Pjotr Avent és Viktor Rasnyikovot szerette volna levetetni a feketelistáról, akik ellen vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendelt el a közösség. Azért kerültek a listára, mert az EU információi szerint Putyinnal közeli kapcsolatban álló Kreml-párti oligarchákról van szó, Rasnyikov például rendszeresen találkozik az orosz elnökkel a Kremlben. 

Uszmanovtól a korlátozások nyomán már lefoglaltak egy hatszázmillió dollár értékű jachtot, amely sajtóhírek szerint a legnagyobb a világon. Rasnyikov ellen márciusban rendeltek el szankciókat, ő az Oroszország egyik legnagyobb adózójának számító Magnyitogorszk Vas- és Acélművek (MMK) tulajdonosa és igazgatótanácsi elnöke.

E három személy eltávolításán felül a magyar kormány egyfajta mentességet szeretett volna elérni, hogy a humanitárius szervezetek együttműködhessenek egyes, korlátozás alá vont orosz bankokkal.

A célzott szankciók érvényességét félévente terjesztik ki, a következő határidő szeptember 15. A feketelista jelenleg 1217 magánszemély és 108 szervezet nevét tartalmazza, a hosszabbításhoz teljes egyhangúságra van szükség.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hóhelyzet van

  • narancs.hu
Csütörtök éjfélig az ország középső részén 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg alakulhat ki. Tömegközlekedők, home office-osok előnyben. 

Ének az előcsarnokból

  • - turcsányi -

Quentin Tarantino nem filmrendező, jó, nem elsősorban filmrendező, hanem valami szekta, de híveinek számossága miatt sokkal inkább valamiféle egyház érinthetetlen Jézuskája, aki történetesen filmrendező (is).