A Jobbik elérheti, hogy népszavazás legyen a Ligetről

  • narancs.hu
  • 2015. május 7.

Belpol

A zuglói képviselő-testület támogatja a szélsőjobboldali párt kezdeményezését, amely azonban csak látszólag megy szembe a kormány akaratával.

Szerdán a Jobbik helyi népszavazást kezdeményezett a Liget-projekt ügyében, hiszen úgy látjuk: ha a Normafa-ügyben lehet referendumot tartani, akkor a zuglóiaknak is meg kell adni annak a lehetőségét, hogy döntsenek a kormány által a Városligetbe tervezett Múzeumi Negyed megépítéséről – áll Czeglédi János, a párt zuglói képviselőjének mai közleményében.

A tegnap benyújtott népszavazási kérdés így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az új nemzeti közgyűjteményi együttes (Múzeumi Negyed) a Városliget területén megvalósuljon?”

Micsoda tervek!

Micsoda tervek!

Fotó: Középülettervező Zrt.

A közlemény üdvözli, hogy "a zuglói képviselőtestület támogatásáról biztosította a Jobbikot, így hamarosan sor kerülhet arra, hogy a nemzeti párt kezdeményezésére a lakosok véleményt formálhassanak a Városligetbe tervezett 150 milliárd forintos beruházásról". Mivel a helyi népszavazás elrendelése a képviselő-testület hatásköre, ezért ha az valóban támogatja a Jobbik javaslatát, és előtte a helyi választási bizottság is mindent rendben talál, akkor tényleg népszavazás lehet a XIV. kerületben.

A jobbikos alfahir.hu-nak Karácsony Gergely tegnap azt nyilatkozta: "Minden olyan kezdeményezést támogatok, amely lehetőséget teremt arra, hogy a zuglói emberek elmondják a véleményüket a Városliget ügyében."

Mielőtt mindenki nagyon fellelkesedne: a Városliget építési szabályozása a fővárosi közgyűlés hatáskörébe tartozik. Ezért csak véleménynyilvánító népszavazást lehet tartani a kérdésben, ügydöntő népszavazást nem.

Kérdés továbbá, hogy az egész hajcihő nem okafogyott-e, hiszen fideszes politikusok és kegyencek nyilatkozatai arra utalnak az utóbbi időben, hogy a Liget Budapest projekt jövője korántsem garantált. A kormánypárti belharcok állását nemrég részletesen bemutatattuk; egyelőre csak az biztos, hogy semmi sem biztos.

Ha azonban Orbán Viktor szeretné lefújni a múzeumi negyed építését, akkor egy helyi népszavazás, amely a program leállítását követeli, kifejezetten jól is jönne neki. Hiszen amúgy elég nehéz lenne megmagyarázni, miért dobálózik az ország legfontosabb múzeumainak a sorsával és milliárdos pénzekkel, attól függően, hogy éppen melyik szép rajz tetszik meg neki.

Figyelmébe ajánljuk