Az Orbán-kormány kihúzta a talajt az önkormányzatok lába alól

  • narancs.hu
  • 2022. január 21.

Belpol

Idén 214 milliárddal költhetnek kevesebbet az önkormányzatok, mint 2010-ben.

"A helyhatóságok az idén 3181 milliárd forintból, a GDP 5,6 százalékából gazdálkodhatnak. 2010-ben az arány még ennek kétszeresére rúgott" - írja a Népszava.

Úgy fogalmaznak, hogy a megvonásokkal gyakorlatilag az Orbán-kormány 12 év alatt kivéreztette az önkormányzatokat.

A problémák elsősorban az ellenzéki önkormányzatoknál jelentkeznek a legsúlyosabban, a cikk szerint van, ahol csak abban bíznak, hogy áprilisban megalakul egy  a településeket gyorssegélyben részesítő, új kormány. Ennek híján ugyanis csődbe, ezzel pedig pénzügyi és jogi értelemben is kormányzati gyámság alá kerülnek.

De nemcsak az ellenzéki, hanem a kormánypárti önkormányzatok helyzete sem rózsás, számos esetben ugyanis már fideszes polgármesterek is felszólaltak az Orbán-kormány egy-egy újabb, a hazai településeket sújtó intézkedése ellen.

Összesítve nézve ugyanis azt látni: az elfogadott költségvetési törvény szerint az önkormányzatok 2022-ben 3181 milliárd forintot költhetnek.

Ez több mint 200 milliárddal kevesebb, mint az önkormányzatok 2010-es kiadásai. A lap hangsúlyozza: 12 év alatt számszerűleg is csökkent az összeg. de a reálérték-csökkenése még élesebb az infláció miatt. Ha tehát GDP-arányosan nézzük, az látszik:

A 2010-ben az önkormányzatok által elköltött 3395 milliárd az akkori GDP 12,5 százalékára rúgott. Ezzel szemben az idei tervezett keret a várható GDP-nek már csak 5,6 százalékát teszi ki.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?