A zuglói közétkeztetés politikai morzsái

Papcsák lenyeli, a gyerekek nem

  • Vári György
  • 2012. március 5.

Belpol

Gyerekek és szülők tömegei kérik ki maguknak Zuglóban, hogy az idei tanévben ehetetlen a menzai koszt. A nyáron kiválasztott cégek közül a legnagyobb beszállító egy Fidesz-közeli vállalkozás. Szerettünk volna betekinteni a tavaly év végén lejárt szerződésekbe, illetve az azóta érvényben lévőkbe, már ha vannak, de ez a törvényi határidőn belül nem jött össze.

Múlt szeptemberben a hvg.hu hírt adott róla, hogy a zuglói önkormányzatnál „hirtelen, indoklás nélkül történt váltás a közétkeztetés terén. A kozbeszerzes.hu adatai megerősítik az újság állításait, miszerint  – mivel a nyílt pályáztatás nem hozott eredményt – végül hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárással választották ki az új közétkeztető cégeket: a Sodexo Magyarországot, az Elamen Kereskedelmi és Vendéglátó Kft.-t és a Hungast-Mecsek Kft.-t. Utóbbi cég – mint a cikkből kiderül – meglepő és kevéssé költségkímélő módon esztergomi konyhájában főz a hozzá tartozó zuglói közintézmények számára. Azóta panaszkodnak a szülők, legkivált a Hungast-Mecsek Kft. esztergomi konyhájára, hogy kevés és rossz minőségű ételt szállítanak ki a zuglói iskolásoknak.

A tavaly nyáron négy hónapra a legtöbb pénzért, pár tízezer híján 36 és fél millió forintért szerződő és a szülők által a legtöbbet szidott Hungast-Mecsek Kft. tulajdonosa az S-Food Kft., amely annak a György családnak az érdekeltségébe tartozik, amely a Fidesz-közeli hotelépítő Aquaplus Kft. tulajdonosa is. Ifj. György Tamás, az S-Food tulajdonosainak egyike (két testvére, György Zsuzsanna és György Kornél is tulajdonos) 2006-ig volt résztulajdonosa az Aquaplusnak, nagybátyja, György Zoltán (aki nemrég még Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő, baranyai régióigazgató és parlamenti bizottsági elnök üzlettársa volt) részesedése pedig jelenleg is „minősített többségű befolyást biztosít” ebben a cégben. (Az Aquaplusról lásd cikkeinket itt, itt és itt.) A három különböző céggel kötött szerződések összértéke majdnem 95 millió forint, ebből az Elamené mintegy 25 millió 700 ezer forint, a Sodexóé pedig 32 millió 750 ezer.

 


Fotó: MTI

A szerződések december végén lejártak. Arra vonatkozóan, hogy január óta milyen jogi konstrukció keretében és mennyiért biztosítják az ebédszállítást, nem találtunk adatot. Ráadásul a kozbeszerzes.hu adatai szerint a januárban meghirdetett közbeszerzési pályázat lezárása és a szerződéskötés egyre csúszik. Először az alkalmasság feltételeit módosították, aztán a kiírást – vagy a módosítását – megtámadta az a Junior Zrt., amellyel Papcsákék a történet elején szerződést bontottak.

Az elégedetlen szülőket képviselő Zuglói Szülők Közössége a napokban publikálta egy dietetikus véleményét a Sodexo legutóbbi háromheti étlapjáról, melynek végkövetkeztetése az, hogy  „a menük nem korszerűek, és úgy látszik, hogy a drágább, de e korosztály fejlődéséhez elengedhetetlen nyersanyagokon spórolnak”. Az önkormányzat 15 napja nem tájékoztatja a narancs.hu-t arról, hogy mi indokolta annak idején a Junior Zrt. szerződésének felmondását, és ugyanennyi ideje nem férhetünk hozzá a szerződésekhez sem. Viszont a zuglói szülők szerint egy tárgyalásukon arról biztosította őket dr. Ferdinandy István alpolgármester, hogy „ha esetleg a pályázati nyertesek között lenne a későbbiekben a Hungast, akkor is ki szeretnénk kötni, hogy zuglói konyhával dolgozzon”. Kérdés, ezt miért csak most határozták el. Az önkormányzat elszántságát jelzi az is, hogy ha a nyilvánosságot nem is sietnek tájékoztatni a szövevényes ügyben, Papcsák polgármester cserébe meglepetéslátogatást tett két hete a zuglói Tücsöktanya óvodában, ahol karfiollevest kóstolt. Erről úgy vélekedett, hogy bár finom, de kevés benne a karfiol, a weimari ragut azonban hobbidietetikusként ízletesnek és tartalmasnak találta. Jelezte továbbá, hogy a panaszokat nem hagyja annyiban, „be fogunk avatkozni, és intézkedést fogunk tenni” – ígérte. Azt, hogy hogyan és mikor, egyelőre nem tudni.

Civil társadalom 2.0: a Zuglói Szülők Közössége


A közintézményekben adott étel minőségével és mennyiségével kapcsolatos vélemények összegyűjtője és felhangosítója, a Zuglói Szülők Közössége nevű Facebook-csoport épp egy éve, a tavalyi óvodabokrosítási tervek ellen jött létre. Először értelemszerűen az óvodák szülői munkaközösségeinek tagjai csatlakoztak hozzá, majd az iskolák és bölcsődék szülői képviseleteiből is sokan. A bokrosítási tervek ellen 1500 aláírást gyűjtöttek, a dologból nem is lett semmi. Az oktatási intézmények megsarcolásának tavaly őszi kísérlete (erről lásd cikkünket itt) ellen is felléptek, részben talán nekik is köszönhető, hogy végül az önkormányzat beérte a 10 helyett „mindössze” 7 százalék költségvetési tartalékolással. A zuglói oktatáspolitika mindig biztosít elfoglaltságot, ezért foglalkozhattak a fentebb tárgyalt közétkeztetéssel is, jelenleg pedig a bölcsődei személyi térítési díj bevezetéséről próbálják lebeszélni a helyi képviselőket. Az alpolgármesterek folyamatos tárgyalásokat folytatnak velük, a szülők véleményezik a kerület költségvetését, racionalizáló javaslatokkal állnak elő, hogy lehetőleg minél több pénzt spóroljanak meg az iskoláknak és az óvodáknak. Legutóbb az ő nyilvánossá tett kérésüket követően frissültek a kerület üvegzsebadatai is, ebben szerepel a Magyar Demokratával kötött szerződés is (lásd cikkünket itt).

Állásfoglalásaik kialakításába minden csoporttagot bevonnak, az alpolgármesterekkel folytatott tárgyalásokon az képviseli őket, aki az adott témában kompetens és ráér, tevékenységük minden ízében nyilvános, követhető a Facebook-oldalon. Világnézeti értelemben sokszínűek, mint mondják, ezért vigyáznak, hogy kezdeményezéseik ne kötődjenek semmilyen párthoz, kizárólag a gyerekeikért, a közösen használt oktatási intézmények minőségéért érzett felelősség tartja össze őket. A tavalyi iskolabezárás-özön kapcsán alakult szülőközösségek „újhullámát” képviselő szervezetet már más kerületekből is megkeresték tanácsért a szerveződésbe kezdő szülők, a kezdeményezés a civil társadalom lassú kiépülésének egyik modellje is lehet.

 



Figyelmébe ajánljuk