„A CEU ezután is a szabadságot képviseli majd"

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 14.

Belpol

A Közép-európai Egyetem tanévnyitóján Michael Ignatieff azt hangsúlyozta "Egy olyan világban, amelyet a propaganda, a hazugság és a szervezett megtévesztés jellemez, nincs más hatalom, amely az igazsághoz fogható lenne". Az intézmény új diákjainak egyelőre nem kell hetente ingázniuk Bécsbe.

80 országból 650 új diák kezdte meg a 2019/2020-as tanévet a Közép-európai Egyetemen (CEU). Az új diákok az intézmény számára átmeneti időszakot jelentő jelenlegi helyzet miatt már nemcsak Budapesten, hanem Bécsben is tanulnak majd. Az intézmény pénteken tartotta hivatalos tanévnyitóját.

Az egyetemnek jelenleg 1300 hallgatója, több száz oktatója és munkatársa, valamint közel 17,000 végzett hallgatója van.

A CEU közleménye szerint az őszi szemeszterben az amerikai diplomát adó képzésekben több mint 300 diák tanulhat majd Bécsben.

A CEU rektorhelyettese, Liviu Matei beszédében azt ígérte, mindent megtesznek majd, hogy a két városban töltött idő a lehető legjobb, és ne a lehető legrosszabb legyen.

Enyedi Zsolt rektorhelyettes pedig arra emlékeztetett, hogy hisznek abban, hogy a felsőoktatás szakmai szervezeteire, és nem pedig a pártpolitikusokra tartozik, hogy milyen diploma adható ki egy országban.

„Ezért a hozzáállásért időnként nagy árat kell fizetni, de mi nem panaszkodhatunk, hiszen a sors, a nehézségek mellett, új lehetőségeket is adott” – hangsúlyozta Enyedi.

Michael Ignatieff újra azt is megígérte, hogy sosem fogják elhagyni Budapestet.

„A CEU ezután is a szabadságot képviseli majd ebben a városban. Az akadémiai szabadság és a szabad gondolkodás nemzetközi jelképei maradunk.”

„A CEU nem azért van, hogy liberális vagy progresszív kliséket, esetleg divatos nézetet tanítson Önöknek, hanem azért, hogy megtanulják, hogy igenis létezik olyan, hogy igazság. Létezik olyan, hogy tudás. Egy olyan világban, amelyet a propaganda, a hazugság és a szervezett megtévesztés jellemez, nincs más hatalom, amely az igazsághoz fogható lenne” – mondta az egyetem elnök-rektora.

Mint ismert a CEU tavaly jelentette be, hogy mivel a magyar kormány továbbra sem hajlandó elfogadni a New York állammal kötött megállapodását, vagyis nem engedi, hogy teljesítse a felsőoktatási törvényben előírtakat. Ezért az intézmény kénytelen volt Bécsbe költöztetni az amerikai diplomát adó képzéseit. Az osztrák fővárosban tárt karokkal várták az intézményt.

Korábban szó volt arról is, hogy a Müncheni Műszaki Egyetemmel kötött megállapodás segíthet az intézményen, de a magyar kormány halogatása miatt abból nem lesz semmi.

A mostani, átmeneti tanévben minden első éves diáknak lehetősége lesz tanulni a CEU új, bécsi, illetve a CEU budapesti kampuszán is – utóbbi helyszínen tanulnak majd a tanulmányaikat már korábban megkezdett hallgatók. A diákok az egyes szemeszterek egészét egyik vagy másik kampuszon töltik majd, így nem kell hetente ingázniuk.

Ezen átmeneti év után a CEU amerikai diplomát adó képzései teljesen Bécsbe költöznek.

A CEU-nak 2022-ig van magyarországi akkreditációja, ám az egyetem elkötelezett amellett, hogy tudományos- és közéleti tevékenységet ezután is folytasson majd budapesti kampuszán. Egyes kulcsfontosságú kutatási tevékenységek Budapesten maradnak, csakúgy, mint a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (OSA), amely nem csak a város, hanem az egész régió számára értéket képvisel – derült ki a CEU közlése nyomán.

Figyelmébe ajánljuk