Bojár Gábor nagyobb összeggel is támogatna egy összefogást

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2017. szept. 20., 17:24
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Volt néhány jó intézkedése a kormánynak, de mindez eltörpül amellett, hogy tönkretette az ország versenyképességét, állítja Bojár Gábor. Részlet a Magyar Narancs e heti interjújából.

MN: Augusztusban nyíltan vállalta, hogy adott a Momentumnak egymillió forintot. Ezt is azért tette, hogy mutasson egy példát?

BG: Elsősorban a szimpátiámat szerettem volna kifejezni. De igen, van egy ilyen reményem, hogy ha kiállok mellettük, akkor talán mások is követik a példámat, és nem csak támogatni kezdik a nekik szimpatikus ellenzéki erőket, de fel is vállalják azt. A Momentumnak az értékválasztása, programja és a tisztessége tetszik, ezért támogatom őket. Azért adtam csak 1 millió forintot, és nem 20 vagy 100 milliót, mert nem akarom őket függőségbe hozni. Azt is szeretném elkerülni, hogy bárki azt higgye, hogy én mozgatom a Momentumot. Annak viszont még jobban örülnék, ha kevésbé markánsan kommunikálnák, hogy nem fognak össze senkivel, és nyitva hagynák annak a lehetőségét, hogy szükség esetén összefognak másokkal. Sokkal szívesebben és nagyobb összeggel támogatnék egy együttműködést.

MN: Milyen együttműködést?

BG: Ha az LMP, az Együtt, a Párbeszéd, a Momentum, az Új Kezdet és még a Kétfarkú Kutya is össze tudna állni, annak komoly üzenete lenne. Egy ilyen felállás nem azért tudna működni, mert az egyenként 1–3 százaléknyi támogatottságok összeadódnának. Hanem azért, mert akkor a választók látnák, hogy ezek a pártok, amelyek tisztességesek és nem vettek részt a nagy lopásokban, képesek együttműködni. Ennek pedig olyan mozgósító ereje lenne, ami a koordinált indulással akár többséget is hozhatna a választásokon. Egy barátom megfogalmazása szerint nem Orbán Viktort, hanem az apátiát kell legyőzni, és erre alkalmas lehetne ez a formáció.

MN: Mekkora esélyt ad ennek?

BG: Az LMP és a Momentum az a két párt, amelyek a legkevésbé hajlandók együttműködni más pártokkal. Mindketten arra számítanak, hogy a többiekhez képest olyan tömegtámogatást tudnak majd felmutatni, hogy egyedül nekik lesz esélyük bejutni a parlamentbe. Ekkor azok is rájuk voksolnának, akik attól tartanának, hogy elvész a szavazatuk, ha egy végül 5 százalék alatti pártra szavaznak. Ahhoz azonban, hogy ez a logika működjön, az kell, hogy az adott párt támogatottsága a közvélemény-kutatóknál egyértelműen legalább 7-8 százalékon álljon, míg a többi kis párté ne legyen a bejutási küszöb közelében. Ha nem ez a helyzet, akkor akár az összes kispárt kieshet, a rájuk adott szavazatok pedig elvesznek. Meggyőződésem, hogy ha a Fidesz hatalmon marad a következő négy évben, kilépünk az Európai Unióból. Továbbra is úgy gondolom, hogy Orbán nem viseli az EU kontrollját, ha rajta múlott volna, be sem lépünk.

Volt egy tévévitám Szél Bernadett-tel, az LMP társelnökével, akit próbáltam meggyőzni arról, hogy mekkora felelőtlenség a külön indulás, és hogy a megosztott ellenzék csak a Fidesz hatalomban maradását segíti. Erre azt mondta, hogy azért sem érdemes összeállni a többiekkel, mert hiába győznének, úgyse tudnának közösen kormányozni. Mert annyira más a véleményük bizonyos dolgokról. Kértem, mondjon egy példát, miben tér el annyira markánsan az LMP és például az Együtt álláspontja. Erre pedig azt válaszolta, hogy az Együtt támogatja a TTIP-t (az EU–USA szabadkereskedelmi egyezmény – a szerk.), az LMP viszont nem. Eszerint a TTIP-ben kötendő komp­romisszum fontosabb feladat, mint az Or­bán legyőzése? De a reményről nem mondtam le, bízom benne, hogy az LMP és a Momentum is felismeri, mi az ország érdeke, és végül megkötik a szükséges kompromisszumokat. A magyar nagyon kreatív nép, túlélt ezer évet, minden nagy megszállást, az Orbán-rezsimet is túl fogja élni.

A teljes interjút a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában olvashatják.

Magyar Narancs - Archívum részletes

Az ősz óriási szenzációja, hogy Fischer Iván hét év után ismét színpadra állította Mozart Don Giovanniját - és ezt most a Müpában mi is láthatjuk. A karmestert és rendezőt most leginkább a szexuális ragadozó érdekli a figurában. Az amerikai kritikák egybehangzó véleménye szerint ez az előadás az egész világon etalon.

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2017. szept. 20., 17:24
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Bojár Gábor
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  galambocskám
  2017. szeptember 21., csütörtök 19:45
  Shakespeare kollégámmal egyetemben bővelkedünk epigonokban.

  Hosszú türelemmel viseljük a megpróbáltatásokat.
 2. 11
  loallat2
  2017. szeptember 21., csütörtök 14:46
  Ez az elképesztően tehetséges, ügyes ember addig ráncigálja a vezír bajszát, amíg a Graphisoft egy szép napon átkerül Mészáros Lőrinc vagy Garancsi István tulajdonába... amint az már sok esetben megtörtént.
 3. 10
  rworse
  2017. szeptember 21., csütörtök 13:18
  Tubicáné Plátónia naplója
  Megragadás Éve szerint 07.09.21.

  Kedves Cézárom hónapok óta az Életpalomista Mozgalom világpárttá szervezésén dolgozik, keveset látom szegényt a tévében mostanában. Állítólag van úgy, hogy napi 30-40 órákat is dolgozik - biztos igaz, mert a Mandin írta egy független kommentelő.
  Bizony, sokan vagyunk palomisták, de még nem elegen. Én a magam kis eszközeivel minden támogatást megadok Cézáromnak, két sasbojpulóver-kötés között a hátsó sufnimban a palomista eszmék szertekommentelésével töltöm a napomat. Hát mit tehetnék, ha egyszer Cézáromnak ebben is igaza van. Tudom, vannak még hibák az udvarnál, de Cézáromnak csak-csak igaza van, el kell ismerni. Ó, bár engem is meglátogatna Cézárom a hátsó sufnimban, mint Bözsi nénit, akinek malaca volt.
  Tegnap hallottam, hogy a Kedves Grafitszopty kedves elnökét máig nem sikerült beszervezni a sasbojok közé, pedig még a neve is boj-ár, csak egy előtagot kéne elé tenni. Talán, ha a Bojár elé a lemondó nyilatkozatát tennék, megértené a zidők szavát. Szomszéd barátnőmnek éppen mondtam, a Bojár-terv része, hogy újra lapossá akarják tenni a Földet, pedig hát milyen sok szép fiúcska halt meg máglyán, hogy kivívják a Föld gömbölydedségét. Cézárom is milyen erős, büszke gömbölyded mostanában, na ugye, hogy kénytelen vagyok elismerni, hogy ebben is igaza van. A zállami Humán-2 is megmondta, hát biztos úgy van. Barátnőm megijedt, hogy hát, ha megint lapos lesz a Föld, akkor hogyan lesz, ha felszállunk, majd fent is maradunk és nem tudunk visszaereszkedni? Mondtam neki, ne féljen, Cézárom nem engedi. Ha meg mégis megragadnák a hatalmat a karvalyszkájhatalmak, majd elbújunk a hátsó sufnimban, megkérjük a Sziszit, hogy tartsa vissza az ajtót, ha ott is ránk akarnának törni a kevert népű nyugati kultmocskot terjesztő hígvérjancsik. De az nem lehet, hogy ők kerüljenek hatalomra a palomista haza nem lehet ellenzékben, biztos vagyok benne, hogy csak egy momentumnyi lesz a felhorgadásuk. Cézárom is megmondta, egy a tábor, egy a zászló - és kénytelen vagyok elismerni, ebben is igaza van, Nem Lehet Más Politika, na. Palomisták, Együtt, egységben folytassunk Párbeszédet Palómia fajmaradásáért. Palómia büszke és erős mint a madárlátta kenyér. Mit tehetnék, kénytelen vagyok elismerni, hogy Cézáromnak ebben is igaza van - ó, bárcsak lehetnék tényleg Tubicáné, nem csak plátóilag.
  Na megyek egyet kommentelni.


 4. 9
  harcolj
  2017. szeptember 21., csütörtök 11:21
  galambocskáj- bernus a jó micsodájának a micsodája. Attól hogy Kegyed tökkelütött, nem biztos ,hogy szeretjük. Amit itt összehord tudjuk, hogy provokáció, ez senkit nem zavar itt, de ha valaki ennyire béna az már csöppet sem humoros. Pedig az itt kommentelők értik és szeretik a humort, ha valaki ilyen ostobán viccelődik az bűn.
 5. 8
  galambocskám
  2017. szeptember 21., csütörtök 11:12
  Tulajdonképpen örülök neki hogy van itten olyan valaki aki hajlandó szépreményű pártokat támogatni.

  Ugye volt olyan társaság amely szerint a Föld lapos. De már nincs. Lehetne itt kezdeni valamit.

  Megkérdeztem a szomszédnőmet hogy mit szólna ahhoz hogy a Föld lapos. Furcsállotta.
  Mondom, próbáljon megbarátkozni a gondolattal mert erre bazírozhatnánk egy pártot és indulhatnánk a választáson.
  Mondja hogy csak akkor hajlandó laposnak tekinteni a Földet ha ő lesz a miniszterelnök jelölt. Mondom, jól van, én meg leszek a miniszterelnök helyettes.
  Kérdezi hogy van-e a lapos Földnek vastagsága. Mondom, tudja a rosseb, de biztosan van.
  Hogy nem lehet-e kocka alakú a Föld, mondja. Mondom, ne hülyéskedjen, ez komoly dolog.
  A Föld nem kocka alakú. Ellipszis?

  Lapos...!!! - itt kissé felemeltem a hangomat mielőtt előrukkol nekem egy csonkagúla alakú Földdel.

  Jól van na, ne ordíts, legyen akkor lapos - mondja.

  Azt üzeni a szomszédnőm, az Ica, a Lapos Föld Párt miniszterelnök jelöltje hogy a mi pártunk is tudna mit kezdeni egy millióval...esetleg .. .többel is...!


  grrr néni
  miniszterelnök helyettes jelölt
  Lapos Föld Párt


 6. 7
  tiszapolgári
  2017. szeptember 21., csütörtök 10:09
  Személy szerint is sokat köszönhetek Bojár Gábornak, mert a COCOM-lista eltörlése után, amíg az Apple-nek nem volt magyarországi képviselete, az ő Graphisoft nevű szoftverfejlesztő cége vállalta a Macintosh számítógépek hazai forgalmazását és megismertetését, és akkoriban rengeteget tanultam a saját kiadásukban megjelent, magyar nyelvű kézikönyvből.
  Tehetséges embernek tartom, és remélem, hogy nem ablakon kidobott pénz a felajánlott támogatás.
 7. 6
  galambocskám
  2017. szeptember 21., csütörtök 09:43
  Én igazán nem szeretem a bernust. Ha úgy adódik hogy megnézem a parlamentet - csak a veszekedéseket szoktam napirend előtt - mihelyst a bernus üvöltésre emelkedik leveszem a hangot.
  De.
  A bernus azt amit elüvölt komolyan is gondolja Ő elhiszi amit mond, legyen az akár a legnagyobb zagyvaság. Érthető hogy nem akar összebútorozni az Együtt nevű izével amelynek elnöke egy politikai szélhámos. A sípolós juhásszal nem fog össze olyan valaki aki komolyan gondolja. Még a bulipolitikusok, buliforradalmárok sem. Márpedig a bernusék komolyan gondolják, illetve ő és a Schmuck Erzsébe tényleg, a hadházy szerintem nem, ő is csak kalandor.

  A juhásszal senki sem fog össze, pedig akart ő már mindegyik kis párttal de egyiknek sem kellett.
  Kíváncsi vagyok mikor fog kikötni a botka nyakán.
 8. 5
  jhamori
  2017. szeptember 21., csütörtök 07:23
  Nem nagyon értem a logikát az “ellenzéki” pártok esetében. Most nagyjából ott tartunk, hogy minden pártnak van már miniszterelnök jelöltje, de egyenként alig érik el a szavazók 10 százalékát. Amennyiben nem fognak össze időben, akkor az egész stratégiájuk és taktikájuk egy kalap szart sem ér. Egyszerűen senki sem akarja megérteni, hogy Orbánt le lehet vadászni, éppen csak a stratégiát kell megérteni.

  Szerintem a hatalom váltásra akkor lenne esély, ha az összes “ellenzéki” párt összefogna, amiben vastagon benne van a Jobbik éppen úgy mint az MSZP. Konkrétan technikai összefogásra gondolok.

  Számoljunk egy kicsit. A Fidesz szavazótábora kb. 2 millió fő. Adjunk nekik még félmilliót, szóval a szám így legyen 2,5 millió. Tudjuk, hogy nagyjából van 8 millió potenciális szavazó: ha a többségüket sikerülne megnyerni, akkor a Fidesz mehet a levesbe. De mondjuk a 8 millió szélsőséges túlzás, levonva ebből a Fidesz 2,5 millióját a potenciális ellentábor kb. 5,5 millió szavazatot jelentene. Ebből az 5,5 millió szavazóból kellene mozgósítani kb. 3 milliót, hogy a Fidesz elbúcsúzzon a hatalomtól (meglegyen az 50% + 1 fő). Nagyobb arány elérése esetén a Fidesz 2,5 milliója még az egyharmadhoz sem lenne elég.

  A kérdés: összefoghatnak-e olyan ellenzéki pártok, akik ideológiailag ugyancsak távol állnak egymástól? Szerintem igen, ha a hatalmi ambícióikat megelőzné egy a “technikai összefogás”, amikor kifejezetten egyetlen és csakis egyetlen cél lenne: több képviselőt juttatni a Parlamentbe, mint amennyit a Fidesz képes felmutatni. Ehhez még csak program sem kell (amúgy is elég ostoba az összes “ellenzéki” párt, hogy egy koherens programot hozzon össze). A hatalom váltásnál tehát nem gyenge programokkal kell előállni, hanem úgy, hogy ez a bizonyos technikai összefogás minden szavazókörzetben egyetlen jelöltet állít. Így a Fidesszel szemben nem szóródnának szét a szavazatok. Persze ehhez az is kell, hogy az összefogók ne arra játsszanak, hogy kritikus esetben a Fidesznek kell majd egy koalíciós partner (akik ugye éppen ők lennének: LMP, Momentum, Jobbik).

  A közös jelöltnek népszerű, közismert személynek kell lennie, mert a választók többségét egy cseppet sem érdeklik a programok, az ígéretekből pedig nagyjából teli van már mindenki padlása. A választók azt a személyt érzik magukhoz közel, akit ismernek a médiából, a művészeti életből, esetleg néhány karakán politikus is bekerülhet közéjük. Szembe kell nézni azzal a szomorú ténnyel, hogy a pártok különféle programjaira senki sem kíváncsi, a választók döntő tőbbségének horizontja nagyjából a sarki fűszeresig terjed.

  Ami a programot illeti: szerintem a választók többsége a tolvajok felelősségre vonását értené meg. A csóró közmunkás, a gyári melós, a irodai dolgozók és a valóban vállalkozók pontosan tudják, hogy a mindennapi életet nem százmilliárdok jelentik – a jelenleg hatalmon lévő tolvajok és címeres gazemberek ügyletein ökölbe szorul a kezük. Okkal.

  Amint az összefogó ellenzék többséget ér el a Parlamentben, tovább kellene lépni. Egyfelől leszámolni a Fidesszel, újra alkotmányozni az Alaptörvény helyett, új választási törvényt lehetne alkotni és nem utolsó sorban a kampányban beígért felelősségre vonásokat valóban véghez kell vinni. Ha a Fidesz megint alulra kerül, alaposan olvadni fog a szavazótábora és egy második választáson (amihez nem kellene kivárni a négy évet) már valóban egyezkedhetnének az első körben összefogó pártok. Ráadásul végre rendet lehetne tenni a parlamenti és önkormányzati választások harmonizált ciklusaiban is.

  A Fidesz egy hatalom-technikus párt, az ideológiájuk a lopás, a hazudozás és ezeknek a leplezése, velük szemben csakis egy hatékonyabb hatalom-technikus eszköz lehet eredményes.
 9. 4
  rworse
  2017. szeptember 20., szerda 19:57
  "De a reményről nem mondtam le, bízom benne, hogy az LMP és a Momentum is felismeri, mi az ország érdeke, és végül megkötik a szükséges kompromisszumokat."

  Hát, eddig mindkettőnek a teljes különállás volt a politikája lényege. Azért alakultak, hogy különálljanak mindenkitől. Az LMP-ből is már anno nagyon hamar kiváltak azok, akik úgy gondolták, hogy az ország érdeke (azaz, a diktátor hatalmának meggátlása) előbbrevaló, mint a párt saját érdeke.
 10. 3
  rworse
  2017. szeptember 20., szerda 19:53
  "Továbbra is úgy gondolom, hogy Orbán nem viseli az EU kontrollját, ha rajta múlott volna, be sem lépünk."

  Ez tévedés, Orbánnak úgy kell az Unió, mint egy falat kenyér. És nem csak a tengersok pénz miatt, bár persze amiatt elsősorban. És nem csak a szabadságharc miatt, bár amiatt másodsorban.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kelet és Nyugat érdekellentétei
Interjú Timothy Snyderrel
Választási riport Szerencsről
Az új Hazafias Népfront
A rendszer árnyéka
TGM a Jobbikról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország