A kulturális költségvetés nyertesei: MMA, L. Simon, Schmidt Mária...

szerző
Hamvay Péter
publikálva
2014. okt. 31., 18:41
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Alaposan átnéztük a költségvetési törvény most beterjesztett tervezetét. Összességében nem jut több pénz jövőre a kultúrára, de az állhatatos munka 2015-ben is meghozza gyümölcsét.

Az országos közgyűjteményekre (például Nemzeti Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum) az idei 12,4 milliárd helyett jövőre 11,5 milliárdot szánnak. A gazdasági társaságok által ellátott kulturális feladatokra fordított 7,9 milliárd forint nem változott. Idetartozik például a Nemzeti Színház, pusztán azért, mert részvénytársaságként működik, illetve több más nonprofit kft. mellett a Művészetek Palotája, a Nemzeti Táncszínház és a Nemzeti Filharmonikusok. A költségvetésben külön nem nevesített kulturális alapítványokra egy hajszállal kevesebb, az idei 1,3 helyett 1,2 milliárd forint jut 2015-ben. Egyéb kulturális intézményekre egymilliárddal kevesebb, 2,1 milliárd jut jövőre. Kulturális társadalmi, civil szervezetek, szövetségek, egyesületek támogatására az idei 114 millió forint helyett 94 millió kerül. A Tavaszi Fesztiválra az idei 1,8 milliárd forint helyett jövőre 1,5 milliárd jut.

A művészeti intézményekre viszont többet szán a kormány, 8,8 helyett 10,6 milliárdot. Idetartoznak országos művészeti intézmények, például az Opera, de idén már az Operettszínház is.

Konzultáció a kultúráról

Konzultáció a kultúráról

Fotó: MTI

A vidéki és fővárosi színházakra, zenekarokra, táncművészeti műhelyekre idén 11,3 milliárd forint állt rendelkezésre, s nem lesz ez másként jövőre sem. Ez az összeg szerepel ugyanis a települési önkormányzatok által fenntartott, illetve támogatott előadó-művészeti szervezetek költségvetési során. A Zeneakadémia és a pécsi Kodály Központ fél-fél milliárdos támogatása sem változik.

A budapesti és vidéki önkormányzati fenntartású könyvtári, közművelődési és múzeumi feladatok támogatására 19,1 milliárd forint jut az idei 17,8 milliárddal szemben. A növekedés összefüggésben lehet azzal, hogy a megyei múzeumi, könyvtári és közművelődési hálózat két évvel ezelőtt az önkormányzatokhoz került, amelyek nem rendelkeznek elégséges forrással. 2,8 milliárd jut jövőre is az egyházi közgyűjtemények támogatására.

Vannak más nyertesei is a jövő évi költségvetésnek, ilyen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), melynek idén be kellett érnie rongyos 4,5 milliárddal, de jövőre szerencsére már 5,26 milliárddal gazdálkodhat. Ebből az MMA titkárságának igazgatása 1,5 milliárdot visz el, köztestületi feladatokra (azaz jórészt az akadémikusi apanázsokra) 2,3 milliárd jut, és 170 milliót visz majd el a Művészetelméleti Kutatóintézet, melynek nem sikerült eddig igazgatót sem találni.

A munkát jövőre sem viszik túlzásba: nemzetközi programokra, konferenciákra, nemzetközi tagdíjakra elégnek bizonyul 10 millió forint, a Vigadó Galéria kiállításaira sem kell több 13 millió forintnál, s Fekete György elnök legfontosabb projektjére, a Nemzeti Szalonra is elég egy szerényebb blockbuster kiállítás büdzséje, 80 millió forint. 160 millió forint lesz a pályázati alap, és 50 millió a kutatási támogatás. Gazdasági társaságok által ellátott kulturális feladatok támogatása 600 milliót költenek. Egy ilyenről, a Műcsarnokról tudunk eddig.

A Miniszterelnökség során lévő kulturális feladatok jócskán bővültek, és pénz is került hozzájuk. Az idei 240 millió helyett 1,7 milliárd jut az L. Simon László felügyelte örökségvédelmi feladatokra, az általa ellentmondásos körülmények között gründolt Eszterháza Központra pedig 838 millió forint. Az idei kevesebb mint egymilliárd helyett 1,4 milliárdot fordítanak a Nagykovácsi Kastélypark Komplexum fejlesztésére. Reményt adhat a pénzhiány miatt az idei évadát elkezdeni sem tudó Bárka Színháznak, hogy számol vele a jövő évi költségvetés 178 millió forint erejéig. Az idén hivatalosan lezáruló, sok vihart megért, a Mazsihisz által egyes elemeiben bojkottált holokauszt-emlékévvel kapcsolatos kiemelt projektek támogatására 4,4 milliárd forint jut 2015-ben. Ezek vélhetően az el sem indult zsinagóga- és temetőfelújítások lehetnek, hiszen a Sorsok Háza projektre szánt teljes összeg az idei költségvetésben van.

Jövőre is egymilliárdot kap Schmidt Mária Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítványa. Jut pénz jövőre is a Trianon Múzeumra, 44 millió, ami picit kevesebb, mint idén. (Erről lásd korábbi cikkünket: Bayer, a Jobbik és a Fidesz közös kedvence – íme, a Trianon Múzeum) http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/bayer-a-jobbik-es-a-fidesz-kozos-kedvence-ime-a-trianon-muzeum-83220) 22 millió forint jut a hódmezővásárhelyi Emlékpont Központra. 704 milliót költhet Szőcs Géza a jövőre esedékes milánói expón felépített óriási sámándobra, mellyel olyan nagy sikert aratott már itthon.

Alakor

Alakor

 

 

Jut 133 millió forint az eddig semmi életjelet nem mutató Nyelvstratégiai Intézetre, az ideihez hasonlóan 260 millió forintja lesz a Veritas Intézetnek, 300 milliót kap a Bíró Zoltán-féle Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet. 1,3 milliárd forint helyett 1,2 milliárdot kap a Szász Jenő-féle Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A 2013-ra rendelkezésükre bocsátott 1,3 milliárd forintból 460 milliót ugyan elvontak, de még így is csak 443 milliót tudtak elkölteni a megmaradó 840 millióból.

Az idei 10 milliárd helyett, csupán 9 milliárdot terveznek beszedni a játékadóból, így a Nemzeti Kulturális Alap éves költségvetése az idei 10,7 milliárd helyett csak 9,7 milliárd lesz. A Magyar Nemzeti Filmalap szintén játékadóból származó bevételeit jövőre is 5,1 milliárdra taksálják.

Az NKA támogatta, L. Simon átadta

Az NKA támogatta, L. Simon átadta

Fotó: L. Simon László/Facebook

Nem számoljuk a kulturális költségek közé azt az 5 milliárd forintot, amit a Várban lévő egykori karmelita kolostor újjáépítésére költ a kormány, hogy a miniszterelnök rezidenciája lehessen.

Viszont érdekes, hogy nem látjuk a Liget Budapest projekt megvalósításához szükséges forrást, csupán egy jelképes, az ideihez hasonló, 8,8 millió forintos összeg lett betervezve. Ugyanakkor Baán László miniszteri biztos nem aggódik. Ahogy idén is a rendkívüli intézkedések keretéből kapott forrást a projekt, a jövőre szükséges15-20 milliárdos nagyságrendű összeghez vélhetően ugyanilyen módon jut hozzá.

Mai programok
Egyetlen pluszigényt sem fogadott be az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Pénzügyminisztérium. Úgy számoltuk, hogy főbb számait tekintve, nemcsak az Emberi Erőforrások Minisztériumának fejezetét figyelembe véve, jövőre valamivel több mint 90 milliárd forintot szán a kormány kultúrára, ami nagyjából megegyezik az idei számokkal. (Ebbe nem számoltunk bele néhány kisebb tételt, és hát az MMA-ra költött milliárdokat sem.)

szerző
Hamvay Péter
publikálva
2014. okt. 31., 18:41
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1 tiszapolgári
    tiszapolgári
    2014. november 01., szombat 15:24
    Ha még egyszer születnék, Fekete Györgynek születnék.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra