AVM: „A Fidesz hazudott, amikor azt mondta, hogy 2018 a családok éve lesz” – Videó!

  • narancs.hu
  • 2018. február 19.

Belpol

Szél: a Fidesz–KDNP többé nem foglalkozik a magyar emberekkel, a legrászorultabbakkal sem, a leginkább sebezhetőkkel sem.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a házbizottság mai ülésén sem a Fidesz-frakció, sem a fideszes házelnök nem tette lehetővé, hogy még időben a parlament elé kerülhessen az a törvényjavaslat, mely megakadályozná, hogy májustól gyerekes családok kerüljenek az utcára.

Ennek kapcsán tartott ma sajtótájékoztatót A Város Mindenkié csoport, melyről videóbeszámolónkat itt nézheti meg.

AVM: „A Fidesz hazudott, amikor azt mondta, hogy 2018 a családok éve lesz.”

A fideszes többségű házbizottság leszavazta A Város Mindenkié csoport törvénymódosító javaslatának gyorsított eljárásban történő tárgyalását. A javaslat a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását akadályozta volna meg.

A kezdeményezés egyik fő támogatója, Szél Bernadett is felszólalt az eseményen. Beszédében kiemelte, hogy duplán csalódást okozott a kormány döntése, egyrészt azért, mert a Fidesz és a KDNP-frakció nem támogatja a törvénymódosítást, és biztonsági résnek használják a házbizottságot. Hiszen egész egyszerűen nem voltak hajlandóak megindokolni, hogy miért nem támogatják ennek a nagyon fontos javaslatnak a gyorsítását.

Szél Bernadett szerint ezzel most beismerte a Fidesz, hogy nettó kampányfogás volt az, hogy a kilakoltatási moratóriumot áprilisig meghosszabbította. Április után több tízezer embert láthatóan a sorsukra akarnak hagyni. Ez a Parlament, ami a magyar emberek közös háza, ami elvileg a mi érdekünkben működik, a többségi politikusok miatt nem foglakozik a magyar emberekkel. Ha egy olyan törvényjavaslatot, hogy a gyermekes családokat nem teszünk utcára, a kormánypártok nem engednek átvinni gyorsítással a magyar parlamenten, az azt jelenti, hogy a Fidesz–KDNP többé nem foglalkozik a magyar emberekkel, a legrászorultabbakkal sem, a leginkább sebezhetőkkel sem – hangsúlyozta Szél.

A sajtótájékoztatón felszólalt Tóth Fanni, az AVM csoport képviselője is, aki szerint a Fidesz hazudott, amikor azt ígérte, hogy 2018 a családok éve lesz, mert engedi, hogy ez megtörténhessen. A Fidesz a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának a pártjára állt. A párt meghazudtolta a miniszterelnökét, aki tavaly ősszel a parlamentben azt mondta: „Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa.” És aki tegnapi évértékelő beszédében úgy fogalmazott, hogy nagyon örül, hogy növekszik a házasságok és a gyerekek száma. Hogyan gondolja támogatni a megszületendő gyerekeket, ha a szülőket utcára lehet tenni, a gyerekeket meg kiszakítani a családból? Azoktól a gyerekektől, akik nem csok-os családba születnek, még az elfogadható élet lehetőségét is elveszik, aminek az alapja a biztonságos lakhatás. A Fidesz felelőssége, hogy Magyarország továbbra is a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának az országa marad. A Fidesz felelőssége, hogy a téli kilakoltatási moratóriumot – lényegében a parlamenti választásokat – követően ismét utcára lehet majd tenni akár gyermekes családokat.

Az AVM folytatja a küzdelmet az elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen, és azért, hogy önkormányzatoknak kötelező legyen elhelyezést biztosítaniuk azoknak, akiket hajléktalanná válás fenyeget. A törvényjavaslatunkat a választások után ismét az Országgyűlés elé terjesztjük majd, hogy a törvények legalább a gyermekes családokat megóvják a hajléktalanságtól. Az AVM szintén tovább küzd azért, hogy a hatóságok betartsák a gyermekvédelmi törvénynek azt a rendelkezését, amely alapján tilos kizárólag a család szegénysége, hajléktalanná válása miatt elszakítani gyerekeket a szüleiktől – írták közleményükben.

Figyelmébe ajánljuk