Az illiberális állam fenntartását biztosítja az LMP

szerző
narancs. hu
publikálva
2016. nov. 22., 09:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Biztosan nem fogják helyreállítani az Alkotmánybíróság függetlenségét” – áll az Eötvös Károly Intézet közleményében.

Az LMP támogatásával egészül ki az Alkotmánybíróság – írja közleményében az Eötvös Károly Intézet. Majd így folytatják:

A kormánynak sikerült megszereznie az LMP támogatását négy új alkotmánybíró jelöléséhez. A kétharmad elvesztése miatt hónapokig betöltetlen posztokra ma választhatják meg az új bírákat.

A konszenzusos jelöltek biztosan nem fogják helyreállítani az Alkotmánybíróság függetlenségét. 2013 tavaszán először ugyanis többségbe, majd kizárólagos többségbe kerültek azok a bírák, akiket a Fidesz által 2010-ben megváltoztatott jelölési szabályok szerint választottak meg, azaz tisztségük elnyeréséhez elég volt a kormány támogatása.

Az új alkotmánybíráknak és jelölőiknek számolniuk kell azzal, hogy nem független testületet egészítenek ki, hiszen mind a tizenegy jelenlegi alkotmánybírót a kormánytöbbség egyedül jelölte és választotta meg, és az AB új elnöke is ezek közül a bírák közül kerül ki. Egyértelmű, hogy a bíróválasztás nem változtatja meg a testület karakterét, nem teszi az alkotmányosság értékei iránt elkötelezetté az Alkotmánybíróságot.
Az LMP azzal, hogy támogatja a Fideszt az új alkotmánybírák megválasztásában a NER rendszerkritikusa helyett, ezúttal a rezsim konstruktív ellenzékeként lép fel, amivel a NER működtetéséhez nyújt segítséget. Liberális demokráciában a konstruktív ellenzékiség nemcsak lehetőség, hanem kötelesség, mert az alkotmányos intézmények csak a kormánytöbbség és az ellenzék kooperációjával működtethetőek. A NER-ben azonban a konstruktív ellenzék az illiberális állam fenntartásához járul hozzá.

Az Alkotmánybíróság így már nem csak a kormánytöbbség által megválasztott bírákból áll majd, hanem ellenzéki támogatást is élvező tagjai is lesznek. Az LMP emlékezetünk szerint alkotmányos ügyekben a menekültválságig mindig tiszteletre méltó, az alkotmányosságot támogató álláspontot képviselt, ezért is különös az Alkotmánybíróság kiegészítését támogató politikai döntése. A Fidesz–LMP-megállapodás tehát inkább rontott a helyzeten, mert az LMP támogatása azt a hamis látszatot kelti, mintha néhány új személy bekerülésével az Alkotmánybíróság rendeltetésének megfelelően működő alkotmányos intézménnyé válhatna. Négy új alkotmánybíró, még ha személy szerint ideális választás lenne – erről távolról sincs szó –, semmiképp nem elég ahhoz, hogy az Alkotmánybíróság újra betöltse alkotmányos funkcióját, azaz a közhatalom-gyakorlás korlátja és az emberi jogok védelmezője legyen. A NER ilyen konszolidációja ahelyett, hogy közelebb hozná, távolabb tolja az alkotmányosság helyreállításának esélyét.

Eötvös Károly Intézet

2016. november 22.

szerző
narancs. hu
publikálva
2016. nov. 22., 09:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 33
  papa53
  2016. november 24., csütörtök 10:28
  Javaslom LMP Berninek, hogy már most foglaljon helyet a tusványosi asztalnál orbán mellett, markolja erősen, mert jövőre nem biztos, hogy odafér...
 2. 32
  nőietlen
  2016. november 23., szerda 21:02
  Azért érdekes, hogy egyeseknek miféle feltételezéseik vannak az LMP ill. Schiffer motivációiról.

  Nem kifejezetten az LMP miatt érdekes.

  (Úgy egyszerűen önmagában is érdekes, hogy 1. azt kell feltételezni a másik emberről, hogy valamilyen anyagi erőforrásokhoz akar hozzájutni 2. de ebben őt meg kellene akadályozni 3. ezért kell azt feltételezni róla, mint bűnt, hogy ezt az akadályozást akarja akadályozni, és csakazértis hozzá akar férni a javakhoz, erőforrásokhoz, amitől márpedig őt igenis el kellene tiltani... Azért érdekes kicsit ez így nekem, mert irodalmároknak is volt ilyen mániájuk, természetesen nem az LMP-vel és nem Schifferrel kapcsolatban, hanem különféle társadalmi rétegekkel kapcsolatban.)
 3. 31
  Cyrano
  2016. november 23., szerda 19:34

  mőietlen (29)
  Rohadtul nem érdekel, hogy szerinted mit kellett volna mondanom. Megismétlem: nem te vagy a fórum témája, nem óhajtok a te problémáddal foglalkozni.
  Hogy a Narancs miért viseli el, nem tudom, de szép lassan úgy érzem magam, mint egy ápoló az OPNIban.
  Először sajnáltalak.
  Aztán elkezdtem kikerülni a kommentjeidet.
  Aztán már zavart, hogy kerülgetnem kell az agymenésedet.
  Most már határozottan dühít, hogy van pofád ezredszer is ideírni a gondodat, (és ezzel kellemetlen helyzetbe hozni a másikat) és másokat vádolni azzal, ami csak a te elmédben létezik.
  Mit szólnál hozzá, ha valaki naponta nyomná a képedbe a bűzlő, fekélyes, gennyes sebét?
  Fel lennél háborodva?
  De én viseljem el a te mentális sebedet.
  Lófaszt.
 4. 30
  Kovacs
  2016. november 23., szerda 18:22
  29: "Kellene már egy nő,
  egy jó lyukas teknő!"
  Illiberálban esik le
  az állam. Amit írsz.
  Itt. Teknőben. Lyukasan.
 5. 29
  nőietlen
  2016. november 23., szerda 18:00
  Pontosabb lett volna, ha Cyrano az általam kifogásolt hozzászólásban úgy fogalmaz: FRUSZTRÁLÓ, amit én ide írok. Mert hát igazából ezt is fogalmazta meg. (És rendesen ez szokott lenni a nők elleni erőszak ill. homofób, transzfób erőszak indoka - a nő nem adja, ami kell, és ez frusztrálja a bántalmazót.)

  Egyébként nem értem, hogy ha valaki szóvá teszi, hogy 1. az öltözködése miatt 2. azért, mert nem produkál egy elvárt nőies viselkedést, NEM CSINÁLJA AZT A TESTÉVEL, amit mások elvárnak tőle, egy ideológiai elkötelezettséget feltételeznek róla, ill. azzal rágalmazzák, vádolják, hogy biztosan valami aljas indítékból nem engedelmeskedik és nem öltözik-vetkőzik úgy, ahogy kell (mert biztosan gonosz és hülye és nem tudja, hogyan kell stb.) akkor ebből azt a következtetést kell levonni: ez biztosan valami rettentő "frusztráció" - és azért a BŰN.

  Elképzelhető persze, ha valaki szereti az elismerést és szereti, ha például dicsérik az ízléses és csinos és nőies öltözködését (netán a hátsóját is szereti mutogatni és szereti, ha azt is dicsérik), az csakis úgy tudja értelmezni, hogy igenis frusztrálónak kell annak lenni, ha az embert nem dicsérik ilyenekért... Nekem soha nem voltak mutogatós ambícióim, és nekem soha volt olyan fontos az öltözködés sem. És nem nagyon szokott érdekelni, hogy másoknak tetszik-e valamelyik testrészem vagy az öltözködésem, és mit gondolnak róla.

  Vannak szubkultúrák, amikben normális dolog kirekesztőnek lenni pl. azért, mert egy nő (vagy az, akinek nőnek kellene lenni) nem mutogatja a hátsóját és nem öltözik elég divatosan és nőiesen - ilyenek pl. irodalmárok: ezért sem járok irodalmi rendezvényekre. De hát nem is vagyok kíváncsi irodalmárok pofájára, úgyhogy nem frusztrál az sem, hogy én gyakorlatilag ki vagyok tiltva pl. író-olvasó találkozókról, ilyen helyre nem engednének be az öltözködésem miatt.

  (Ha valaki reagált valamit a ma délutáni hozzászólásomra, hát azt NEM olvastam el, nem is fogom, nem érdekel, és ez most nem az esetleges reakciókra vonatkozik.)
 6. 28
  rworse
  2016. november 23., szerda 15:20
  nőietlen

  Ugye tudod, hogy az a kisebbik baj, hogy zavarodottságodban itt mindenféle indifferens témában a zavaros monomániádat zavarosan fejtegeted. Amint már korábban is említettem, a nagyobb baj az, hogy eközben olyan hajmeresztő koholmány rágalmakat állítasz egy bizonyos eszmekörnyékből kiválasztott emberekről, hogy ezekért ők napi egy pert nyerhetnének ellened, aminek végén a börtönben kötnél ki. És annyira kilóg a lóláb a megrágalmazott emberek kiválogatása ügyében, hogy nehéz elhinni, hogy mindezt zavarodottságodban teszed, és nem valami beépített putyini trollként.
 7. 27
  tiszapolgári
  2016. november 23., szerda 14:44
  laikusokkal
 8. 26
  tiszapolgári
  2016. november 23., szerda 14:44
  nőietlen

  Sokféle problémával lehet találkozni kommentolvasás közben, de olyan típusút, amivel te küszködsz már jó ideje, én még nem láttam. A hozzánk hasonló laikosokkal való beszélgetés már biztosan nem jelent megoldást, szerintem is fordulj szakemberhez.

 9. 25
  Cyrano
  2016. november 23., szerda 14:26
  jav: kéregess
 10. 24
  Cyrano
  2016. november 23., szerda 14:25
  Nyugodtan kérjél, amit csak akarsz.
  Megismétlem: aki a saját baját, sérelmét éli ki egy fórumon és nem a témához szól, az magáról állít ki bizonyítványt.
  A fórumon beszélgetőknek nincs köze sem irányultságodhoz, sem sérelmeidhez, mert nem azért vannak itt, hogy ötszázadszor is elolvassák ugyanazt.
  Úgyhogy, kéress tovább
  De jobban jársz, ha szakemberhez fordulsz.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra