A TEK volt második embere is szerepel a Pegasus célpontlistáján

  • narancs.hu
  • 2021. október 22.

Belpol

Bodnár Zsolt 2018-ban távozott a terrorelhárítási csúcsszervtől.

Bodnár Zsoltnak, a Terrorelhárítási Központ volt főigazgató-helyettesének telefonszáma is szerepel abban az adatbázisban, amely az izraeli NSO cég ügyfelei által a Pegasus kémszoftverrel történő megfigyelésre kiválasztott célpontokat tartalmazza - írja a Telex.

Ez nem jelenti azt, hogy Bodnár telefonját valóban fel is törték a kémszoftverrel, és mivel a volt titkosszolga nem válaszolt a lap megkeresésére, ezt nem is lehetett igazolni. Azonban korábban több, a listán szereplő magyar célpontról  - újságírókról, üzletemberekről - is bebizonyosodott, hogy valóban megfigyelték őket a kémszoftverrel.

Bodnár Zsolt 2010 és 2018 között volt a TEK főigazgató-helyettese, a 2018-as országgyűlési választás után távozott, ezt hivatalosan szervezeti átalakítással indokolták.  A Telex információi szerint azonban az lehetett a valódi ok, hogy Hajdú János TEK-főigazgató bizalma megingott helyettesében, mivel azt gyanította, hogy információkat gyűjt róla és a szervezetről.

Korábbi sajtóinformációk alapján Bodnár távozása összefüggésben lehetett a Pintér Sándor belügyminiszter és Lázár János volt kancelláriaminiszter közötti konfliktussal is.

Ha a magyar terrorelhárítás egyik vezetőjét valóban megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel, az nemzetbiztonsági aggályokat is felvet. Bár a szoftvert kifejlesztő cég ezt tagadja, sokan azt gyanítják, hogy a Pegasusszal gyűjtött adatokra az izraeli kormány és a titkosszolgálat is ráláthat. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk