A Tanítanék Mozgalom is csatlakozik Alföldiék demonstrációjához

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 23.

Belpol

"A menekültek ellen folytatott gyűlöletkampány morálisan és pedagógiailag is rendkívül aggályos."

Civil szervezetek és művészek tegnap hirdették meg kampányukat és annak betetőzését, a szeptember 30-ai demonstrációt a Kossuth téren. A Lásd meg az embert! nevű tüntetéshez most a nagy tanártüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom is csatlakozott.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Hogy miért?

"Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a menekültek ellen folytatott gyűlöletkampány morálisan és pedagógiailag is rendkívül aggályos. Mert arra tanít, hogy egy olyan bonyolult és összetett problémára, mint amilyen a menekültek és a bevándorlók ügye, készen kapott sablon-válaszokkal, bezárkózással, és a szolidaritás legkisebb jele nélkül reagáljunk. Hogy sutba dobjuk emberségünket akkor, amikor emberek a háború elől, az életben maradásukért menekülnek" - írják közleményükben.

"Mi úgy gondoljuk, hogy felelőtlen és etikátlan dolog ilyen példát mutatni a fiataloknak. Ahelyett, hogy arra biztatnák őket, hogy tájékozódjanak, kérdezzenek, gondolkodjanak, és ennek megfelelően hozzanak döntéseket. Ha a kormány valóban felelősséget érez Magyarország és Európa jövőjéért, akkor a félelemgerjesztés helyett fektessen a jelenleginél sokkal többet az oktatásba, mert Nelson Mandelával valljuk: Az oktatás a legerősebb fegyver a világ megváltoztatására.”

A kampányhoz és a tüntetéshez itt lehet csatlakozni. Alföldi Róbert pedig a friss Narancs címlapinterjújában beszél a népszavazásról és az értelmiség felelősségéről.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?