Bejelentették az egész napos országos tanársztrájkot

  • narancs.hu
  • 2016. április 5.

Belpol

Április 20-án leállnak az iskolák. A döntésről tájékoztatták Orbán Viktort – hamarosan kiderül, ezt is nevetségesnek titulálja-e, mint a pedagógusok előző tiltakozását.

Megkezdi április 20-ára az országos pedagógussztrájk előkészítését a pedagógusok sztrájkbizottsága - jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Közölte: hétfőn nem sikerült megállapodni a kormánnyal folytatott hétórás tárgyaláson a még vitatott kérdésekben, ezért megkezdik az előkészületeket a munkabeszüntetésre.

Galló Istvánné jelezte: a döntésükről tájékoztatták kedden Orbán Viktor miniszterelnököt is.

Galló Istvánné egy korábbi tüntetésen

Galló Istvánné egy korábbi tüntetésen

Fotó: Németh Dániel

Kérdésre válaszolva elmondta: a tankönyvpiacot a kormány továbbra sem kívánja "feloldani", s bár bizonyos elmozdulás van a tanulók terhelése területén, javaslatukat nem fogadta el a kormány arról, hogy mivel a feltételek nem adottak, a mindennapos testnevelés csökkenjen heti három órára. Azt sem fogadta el a kormány, hogy a hit- és erkölcstan fakultatív formában legyen tanulható a jövőben - tette hozzá.

Ezekről tovább kívánnak tárgyalni, sztrájkot a következő négy pont miatt indítanak:

1. Az állami intézményfenntartó központ átszervezését és feladatainak meghatározását oly módon kell megoldani, hogy az biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági, munkáltatói önállósága.

2. Az iskolában pedagógus-munkakörben alkalmazottak gyermekekkel, tanulókkal való közvetlen foglalkozásainak ideje (kötelező óra) – fő szabályként – heti huszonkét óra legyen.

3. A köznevelési intézményekben foglalkoztatottak közül azok, akik nem tartoznak a pedagógus életpálya-modell hatálya alá (nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők, például dajka, technikai, ügyviteli és más munkakörben foglalkoztatottak) részesüljenek a havi rendszeres, keresetükön felül többletjuttatásban, függetlenül attól, hogy milyen intézménytípusban dolgoznak, és ki az intézmény fenntartója.

4. Meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az intézményvezető minőségi munkavégzésért járó keresetkiegészítéssel (minőségi bérpótlék) ismerhesse el az átlagon felüli munkateljesítményeket.

A sztrájk megszervezéséről és a menetéről kedden teljes forgatókönyvet küldenek ki az intézményeknek. A PSZ elnöke a még elégséges szolgáltatásokról azt mondta: minden tankerületnél egy intézményt kell kijelölni, ahol vigyáznak majd a tanulókra, és biztosítják nekik az étkezést is. A felügyeletet azok látják el, akik nem vesznek részt a sztrájkban, ilyenek biztosan lesznek - közölte.

Szólt arról, hogy az egyik követelésük az volt: a Közoktatás-politikai Tanácsot hozzák ismét létre. Abban megállapodtak, hogy kell egy olyan testület, ahol szakszervezetek, szakmai szervezetek, szülők, diákok, valamint az egyházi és alapintézmények képviseltetik magukat.

Hozzátette: azt a tájékoztatást kapták Mendrey Lászlótól, a PDSZ elnökétől, hogy ha egynapos sztrájkot hirdetnek, ahhoz a PDSZ csatlakozni fog.

Az esemény Facebook-oldala is létrejött az elmúlt percekben.

(MTI, narancs.hu)

Figyelmébe ajánljuk