Aktívabban, korszerűbben – Új elnöke van a TASZ-nak

Belpol

Váratlanul közgyűlést hívott össze a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), s új elnököt, ügyvivői testületetválasztott. Kapronczay Stefánia jelölését a közgyűlés nagy többséggel fogadta el.

magyarnarancs.hu: Miért volt szükség a rapid közgyűlésre és a hirtelen vezetőváltásra?

Kapronczay Stefánia: A közgyűlés összehívását nyolc tag kezdemenyézte, amelyre lehetőségük volt mint egyesületi tagoknak, s elmúlt időszak elnöki koncepcióit vitattuk meg. A 33 tagból harminc volt jelen, és a demokratikus szavazáson úgy döntöttek, hogy részben egy új ügyvivői testületnek szavaznak bizalmat. Az én jelölésemet a 29 lehetséges szavazóból (magamra nem szavazhatok) húszan támogatták.

false


magyarnarancs.hu: Személyesen milyen változtatásokat szeretne a TASZ-ban?

KS: A korábban megszokott jogászi eszközöket is meg fogjuk őrizni, azonban szeretnénk erősíteni az aktivista tevékenységeket, amelyek az érintett csoportok mobilizálására helyezik a hangsúlyt, ahelyett hogy az ő jogaikat helyettük védené meg. Az online kommunikációt is szeretnénk tovább erősíteni, erre nem csak a globális trendek, hanem a hiteles hazai hírforrások beszűkülése is okot ad. Emellett fontosnak tartom elmondani, hogy az új vezetésben olyan kollégák vállaltak még szerepet, akik hosszú ideje a TASZ-nál dolgoznak, ketten közülük korábban is ügyvivők voltak. Én is már 2005 óta dolgozom valamilyen formában a TASZ-nak, 2008-tól a Betegjogi Programot vezettem, 2012 augusztusától egy tanéven át a Stanford Egyetemen tanultam és szereztem jogi diplomát.

magyarnarancs.hu: Egy másik TASZ lép a régi helyébe?

KS: A megújulás semmiképpen sem jelent szakítást a korábbi elnökök által képviselt vonallal - a TASZ missziója és programjai nem változnak: továbbra is jogvédő szervezet marad, de szeretnénk megerősíteni a korábban már elindított újszerű módszereket - videók, érintett csoportokkal való erőteljes kapcsolattartás -, illetve további eszöközökkel bővíteni a jogvédő munkát, amire a jogállami keretek lebontása miatt egyre nagyobb szükség van.

magyarnarancs.hu: Nemrégiben az Amnesty Internationalnél volt probléma a vezetéssel, most a TASZ-nál. Egy ismerősöm úgy fogalmazott a Facebookon, „mi az, civilvész van?”.

KS: Nem ismerem az AI-ben történtek hátterét, ezért nem is tudok erre válaszolni, véletlen a látszólagos egybeesés. Azt fontos látni, hogy itt egy egyesület közgyűlése meghozott egy demokratikus döntést. A döntés után ugyan vannak, akik nem végeznek további munkát a TASZ-nál, de tagságukról nem mondtak le. Az új vezetésben pedig olyanok vannak, akik már régóta dolgoznak a TASZ-nál.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.