A határkerítésbe már áramot is vezettek
Gyertek már!

A határkerítésbe már áramot is vezettek

  • narancs.hu
  • 2017. május 12.

Belpol

A szerb határnál lévő kerítésbe áramot vezettek, már sérült is van.

A hátárkerítés röszkei szakaszánál már áram van a drótokban, írja az Index. Az immár dupla kerítés, mely öt nyelven beszél, újabb feliratokkal egészült ki. A kerítés magyar oldalán magyar, szerb és arab nyelvű Vigyázat! Elektromos kerítés! felirat figyelmezteti az arra járókat. Azt, hogy milyen erős az áram, és járhat-e életveszéllyel a megérintése, nem tudni. A lap szerint nem a kerítésbe, hanem a talajjal párhuzamosan futó drótokba vezethettek áramot. Az Index úgy tudja, egy munkást már áramütés ért a kerítésnél, aki kórházba is került. A lap a kerítésbe vezetett áram kapcsán megkérdezte a Belügyminisztériumot is, amely annyit felelt, hogy a „feltett kérdések idő előttiek, azokra a választ egy rövidesen megjelenő kormányhatározat tartalmazza majd.“

Egy külföldi hírügynökségnek a BM már mást választ adott: eszerint a kerítésben nincs is áram, csak egy 10 km-es szakaszon kiépített intelligens jelzőrendszer igényel villamos energiát. Ebből azonban nem derül ki, hogy akkor mire a három nyelvű felirat, és mitől sérült meg a munkás.

FRISSÍTÉS:

Feszültségkeltésnek nevezte a Belügyminisztérium (BM) az index.hu tudósítását az MTI-nek péntek délután eljuttatott közleményében, kiemelve, hogy a határkerítések nincsenek áram alatt.

A BM közleményébe szerint kettős határkerítéssel párhuzamosan, mintegy 10 kilométer hosszban építettek ki egy helymeghatározásra alkalmas biztonságtechnikai jelzőrendszert, amely „korlátozott energiájú elektromos impulzusokkal működik”. Ez a biztonságtechnikai jelzőrendszer a magyar-szerb határszakasz teljes hosszán megépül.  A BM ezzel együtt kiemelte, hogy a jelzőrendszert - a szabványnak megfelelően - a nemzetközi minősítő "emberi élet veszélyeztetésére alkalmatlannak" minősítette. A jelzőrendszer kiépítése közben történhettek munkahelyi sérülések - amelyről a kivitelező tud nyilatkozni.

Figyelmébe ajánljuk