A határkerítés maradna, a központosított oktatási rendszer repülne – nyilvános a Momentum programja

  • mk
  • 2017. október 15.

Belpol

A több száz oldalas dokumentum tele van ígéretekkel, csak bírjuk végigolvasni.

Vasárnap délután mutatta be választási programját a Momentum Mozgalom, a több mint 360 oldalas dokumentum már elérhető a párt honlapján – ígéretből, ötletből akad bőven.

Az Indítsuk be Magyarországot! nevet viselő program 12 külön témában részletezi a párt ötleteit, több más mellett érintik az egészségügy, az adó- és bérpolitika, a fenntarthatóság, a közlekedés, a szabadságjogok, a korrupció, az európaiság vagy éppen a migráció kérdését. Kétség nem férhet ahhoz, hogy a több száz oldalas dokumentumot nagyon kevesen fogják elejétől a végéig elolvasni, így most elsősorban a párton múlik, hogy egyszerű, érthető üzenetekkel próbálják a legfontosabb elképzeléseiket megismertetni a választókkal. A programból most mi is csak szemezgetünk.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke

Fotó: Facebook/Momentum Mozgalom

Adókedvezmények és az első évben mindenkinek ingyenes felsőoktatás

Érdekes a program nyelvezete, mert nincs semmi feltételes mód, egyszerűen közlik, hogy ők megcsinálják, amit elképzeltek. Mi azért maradnánk a feltételesnél. Hosszú fejezetet szentelnek annak, hogy mit is csinálnának azért, hogy hosszabb távon is fejlődjön Magyarország. Ha a Momentumon múlna, kiszorítanák az offshore-hátterű cégeket, kivezetnék a papíralapú számlázást, újabb adótípust csak évente egyszer vezetnének be. Megszüntetnék a szolgáltató szektor különadóit, és adó- illetve járulékkedvezményeket biztosítanának a startupoknak.

A program oktatáspolitikai fejezete szerint egyből megszüntetnék az államilag központosított rendszert, az iskolák nagy szabadságot kapnának a helyi tantervek kidolgozásában, ezzel párhuzamosan csökkentenék a pedagógusok óraszámát és túlterheltségét is. Az egyentankönyvek helyett biztosítanák a szabad könyvpiacot. A röghöz kötést kivezetnék, és az első tanévben mindenki számára ingyenessé tennék a felsőoktatást.

A kerítés maradna, a hálapénz eltűnne

Működő államot ígér a Momentum, amelynek része, hogy helyreállítanák az önkormányzatok önállóságát, minden kormányzati és önkormányzati szerződést elérhetővé tennének az interneten, továbbá bevezetnék a törvényjavaslatok nyílt, internetes vitáját. A határvédelemről is szó van a programban, ennek kapcsán a párt azt írja, hogy felállítanának egy „Határ- és Idegenrendészeti Központot, hogy hatékonyan és emberségesen foglalkozzunk a menedékkérőkkel”. A kerítésről az a Momentum álláspontja, hogy azt addig tartanák meg, amíg arra szükség van. A kerítés rongálását nem büntetnék, ahol lehet, kamerarendszerrel váltanák ki a járőrözést.

Kemény vállalások vannak az egészségügyről szóló ígérethalmazban is: ilyen a hálapénz felszámolása, az orvosok és ápolók bérének emelése, az orvosok adminisztratív terheinek a csökkentése, vagy az alapellátás újraépítése. Felvetik, hogy szabadnapot adnának az embereknek ahhoz, hogy biztosan el tudják végezni a kötelező szűrővizsgálatokat, vény nélkül is elérhetővé tennék a sürgősségi fogamzásgátlást, modernizálnák a mentési rendszert.

false

 

Fotó: Facebook/Momentum Mozgalom

Dupla GYED, semmi korrupció

A családsegítő- és a gyermekjóléti szolgálattal együttműködő családok egy főre jutó jövedelmét kiegészítenék 35 ezer forintra, bevezetnék a szociális lakásügynökségeket, hogy „a kihasználatlan önkormányzati lakások ne a haverokhoz, hanem rászorulókhoz kerüljenek”. Családbarát intézkedéseik között egyebek közt megemlítik, hogy megdupláznák a maximum adható GYED-et, átdolgoznák, és akár 25 százalékkal emelnék a családi pótlékot, és munkává minősítenék a fogyatékossággal élő gyermek ápolását, és annak díját a másfélszeresére emelnék.

Ha tehetnék, leszámolnának a korrupcióval, átdolgoznák a választási rendszert, a köztársasági elnököt közvetlenül választanák a polgárok, illetve eltörölnék a sürgős és kivételes eljárásrendben történő törvényhozást, széles körben biztosítanák a társadalmi részvétel lehetőségét. Ha a Momentumon múlna, bűncselekmény lenne, amikor egy képviselő eltitkolja a vagyonát – azokat a képviselőket előállítanák, akik szabotálják a vizsgálóbizottságok működését. Kikényszerítenék a vádemeléseket korrupciós ügyekben, eltörölnék a civiltörvényt, a közbeszerzések rendszerében erősítenék a piaci versenyt és az átláthatóságot, továbbá esélyegyenlőségi tervek kidolgozására köteleznék a munkáltatókat, kiemelten kezelnék a nők bérezésének kiegyenlítését.

Béremelés, áfacsökkentés

A fenntarthatóságról szóló fejezetben sok más mellett arról is írnak, hogy felmondanák Paks II. szerződéseit, támogatnák a szél- és naperőművek telepítését, kivezetnék az energiaszektor különadóit, továbbá létrehoznának egy egységes Környezetvédelmi, Vízügyi és Klímaügyi Minisztériumot.

A nyugdíjasok sem maradtak ki a programból, a nyugdíjminimumot 35 ezer forintra növelnék, adójóváírással növelnék a legalacsonyabb keresetűek bérét, csökkentenék az általános forgalmi adót (áfa), duplájára emelnék a munkanélküli segély időszakát.

Még néhány ígéret: visszaadnák az egyházak függetlenségét, szociális uszodabérletet vezetnének be, a kivándorolt magyaroknak biztosítanák a levélben szavazás lehetőségét, bevezetnék az eurót, csatlakoznának az Európai Ügyészséghez, bezárnák a nemzeti kereskedőházakat és kiirtanák az orosz propagandát.

Figyelmébe ajánljuk