Akkor is kaphatsz oltást, ha anya szerint chip van benne

Belpol

Szülői beleegyezés nélkül is van lehetősége a fiataloknak oltáshoz jutni, a szülői féltés nem írhatja felül az önrendelkezést. 

„Nem oltatlan vagyok, hanem egészséges”, „Aki nem oltatja be magát, az nem hülye és felelőtlen, csak kivárja az emberkísérlet végét”, „…Újabb két gyermek halt bele a nagy covid vakcina-kísérletbe” – néhány komment a magyar Facebook eldugottabb bugyraiból, ahol az oltásellenesek, vírustagadók és a legelszántabb összeesküvés-hívők értenek egyet egymással.

A közösségi oldal rendszeresen gyomlálgatja az ilyen csoportok tartalmait, de a jelenség ettől nem szűnik meg: Magyarországon is százezrek tartanak a koronavírus-vakcinák mellékhatásaitól, az oltással járó fertőzéstől, vagy extrém esetben attól, hogy a szérum-elfogadásával kísérleti egerekké, egy globális háttérhatalom bechipezett bábjaivá válnak. Aggodalmaikat pedig csak erősíthetik az AstraZenecáról érkező aggasztó hírek, vagy a kormány következetlen járványkezelése.

Hányan regisztráltak?

Aki fél a koronavírus elleni oltástól, az jó eséllyel a gyerekeit is próbálja megóvni tőle. Bár konkrét adataink nincsenek arról, hogy hány itthoni szülő tiltotta meg kiskorú gyerekeinek az oltásban való részvételt, hasonló témában április végén az erdélyi Magyar Szülők Szövetsége készített közvélemény-kutatást, eléggé lesújtó eredménnyel: a Maszol.ro által is idézett vizsgálat szerint erdélyi magyar családok többsége ellenzi a gyerekek iskolai covid-tesztjét, nem tartja szükségesnek a pedagógusok oltását, és ötből négy szülő ellenezte gyermeke vakcinázását is.

Ami a hivatalos hazai tájékoztatás alapján tudható: a kormányzati vakcinaprogram első, számukra biztosított intervallumában az oltásra jogosult 16-18 év közötti magyar fiatalok 197 ezres csoportjának kevesebb, mint fele, 90 ezer fő regisztrált időben, bár Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi pénteki rádióinterjújában már úgy fogalmazott, hogy a csoport több mint fele regisztrált oltásra. 

Akárhogy is, ez nem is rossz adat – bár elmarad a magyar lakosság általános oltási hajlandóságától, friss adatok szerint ugyanis több mint 5 millióan regisztráltak eddig, amely az oltásra jogosultak mintegy kétharmada.

Csakhogy a kamaszok esetében főszabály szerint szülői beleegyező nyilatkozat is szükséges a vakcina felvételéhez. György István közigazgatási államtitkár a közelmúltban egyenesen úgy fogalmazott,

szülői jóváhagyás nélkül nem is lehet beadni az injekciót.

Joguk van hozzá

A megkötés jócskán megnehezíti a szüleikkel ellentétben oltást igénylő kamaszok helyzetét, de nem lehetetleníti el teljesen – hívta fel figyelmünket Zeller Judit, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) magánszféra-szakértője.

A 16 év felettiek ugyanis jogi értelemben korlátozottan cselekvőképesnek számítanak, ám az egészségügyben már van bizonyos mértékű önállóságuk.

„Erre feljogosítja őket az1997. évi CLIV. egészségügyi törvény, ami kimondja, hogy már a 16 évet betöltött beteg is megnevezheti azt a cselekvőképes személyt, aki jogosult helyette a beleegyezés, illetve a visszautasítás jogát gyakorolni” – idézte a vonatkozó passzust Zeller.

Magyarul a 16. évét betöltő fiatal akkor is orvosi ellátáshoz, kezeléshez juthat, ha a szülő ezt valamiért nem engedné:

a kiskorú a képviseleti jogát ugyanis átruházhatja egy olyan, 18. életévét betöltött személyre, aki támogatja őt döntésében, és el is kíséri az orvoshoz. 

Ezt kiegészítendő, a 16 év feletti kiskorú bárkit ki is zárhat a beleegyezés, illetve a visszautasítás jogának helyette történő gyakorlásából.

„A jog átadásához nem kell más, mint egy két tanúval aláírt nyilatkozat, mellyel a fiatal ebben az ügyben felkéri képviselőnek nagykorú és cselekvőképes segítőjét. Az ilyen, dátummal, szignókkal ellátott nyilatkozat akkor is teljes bizonyító erejű magánokiratnak számít, ha kézzel, egy füzetlapra firkantották” –mutatott rá a TASZ jogi szakértője.

Az oltással élni akaró fiataloknak így csak ki kellene választaniuk egy olyan felnőttet, aki támogatja őket a döntésükben, és erről írni egy nyilatkozatot. 

Igazolvány nélkül marad a terasz és a strand

A családi ellenállás ráadásul a nyári szünidő rovására is mehet, hiszen a kormány a vészhelyzetre hivatkozva alapvető szabadságjogokat is korlátozott. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a mozik, fürdők, színházak, meccsek, valamint szórakozó- és szálláshelyek belső terei egyelőre csak oltás (vagy Covid-gyógyulás után) adott védettségi igazolvány felmutatásával látogathatók, ha pedig egy fiatalkorú nem tud ilyet felmutatni, a felsorolt helyekre legfeljebb egy igazolt védettséggel rendelkező felnőtt felügyeletével léphet be.

A dokumentum nélkül ráadásul az olyan közeli üdülési helyszínek is kiesnek a képből, mint Horvátország vagy Szlovénia. Ha egy fiatalt nem is érdekel a fertőzés kockázat, ez a tény magában motiválttá teheti az oltás felvételében.

Persze, azért vakcina nélkül is maradnak látogatható helyek: az éttermek, kocsmák nyitott teraszára ki lehet majd ülni plasztikkártya nélkül, és a szabadtéri strandokon sem kérik majd az igazolványt. Orbán Viktor legutóbbi közlése szerint augusztusig azonban biztosan a védettségi igazolványhoz kötöttek maradnak a zenés és tömeges rendezvények. 

Figyelmébe ajánljuk