A kórházellátó egy rakás közpénzt fizetett külsős tanácsadóknak, akik megmondták, hogy ne vegyenek 700 millió forinttal olcsóbb lélegeztetőgépeket

  • narancs.hu
  • 2018. január 13.

Belpol

Ráadásul ezért a döntésért még egy jókora büntetés is járt. Megérte, nem?

Máig késik a hazai kórházakba szánt számos lélegeztetőállomás, új ágyak, mikrobiológiai laborberendezések és aneszteziológiai munkaállomások szétosztása azért, mert a beszerzésekért felelős Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK) – legalábbis az eljárások mai állása szerint – törvénysértésen kapták. Az ÁEEK-t olyan vállalkozások jelentették fel, amelyek egyebek közt azt gyanították, hogy a kiírásokat szándékosan úgy alakította a kórházellátó, hogy azok egy bizonyos beszállítói körnek kedvezzenek. Csak 2017-ben öt nagyobb értékű beszerzés miatt döntött úgy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), hogy pénzbírságot is kiszab: a büntetések összértéke pontosan 100 millió forint, igaz, a kórházellátó minden KDB-határozatot megtámadott a bíróságon. Csakhogy a bírósági eljárások miatt még tovább húzódnak az érintett egészségügyi beszerzések.

Az egyik legnagyobb büntetést, 50 millió forintot azután szabta ki a Közbeszerzési Döntőbizottság, hogy az ÁEEK érvénytelennek minősítette az egyik közbeszerzési eljárását, amely során 1,723 milliárd forintot szántak arra, hogy kórházaknak vegyenek egyebek közt lélegeztetőgépeket és monitorrendszereket. Az ezt részletező közbeszerzést azután vonták vissza, hogy a GE Hungary 991 millió forintért teljesítette volna a megrendelést, miközben az utána következő Avas Egészségügyi Centrum 1,71 milliárdért, míg a Novel Medix Zrt. 1,78 milliárd forintot kért volna az eszközökért. Volt még egy jelentkező, de az már 1,94 milliárd forintért vállalta volna a beszerzést. A kórházellátó döntését a GE megtámadta a Közbeszerzési Hatóságnál, és mivel az ÁEEK nem tudta érdemben megmagyarázni, miért kaszálták el az első közbeszerzést, kaptak egy 50 millió forintos büntetést.

Dr. Németh László, az ÁEEK főigazgatója

Dr. Németh László, az ÁEEK főigazgatója

Fotó: MTI

Mint megtudtuk, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a fenti beszerzés levezényléséhez külsős közbeszerzési tanácsadó céggel szerződött, és ugyanígy tettek másik négy olyan beszerzés során is, amelyek törvénytelenség gyanúja miatt pénzbírsággal végződtek. A csak 2017-ben beszedett 100 millió forintos bírság többségét olyan meghiúsult közbeszerzések után kapta az ÁEEK, amelyhez a Juratio Közbeszerzési, Tanács­adó és Szolgáltató Zrt.-vel szerződtek. Csak ez a cég eddig 185,6 millió forint értékű megbízást kapott a kórházellátótól. A lapunknak elküldött adatokból kiderült, hogy az 5 millió forintos büntetéssel és egyelőre eredménytelenül záródott aneszteziológiai munkaállomások beszerzéséhez adott szaktanácsadásért cserébe a Juratio 15,2 millió forintot kap az ÁEEK-tól. A többi megbízást mutató soroknál nem szerepel, hogy melyik közbeszerzési tanácsadásért kapták az ott feltüntetett összeget, de azt tudjuk, hogy az összesen 100 millió forintos bírsággal záruló közbeszerzések közül 90 milliót olyanoknál szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság, amelyeknél a Juratio működött közre. (Hangsúlyozzuk: a bíróság még felülbírálhatja e döntéseket, illetve az összegeket.)

Fontos részlet, hogy a kórházellátó alá tartozik az állami tulajdonban lévő Egészségügyi Szolgáltató Zrt. (ESZ), amely elvileg azért működik, hogy közbeszerzési szolgáltatásokat nyújtson az ÁEEK-nak és az általa fenntartott intézményeknek.

Arról, hogy ennek ellenére miért költ el rengeteg pénzt külsős közbeszerzési tanácsadókra az ÁEEK, és mi az igazi gond azzal, hogy több beszerzést is elkaszált a Közbeszerzési Döntőbizottság, a már az újságárusoknál megtalálható friss Magyar Narancsban olvashat.

Magyar Narancs – Archívum részletes

Ha Charles Dickens és Bram Stoker közösen megírták volna a nagy viktoriánus regényt, az vajon felülmúlná Az essexi kígyót? – tette fel a kérdést Sarah Perry művének egyik lelkes angolszász méltatója, és a magyar recenzens a szokottnál is furcsábban érzi magát az ilyen és ehhez hasonló, többnyire zajosan elismerő kritikák valóságos bokrétájával szembesülve.

Figyelmébe ajánljuk