A pénze bezzeg kell! – Orbán embere építi Soros György egyetemét

  • Magyar Krisztián
  • 2016. szeptember 23.

Belpol

Miközben a miniszterelnök minden sarkon szidja az amerikai milliárdost, a kormányközeli Garancsi Istvánnak jól jönnek Sorosék milliárdjai.

Szeptember közepén adták át a Közép-európai Egyetem (CEU) két új, ultramodern épületét. Az oktatási intézmény Nádor utcai kampuszán csúcstechnológiával felszerelt oktatási és tanulási tereket alakítottak ki; a két, egybenyitott épület teljesen akadálymentes és energiahatékony. A fejlesztéssel a Soros György által alapított CEU háromlépcsős kampusz-újjáépítési projektjének első szakasza zárult le, a kivitelezés eddig nagyjából 20 millió euróba, 6-6,2 milliárd forintba került.

false

 

Fotó: Végel Dániel/CEU

A beruházást a Market Építő Zrt. és a Strabag közösen végzi. Az épületátadón az előbbi cég vezérigazgatója, Scheer Sándor azt mondta, hogy nagy örömmel vágtak bele a CEU felújításába, hiszen a Market 20 éves fennállása során több oktatási intézmény kivitelezésében vállaltak már szerepet. A Market annak a Garancsi Istvánnak az érdekeltségébe tartozik, akit évek óta Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasaként tartanak számon; sok más mellett övé a Videoton focicsapata is. Az építőipari vállalkozás a Fidesz hatalomra kerülése után szárnyal a magasépítészeti piacon, állami megrendelések tucatjai hullottak az ölükbe, tavalyi nettó árbevételük 51,6 milliárd forint volt.

Scheer Sándor és Michael Ignatieff rektor

Scheer Sándor és Michael Ignatieff rektor

Fotó: Tuba Zoltán/CEU

Megkérdeztük a Közép-európai Egyetemet, hogy miként találtak rá Garancsiékra és a Strabagra. Az intézménytől megtudtuk, hogy egy háromfordulós, meghívásos pályázattal választották ki a nyertes párost. Az első körben 17 hazai és nemzetközi cégből heten érdeklődtek komolyabban, a második forduló után két ajánlat érkezett, ezek közül a Market és a Strabag konzorciuma lett a befutó. A három ütemből álló beruházásból az egyetemmel az első kettőre van eddig aláírt szerződése a Marketnek és a Strabagnak. Az eddigi 20 millió eurós fejlesztést még kettő követi, de ezek összesen már „csak” nagyjából 14 millió euróba kerülnek majd.

Tetőzik az ifjúság

Tetőzik az ifjúság

Fotó: Végel Dániel/CEU

A most lezárult beruházás a szakma szerint is jól sikerült, már a CEU új kampuszának az előmunkálatait is elismerték, az angol Építéstudományi Intézet által kidolgozott Környezettudatos Építkezési Elvek (BREEAM) alapján kialakított épületegyüttes tervei „nagyon jó” minősítést kaptak.

Az új, illetve most felújított épületekben a tantermeket és a tárgyalókat is a legfejlettebb multimédiás eszközökkel szerelték fel, a közösségi terek számát megnövelték, és a Nádor utca 13. alatt található épületben minden szinten tanulósarkokat hoztak létre, az épület központi, belső udvarát pedig hatalmas, üvegezett tető fedi. Kialakítottak egy 400 fős előadótermet, és egy öt emeleten elhelyezkedő könyvtárat is, ahol a térség legnagyobb angol nyelvű gyűjteményét állították össze.

Belső

Belső

Fotó: Tuba Zoltán/CEU

A felújítás második üteme most kezdődik, ezt már biztos, hogy szintén a Garancsi-érdekeltség Market Zrt. és a Strabag végzi: felhúznak egy új épületet az Október 6. utcában, és – egyebek közt – felújítják a Toronyépületet a Nádor utcában.

Figyelmébe ajánljuk