Orbán: Közel 1 millióan várnak még a nekik tetsző oltásra

Belpol

Orbán szokásos pénteki rádióinterjújából kiderült, hogy hetente 150 ezer ember kérhet majd Pfizer-oltást, és hogy Karikó Katalinnal a disznósajtról is beszélgetett. 

Ismét a Kossuth Rádió vendége volt péntek reggel Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki a magyar járványhelyzet alakulásával kapcsolatban azt mondta, mivel magyar, ezért sosem lesz elégedett, de "szép eredmények ezek", amelyeket az ország elért átoltottság tekintetében.

Hozzátette, hogy "de mivel magyar vagyok, mi mást akarnék, minthogy első legyek", bár "ez egy speciális verseny", amely mégiscsak az emberek életéért folyik, emberéleteket kell menteni, és nem is sikerült mindenkiét, mert akinek olyan alapbetegsége volt, amely a koronavírussal együtt már halálos volt, azt nem is sikerült megmenteni - mondta. 

Orbán ezután hosszan beszélt arról, hogy csütörtökön találkozott Karikó Katalin biokémikussal, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójával. Orbán erról azt mondta, Karikó "csomó érdekes dolgot mondott, volt, amit megértettem", de "a legfontosabb az, hogy mégis egy nagy magyar telejsítménnyel állunk szemben", Karikó Katalin pedig Kisújszállásról indulva a jelenleg legismertebb magyar lett, és emberek életének millióit menti meg.

"Azt éreztem, hogy van valami okom, hogy büszke legyek rá, bár nem voltam ott a kémcsöveknél"

- mondta Orbán, majd kifejtette, hogy az édesanyja mezőtúri, a felesége szolnoki, ezért van köze az országnak ahhoz a feléhez, "amit Hunniának lehet nevezni", ami egy "szálkásabb világ, mint a Dunától nyugatra fekvő Pannon világ", ugyanis küzdésre tanít.

Bár Orbán korábban "kisújszállási asszonyságnak" nevezte Karikót, most következetesen "professzorasszonyként" hivatkozott rá, de elmondása szerint azt is megbeszélték, hogy "hentes családból való a professzorasszony", ezért olyan kérdéseket is meg tudtak vitatni, mint a disznósajt, és hogy paprikát csak Szegedről érdemes beszerezni, "ő is ezt mondta". 

Végól Orbán arra jutott, hogy 

"összességében azt éreztem, hogy biztonságban vagyok, mert van egy magyar ember, aki bármikor felhívható".

A járványhelyzet alakulásáról azt mondta, bár nagyon nehéz határozott mondatokat előcsalni kutatókból, Karikó Katalin azt biztosan állította, hogy az ő kutatócsoportja kidolgozott egy olyan módszert, amely alkalmassá teszi az emberiséget arra, hogy ha új mutánsok jönnek, akkor ebből kiindulva gyorsan tudunk új válaszokat adni. 

Orbán megint megragadta az alkalmat, hogy kijelentse, hogy a baloldal járványügyben csúfosan leszerepelt, "túl messzire mentek, nem segítettek, hanem ártottak". 

Ezzel szemben az oltás állásáról azt mondta, Portóban az uniós csúcson nem talált olyan országot, ahol "ilyen plázaszerű kiszolgálás lenne, mint nálunk", hogy ha valami nincs, akkor lehet várni. Közölte, hogy a nyugati országok az oltásban mögöttünk vannak, majd kijelentette, hogy az még őt is meglepi, hogy választani lehet, azt mondta, amikor a belügyminiszter először mondta, hogy tegyék választhatóvá, illetve hogy van erre lehetőség, mert lesz annyi vakcina, és az informatikai háttér is előáll, akkor nem hitte el. 

Megköszönte a 16-18 éveseknek, hogy regisztráltak, elmondása szerint az érintette több mint fele tett így. Azt is elmondta, hogy a 18 év felettiek között 

944 ezer olyan regisztrált van, aki nem vette fel az oltást, és olyanra vár, ami éppen nem elérhető.

Mint mondta, jelenleg Pfizerből van hiány, de arról is beszélt, hogy hiva lesz: 

hetente 330 ezer adag Pfizer jön, ebből második oltásra kell 180-185 ezer adag, de ha túl vagyunk a gyerekek beoltásán, akkor hetente 150 ezer ember kérhet Pfizert

- ígérte.

Orbán azt is kijelentette, hogy Magyarország az az ország, amely Európában először térhet vissza a normális élethez, bár hozzátette, hogy ettől még járvány van, ezért be kell tartani bionyos intézkedéseket. 

A korlátozások következő feloldása 5 millió beoltottnál lesz, most 4 millió 400 ezer körül jár a beoltottak száma, Orbán szerint

már májusban, vagy pünkösd környékén lehet, hogy elérjük az 5 milliót.

Azt mondta, akkor fog bejelenteni új feloldásokat, ezek esküvőkre, kijárási tilalomora vonatkoznak majd, de bizonyos rendezvényeket, zenés, tömeges rendezvényeket továbbra sem lehet majd védettségi igazolvány nélkül látogatni augusztusig. 

Ezután a 6 millió beoltott következne, de szerinte kérdés, hogy lesz-e egyáltalán annyi, bár a regisztráltak alapján nem kizárt, hogy igen, de ez már csak az embereken múlik. 

Beszélt arról is, hogy sokat hallani arról, hogy kellhet harmadik otlás. Azt mondta, a vakcinagazdálkodással kapcsolatos munkacsoport azt jelentette, hogy a megrendeléseket leadták, felbecsülték a 3. oltáshoz esetleg szükséges mennyiséget,

és a harmadik otláshoz szükséges mennyiség már a zsákban van. 

A Magyarország területén kívül élő magyarokat is arra biztatta, hogy ha később kerülnének sorra ott, ahol élnek, vagy bíznak a magyarországi oltásokban, akkor regisztráljanak, mert ha ezt megteszik, bárhol élnek, időpontot és helyszínt fognak kapni, és megkapják az oltást. 

Szólt a gazdasági adatokról is, azt mondta, a foglalkoztatásnál azt nézi, hogy hányan dolgoztak a válság előtt, és hányan most, állítása szerint pedig mostanra elértük a válság előtti szintet, a magyar gazdaság embereknek munkát adó teljesítménye azon a szinten van, mint a válság előtt volt. hozzátette, arra számít, hogy többen is lesznek a munkát vállaló emberek. 

Köszönetet mondott az orvosoknak és ápolóknak, akik sok embert meggyógyítottak, szerinte "mindenkit, akit emberi számítás szerint meg lehetett gyógyítani", mostanra 2600 beteg van kórházban és 338-an lélegeztetőgépen, és több mint 608 ezren meggyógyultak. 

A beadott jövő évi költségvetésről azt mondta, Varga Mihály jól összerakta, és olyasmire is vállalkozik, mint a 13. havi nyugdíj 2. hetének kifizetése, a magasabb növekedés miatt lesz nyugdíjprémium is, és bekerült a 25 évesek adókedvezménye is, "azt azért nem gondoltam voltam" - kommentálta Orbán. 

Azt is mondta, a költségvetésben van egy 7300 milliárd forintnyi keretösszeg, ami a gazdaság újraindítására szolgál (erről és a bekerült furcsa tételekről itt írtunk korábban), összességében pedig Magyarország európai összehasonlításban is kiemelkedő lehet, erősebben jöhetünk ki a válságból, csak az ország újraindítását sikeresen végre kell hajtani.

Azt ígérte, hogy fel fog állni hamarosan az újraindításért felelős operatív törzs, amely két részből áll majd, egyik fele a gazdasági kérdésekkel foglalkozik majd, a másik a nem gazdaságival.  

Orbán "magyar bavúrnak" nevezte azt, hogy milyen jó helyzetben vannak a magyar családok, ezzel kapcsolatban Novák Katalint és Matolcsy Györgyöt méltatta, aki szerinte elsőként mondta azt, hogy ha nincs magyar gyerek, nincs magyar jövő, és hogy csak akkor van értelme bárminek, ha vannak gyerekek, "különben kinek tervezzük a jövőt, a migránsoknak?" 

Orbán szerint szociológuok arra jutottak, hogy a magyar fiatalok több gyermeket akarnak, mint amennyit vállalnak, és "az az őrület, ami számos országban van, hogy a család nem jó, az Magyarországra nem tette be a lábát, rezisztensek vagyunk és normálisan gondolkodunk". Ezért aztán szerinte jó gazdaság- és családpolitikával helyre fog állni az egyesúly, de még nem tartunk ott, 

a fordulópont akkor lesz, ha ki tudjuk mondani, hogy aki gyermeket vállal, az jobban jár, mint aki nem. 

Hosszan fejtegette, hogy a gyermekvállalás az életminőséget is megváltoztatja, majd kijelentette, hogy a demográfiai szempontot mindig erőlteti a költségvetésnél, de még mindig nem mondhatjuk azt, hogy aki gyermeket vállal, az a havi költségvetésében jobban járna, ezért még növelni kell a családtámogatásokat, növelni kell a gyermekek után járó adókedvezményt. 

Figyelmébe ajánljuk