A fiatalok már nemigen tudják, ki mondta az őszödi beszédet

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 17.

Belpol

A fiatalok 40 százaléka nem tudja, ki mondta az őszödi beszédet.

A magyar választópolgároknak nem változott a véleménye Gyurcsány Ferenc pontosan 12 évvel ezelőtt kiszivárgott őszödi beszédéről – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. A fiatalok között azonban egyre többen vannak olyanok, akik nem tudják kihez kötni a Balaton-parti kormányüdülőben elhangzott monológot.

false

 

Fotó: Nézőpont Intézet

 

Az immáron 12 éve kiszivárgott őszödi beszédet a magyar választók döntő többsége, 78 százaléka köti Gyurcsány Ferenchez, 19 százalékuk viszont nem tudja megnevezni azt a politikust, aki a hangfelvételen elhangzott beszédet mondta. Különösen igaz ez a legfiatalabb, 18–29 éves választókat tömörítő korcsoportra, kiknek a négytizede nem tudja az egykori kormányfőt kapcsolatba hozni a beszéddel. De nagy a „politikai feledékenysége” a nyolc általánost végzetteknek és községben élőknek is. Előbbiek 43, utóbbiak 31 százalékának nincs fogalma arról, kihez köthető az elhíresült szöveg.

Talán még ennél is meglepőbb, hogy Gyurcsány jelenlegi pártjának, a Demokratikus Koalíció szavazóinak 13 százaléka szintén nem hallott a pártelnök 12 évvel ezelőtti, botrányt és a kormányzó szocialisták jelentős népszerűségvesztését okozó felszólalásáról.

Maga a beszéd a válaszadók 23 százalékának a tetszését nyerte el, ez statisztikailag megegyezik a 2010-ben mért 20 százalékkal. A DK-szimpatizánsok 90 százaléka kiáll a pártvezető beszéde mellett. Az 50 évnél idősebbek és a budapestiek háromtizedének szintén vannak pozitív gondolatai a beszéddel kapcsolatban.

Az MSZP-seket rendkívüli módon megosztja a kérdés: 50 százalékuknak tetszik, 45 százalékuknak viszont nem tetszik egykori pártvezetőjük korábbi beszéde.

A megkérdezettek 73 százaléka nem tudott, vagy nem akart megjelölni olyan jelenleg is aktív baloldali politikust, akit a legtehetségesebbnek tart. A tehetséges politikusokat megnevező 25 százalékból 9 százalék Karácsony Gergelyt említette, a párbeszédes politikus mögött pedig 4 százalékkal Gyurcsány Ferenc végzett. Érdekesség, hogy Vona Gábort is megnevezte a magyarok 1 százaléka, mint a legtehetségesebb baloldali politikus.

Figyelmébe ajánljuk