4-es metró: az OLAF cáfolja Lázárékat

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2017. jan. 20., 09:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A hivatal álláspontja szerint nem igaz, hogy súlyos szabálytalanságok kizárólag 2010 előtt voltak.

167 milliárd forintos károkozást tárt fel az uniós vizsgálat a négyes metró ügyében, és ennek nagyjából a felét vissza is kell fizetni. Noha az vizsgálat szövege nem nyilvános, a kormány máris megnevezte a felelősöket, és azt állítja, a kárt kizárólag a „szocialista-liberális kormány vezetése” okozta. A korrupciógyanús ügyek jelentős része valószínűleg tényleg az MSZP–SZDSZ időszakához köthető, de a számok és a vizsgálatot végző Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) lapunknak küldött válasza arra utal, hogy

a Fidesz is sáros lehet.

Az OLAF jelentéséből már december végén idézett a brüsszeli Politico, megemlítve, hogy az komoly csalást és korrupciógyanús ügyeket tárt fel a négyes metró beruházása során. A nem nyilvános jelentés decemberben Budapestre is megérkezett, a héten a Miniszterelnökség kampányüzemmódba lendült, Csepreghy Nándor államtitkár és Lázár János miniszter egymás után nyilatkoztak az ügyben. Mivel a metróberuházás jelentős uniós támogatással valósult meg, az OLAF pedig 167 milliárd forintos csalást és korrupciót tárt fel, a kormánynak 76 milliárd forintos büntetést kell visszafizetnie – mondta Csepreghy. (Az OLAF valójában azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy 228 millió eurót kérjen vissza a kormánytól, 55 millió pedig az Európai Beruházási Banknak járna vissza a fővárostól. Ez összesen 70 + 17 milliárd forint, ezért nem érthető hogyan jött ki Lázáréknak a 76 milliárd forint. Ráadásul az OLAF nem hatóság, a hivatalos eljárás végére az összeg jelentősen változhat.)

false

 

Fotó: MTI – Balogh Zoltán

Lázár nem csupán azt állította, hogy a kárt a szocialista-liberális kormány vezetése okozta, de  neveket is sorolt. Szerinte a fő felelősök Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester, valamint helyettesei, Horváth Csaba (MSZP) és Atkári János (SZDSZ), de utalt Antal Attila volt BKV-vezér, az MSZP-pénztárnok Puch László és a szintén volt szocialista Tömpe István érintettségére is. Tarlós István főpolgármester azt mondta, hogy az OLAF megállapításai egy kisebb ügy kivételével kizárólag a 2006–2009 közötti időszakra vonatkoznak.

A négyes metrót 2014 tavaszán, pont egy héttel a választások előtt adta át Orbán Viktor és Tarlós István, a csalásellenes hivatal vizsgálata a teljes építési időszakot (2006–2014) felölelte, ezért kérdéseinkkel megkerestük az OLAF-ot is. A hivatal a magyarnarancs.hu érdeklődésére azt válaszolta, hogy a vizsgálat

„a beruházás összes szakaszában komoly szabálytalanságokat – csalás és korrupció gyanúja – tárt fel”.

A hivatal álláspontja tehát cáfolja a kormány azon állítását, hogy a súlyos szabálytalanságok kizárólag a 2010 előtti időszakhoz kötődnének, és a számok is erre utalnak.

A négyes metrót eredetileg mintegy 120 milliárd forintból tervezték megvalósítani, még 1996-ban, de ezek az összegek egyre feljebb csúsztak. A kormányváltás idejére, 2010-re 370 milliárdnál tartottak – ami inflációval korrigálva is óriási növekedés –, ám a következő években egyre jobban nőtt a számláló: a végösszeg 452 milliárd forint lett. A kormány azt állítja, hogy az OLAF-jelentés összesen 57 szerződés kapcsán tárt fel szabálytalanságokat, és ebből öt szerződéshez kapcsolódik az okozott kár 96 százaléka. A legnagyobb értékű szerződéseket valóban 2006-ban kötötték, és a legnagyobb, csalásban érintett tétel valószínűleg a (2-es vonalon is futó) Alstom szerelvények beszerzéséhez kötődik. A brit korrupcióellenes hivatal (SFO) szerint az Alstom vezetői kétmilliárd forinttal vesztegették meg a magyar döntéshozókat. De 2010 után is jelentős tételek jelentek meg a négyes metró költségvetésében. Ilyen például, hogy a különböző építtetők késedelemre hivatkozva próbálták meg feljebb tornászni a korábban kialkudott összegeket, és erre több tízmilliárd forint ment el. A késedelemre vonatkozó vitákat általában választott bíróságon döntik el a felek,

Tarlós azonban maga „alkudta le”

a Swietelsky vagy a Siemens által követelt milliárdokat.

De úgy tűnik, hiába lehet érintett a négyes metró körüli szabálytalanságokban a fideszes kormányzat is, a kormány kizárólag az előző vezetésre akarja rátolni az ügyet, és ehhez az időzítés is tökéletes. A feljelentéseket már megtette a kormány, így az eljárások a jövő tavaszi választások idejére pont a megfelelő szakaszba érhetnek ahhoz, hogy legyen mit mutogatni a híradókban.

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2017. jan. 20., 09:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 16 rworse
  rworse
  2017. január 24., kedd 08:46
  thalassa

  Ha komolyan kérded, a jelek szerint tavaly kitiltották, ki tudja meddig.
  Ha csak viccelődsz rajta, szerintem rossz vicc (a földönfekvőbe rúgás).

 2. 15 thalassa
  thalassa
  2017. január 22., 18:04
  Hol van grr???
 3. 14 Cyrano
  Cyrano
  2017. január 20., péntek 15:02
  Még valami: szeretem ezt a "tűnjenek el " dumát.
  Indulok a hosszútávfutó versenyen, de csak ha a többi versenyző félreáll.
  Vannak jelentkezők, mind tudjuk, mire vitték (az lmp sem jutna be, ha "nagytezsvér" nem segítene).
 4. 13 Cyrano
  Cyrano
  2017. január 20., péntek 15:00
  Elárulok neked valami fontosat, nyuszafül (Cheyenne) az ÁSZ és Pipi is tett feljelentést (2010, 2011) metró ügyben, az előző kormányok ellen. Az ügyészség (pedig gondolhatod, hogy kezét-lábát törte) nem talált SEMMIT.
  Akkor miről tetszik itt habogni?
  Egyetlen szobatársat, szomszédot, gyerekkori havert mondj, aki veszteséges cégből 6 év leforgása alatt az ország 26. leggazdagabb embere lett.
  Egyetlen BIZONYÍTOTT lopást Gyurcsány vagy Demszky nevéhez kötve légy kedves közölni. (Székházügy, Sárazsadány, ne mi nyerjük a legtöbbet - hosszú a sor a másik esetben.)
 5. 12 Kovacs
  Kovacs
  2017. január 20., péntek 14:51
  És igencsak elszomorító, hogy az itt "fórumozók" között is akad egynéhány, akik a mérhetetlen perverz rablás és a jogilag behatárolható kurrupció között nem hajlandóak különbséget látni, tenni, észre venni.
 6. 11 Cheyenne
  Cheyenne
  2017. január 20., péntek 14:33
  Egy Schlegel-fragmentum parafrázisaként:
  Ma a fő állam-tendenciák: Trump Amerikája, Putyin Oroszországa, Erdogan Törökországa,Orbán Magyarországa és Netanjahu Izraele.

  A lényegük: tekintélyelv és koreupció (intézményesített udvari lopás), melyet egy teokratikus vezető személye garantál (teokratikus itt: Már-már isteni tévedhetetlenséggel felruházott, csak neki elszámolni hajlandó vezető, erős egyházi támogatással).
  Trump kivétel: Ő egyben mindennek a paródiája is.
 7. 10 robokacsa
  robokacsa
  2017. január 20., péntek 14:17
  Lássuk a medvét!
  Egyébként a magyar ügyészség nem fért hozza az elmúlt hat évben ezen szerzodesekhez? Vagy vartak valamire?
 8. 9 Cheyenne
  Cheyenne
  2017. január 20., péntek 14:09
  @kovács

  A leglényegesebb elemet akarod kivenni a rendszerből. Ugyanis Orbánék nem azért rabolnak mert lebontották az alkotmányos rendet, hanem azért bontották le, hogy szabadon rabolhassanak.

  A lopás (a korrupció) a leglényegesebb eleme a rendszernek. A rasszizmus mellékszál (mellesleg a baloldal legalább annyira cigány- és bevándorlás gyűlölő mint a keresztény jobboldal. Nem vagy csak nagyon halkan zsidózik.)

  Ami az ortodox zsidó vonalat illeti, előjogokért, előnyökért ők is hallgatnak, akár a történelmi keresztény egyházaink) az mtk stadion elleni tiltakozó hivatalos zsidó hangot idézz. Vagy Izrael Orbánviktora, Netanjahu elleni tiltakozó fingocskát. De ez kitérő.

  Orbánék köpnek a vallásodra, a bőröd színére atb stb. Csak annyiban érdekli őket a rasszizmus, amennyiben hatalmuk stabilizálását szolgálja. Ez meg a rablásmaximalizáláshoz kell. Ezért a kiépített maffiaszerű vazallusi rendszer.
  A Don dönt mindenről, ő hozzá lehet járulni problémamegoldásra.

  A lopás a mozgatórugója ma mindennek ebben az országban. A pénz és a hatalom kéje. Ezt kellene látni.

  Ezért nem kellenek a korábbi kispályás versenyzők. Nem leszünk velük beljebb, ahogy a történelmi egyházakkal sem, akik már régen a don mogyoróit nyalogatják..
 9. 8 Cheyenne
  Cheyenne
  2017. január 20., péntek 13:36
  Több probléma van a gondolat-menwtekkel:

  1, Feriék-szadeszék 2010 óta azért nem lopnak, mert nem tudnak.

  2, a lelkes Feri-hívők, éppen morális alapon igyekeznek alternatívát kínálni a csuti cselkirály ellenében. Viszont ha Ferinél elnézik, relativizálják akkor a morális alap szaros pelenkává illan. Akkor marad a program: Ami nincs. Azat semmijük sincs annak árnyalására, hogy mondjuk ja mi is qurvára lopunk msjd de fékekkel ellensúlyokkal. Mert ugye Olaf megmutatta hogy fékek ellensúlyok mellett is faszán lehetett lopni.

  3, Ferinek meg bagázsának (included: Gy. Németh..stb.) azért kéne mennie a picsába, a maszopos moslékkal egyetemben, hogy végre egy tényleges alternatíva jelenhessen meg mondjuk a baloldalon.

  4, mert amíg kisbrigantik vagy nagybrigantik között lehet választani, az kevés, hogy mondjuk a népszabi majd megirja a mocskot újra. Mert nem írta meg erről nem karcolta.

  Nem kérdés, hogy az orszáh sokkal rosszabb állapotban van 2010 óta. De tény: Ezzel a balos garnitúrával, amelyik az első koporsószeget verte bele korruptságával, nincs esély kikecmereni ebből a pöcegödörböl.
  Ezt kéne elsőnek belátni ellenzéki oldalon. Utána kéne egy program, egy hiteles vezető, és utána meg lehetne nyerni a választásokat.

  Panelos Ferivel és ráklevesével, vagy az összevissza beszélő maszopos vezérrel és korrupt bandájukkal esélytelen leverni a narancsos fiúkat.

  Mert sokkal nagyobb faszok ezeknél a tornából felmentett szalonbaloldaliaknál..
 10. 7 Kovacs
  Kovacs
  2017. január 20., péntek 13:03
  rworse, Cyrano, Cheyenne : Igen, összeköti kormányinkat a korrupció. Csakhogy a jelenlegi kormány elkorrumpálta az alkotmányt, a parlamentet, az igencsak törékeny demokratikus intézményeket, ami keservesen, de kiépülni látszott. A "balos csapat"( egyébként az én olvasatomban már régen nem az) idáig nem merészkedett. Hogy hajlamai voltak, ilyen irányban is, semmi kétség. A nép pedig nagy zavarában arra koncentrál, hogy ki mindenki lop, lopott, és mint valami természeti törvényt, elfogadja azt, hogy lopni is fog. (a rasszizmus témáját pedig most hanyagolom, pedig fontos pillér a Fidesz és népe bizniszében)

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország