5 millióért meghalt a király, de éljen a király!

Belpol

Tekintélyes összeggel, 4,8 millió forinttal távozott a Budapesti Városüzemeltetési Központ Holding Zrt. (BVK) vezérigazgatója. Igaz, nem ment messzire, átült a társaság igazgatósági elnöki székébe.

Bán Tamást, a BVK Holding vezérigazgatóját saját kérésére mentette fel vezérigazgatói megbízásából a Fővárosi Közgyűlés még szeptember 13-án. Bán havonta bruttó 1,6 millió forintot keresett, valamint havi 40 ezer forintos cafeteria kerete volt, távozásakor három hónapos felmondási időre járó fizetés illette meg. Ennek kifizetését szintén megszavazta a közgyűlés, ahogyan azt is, hogy a felmondási idő alatt mentesüljön a munkavégzés alól. Mint azt a BVK-tól megtudtuk, a bruttó 4,8 millió forintot Bán egy összegben vette fel. A vezérigazgató távozásakor lemondott prémiumáról, ami éves jövedelmének, azaz bruttó 19,2 millió forintnak a 40 százalékát teszi ki.

Bánnal együtt távozott az igazgatóságból Fodor István, Pap Géza és Bienerth Gusztáv, de ők legalább tényleg nem dolgoznak tovább a BVK-nál. Nem így Bán, mert ő távozása ellenére sem került ki a cég vezető testületéből. Szeptember 17-ével ugyan megszűnt vezérigazgatói munkaviszonya, de másnaptól a BVK Holding igazgatósági elnökévé nevezték ki. E tisztségért havonta 500 ezer forint javadalmazásban részesül.

Bán ezen kívül a Főgáz Zrt. igazgatósági elnöki tisztét is betölti, az azért járó 395 ezer forintos tiszteletdíjat nem veszi fel, mivel a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy két közműszolgáltatótól is kapjon kifizetést.  

Információink szerint a vezércsere összefügghet azzal is, hogy a Tarlós István bizalmi embere, Pető György által vezetett Fővárosi Biztonsági Iroda Kft., amely egyfajta belső elhárításként működik és őrködik a fővárosi társaságok felett, túlzott befolyásra tett szert a holdinghoz tartozó cégeknél, és volt olyan cégvezető, aki ezt szóvá is tette. A BVK kérdésünkre ezt az értesülést nem erősítette meg, mivel felmondását egyik vezető sem indokolta.

Tarlós István főpolgármester a megüresedett vezérigazgatói posztra Szarvas Ferencet, a MÁV volt vezetőjét, igazgatósági tagoknak Nagy Mártát, a Gazdasági Versenyhivatal korábbi elnökhelyettesét és Lantos Csabát, volt OTP-vezérigazgató-helyettest, a Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumi elnökét jelöli. Kinevezésükről a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén tárgyalnak.

Figyelmébe ajánljuk