Budapest: ahol az előválasztás lesz az igazi választás
Ellenzéki összefogás Budapesten

Budapest: ahol az előválasztás lesz az igazi választás

Belpol

A fővárosban a pártok közötti alkuk ellenére számos választókerületben izgalmasnak ígérkezik a verseny. Megnéztük, hol ki tűnik esélyesnek. 

A szeptemberi ellenzéki előválasztáson borítékolhatóan a budapesti egyéni választókerületekre jut majd a legtöbb figyelem, pedig – a 2022-es választás felől nézve – itt lesz a legkisebb tétje az előválasztásnak.

A 18 fővárosi választókerületből 12-t már 2018-ban is megnyert az ellenzék, jóllehet akkor egyedi visszalépéseken túlmutató együttműködés nem volt a pártok között, egymás ellen is elindították a jelöltjeiket. Ha összeadjuk az előválasztást szervező hat párt (plusz az Együtt) 2018-as budapesti eredményeit, azt kapjuk, hogy az összellenzék támogatottsága az összes budapesti OEVK-ban magasan meghaladta a Fideszét. A "legfideszesebb" fővárosi választókerületben, a XII. kerületet és a II. kerület egy részét lefedő 3-as számú OEVK-ban is 12 százalékponttal kapott több szavazatot az összellenzék a Fidesznél, Angyalföldön pedig több mint 40 százalékpont volt az ellenzéki előny.

Érdemes tehát kétkedve fogadni, ha egy budapesti jelölt azzal kampányol majd az előválasztáson, hogy egyedül ő képes megverni a Fideszt.

Valójában bármelyik budapesti OEVK-ban lényegében bárki toronymagas esélyesként indul 2022-ben, amennyiben tényleg beáll mögé a hat ellenzéki párt.

Ettől persze még érdemes jó jelölteket találni, egyrészt az ellenzék általános imázsa miatt, másrészt azért, mert az úgynevezett győzteskompenzációnak köszönhetően a listás mandátumok szempontjából az sem mindegy, mekkora előnnyel nyernek az egyéniben győztes jelöltek.

A valódi tét Budapesten ugyanakkor nem a "legesélyesebb" jelöltek megtalálása, hanem az ellenzéken belüli erőviszonyok alakulása. Éppen azért, mert ezek a választókerületek biztos befutónak számítanak, a pártoknak nagyon fontos, hogy minél többet megnyerjenek közülük.

A Jobbikot leszámítva az összes párt várható frakciójának létszámát nagymértékben befolyásolja, hogy hány budapesti körzetben tudja megnyerni az előválasztást.

Ennek megfelelően már a hivatalos jelöltállítás előtt komoly helyezkedés kezdődött. A regisztráció július 26-i indulását követően megnéztük, mit tudunk most az egyes OEVK-kban várható versenyről. Ez alapján négy kategóriába soroltuk a választókerületeket.

1. Ahol nincs kihívó

Van három OEVK, ahol eddig csak egyetlen párt állított jelöltet, és nem is valószínű, hogy szeptemberig változik a helyzet:

  • A 10-es számú választókerületben (Óbuda) Szabó Tímeát, az MSZP-Párbeszéd jelöltjét támogatja az összes többi párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom;
  • és Újpesten sem indult el senki a DK-s Varju László ellen (bár az LMP egyelőre nem is támogatja). Ezen a két helyen az sem biztos, hogy szerepelni fog más a szavazólapon, bár civil jelöltek még jelentkezhetnek.
  • A 16-os OEVK-ban (XX. kerület) is minden párt beállt az MSZP-s Hiller István mögé, vele szemben azonban a Pálinkás-féle Új Világ Néppárt képviseletében elindul Vidákovics László, így legalább szimbolikus küzdelemre számíthatunk.

2. Ahol egyértelmű, ki az esélyes

Öt választókerületben hiába lesz verseny a pártok között, előre rá lehet mutatni egy viszonylag egyértelmű esélyesre, vagy a jelölt személye miatt, vagy azért, mert a pártok többsége egyvalaki mögött sorakozott fel.

  • A Belvárosban az LMP-s Csárdi Antalt támogatja az MSZP-Párbeszéd, a DK és a Jobbik is. Ellene kevés esélyt adnánk a momentumos Gelencsér Ferencnek, az I. kerület alpolgármesterének, akit saját pártján kívül a Márki-Zay-féle MMM támogat.
  • Az 5-ös számú OEVK (Terézváros-Erzsébetváros) nagy esélyese Oláh Lajos, a DK hivatalban lévő képviselője. Állított ellene jelöltet a Momentum (Tompos Márton) és a Jobbik (Beleznay Zsuzsanna) is, de a két kihívó inkább csak javítja Oláh kilátásait, mert az esetleges DK-ellenes szavazatok így kétfelé osztódnak. Ebben a választókerületben a Mindenki Magyarországa is elindítja Almási Kecskés Gusztávot.
  • Nagy meglepetés lenne, ha Angyalföldet nem a szocialista Hiszékeny Dezső húzná be, bár vele szemben is áll majd két másik jelölt, a DK-s Keszthelyi Dorottya és a momentumos Naszádos Zsófia. A XIII. kerület hagyományosan az MSZP bástyája, és nyilván Hiszékenyt segíti Karácsony Gergely támogatása is, az viszont intő jel lehet, hogy a 2019-es EP-választáson a Momentum és a DK is több szavazatot kapott a kerületben az MSZP-nél.
  • A 12-es OEVK-ban (XV. kerület) a DK szóvivőjét, Barkóczi Balázst támogatja a Jobbik, az LMP és az MSZP-Párbeszéd is, ellenfele Palocsai Béla, a Momentum önkormányzati képviselője lesz. Palocsai talán abban reménykedhet, hogy az MSZP eredeti jelöltje, a később visszaléptetett alpolgármester, Tóth Imre elég rosszul fogadta, hogy pártja Barkóczi mögé állt, és azt ígérte, a "helyben élő" jelöltet fogja támogatni az előválasztáson.
  • Végül a 15-ös OEVK-ban (XVIII. kerület) a jelenlegi képviselő, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes kapott széleskörű támogatást a pártoktól, a DK ugyanakkor elindítja ellene Ferencz István kerületi alpolgármestert. Meglepő lenne, ha meg tudná szorongatni. 

3. Egy az egy ellen

A DK jelöltjei négy budai választókerületben is komoly versenyre számíthatnak.

  • A 2-es számú OEVK-ban (Újbuda) Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a helyi alpolgármesterrel, a momentumos Orosz Annával száll harcba, és a közvélemény-kutatások inkább Orosz győzelmét vetítik előre. Gy. Némethet támogatja a Jobbik és az LMP, Orosz Annát az MMM és – Barabás Richárd visszalépése után – az MSZP-Párbeszéd.
  • A XII. kerületben a DK-s Komáromi Zoltánt támogatja az LMP; a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd viszont Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja mögé állt be. Ebben a választókerületben az Új Világ Néppárt színeiben Visi Piroska is elindul.
  • A 4-es OEVK (II.-III. kerület) DK-s jelöltje Kálmán Olga, ellenfele a párbeszédes Tordai Bence lesz, akit az LMP és – saját jelöltjének visszahívása után – a Momentum is támogat. A Jobbik ugyanakkor Kálmán Olga mellett kampányol. Ebben a választókerületben tervez indulni civil jelöltként Szalai Kriszta színművész is.
  • A 18-as számú választókerületben (Budatétény) Molnár Gyula volt MSZP-elnök lett a DK jelöltje, miután pártja kizárta, amiért állítólag megegyezett a DK-val, hogy győzelem esetén az ő frakciójukat választaná a parlamentben. Molnár inkumbens képviselő, ennek ellenére nem lesz könnyű dolga Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja ellen, akit a Jobbik és a Mindenki Magyarországa is támogat. (Az MSZP vállalta, hogy nem indít saját jelöltet Molnár Gyula ellen, és nem is támogat mást.)

Ezek mellett 

  • izgalmas küzdelemnek ígérkezik még a Tóth CsabaHadházy Ákos deathmatch Zuglóban, igaz, a Momentumon kívül a többi párt Tóth mögé sorakozott fel (kivéve az LMP-t, ők nem nyilatkoztak).
  • Csepel-Soroksáron a hivatalban lévő képviselőt, a Momentum színeiben induló Szabó Szabolcsot támogatja a Jobbik és az MMM, az MSZP azonban elnökhelyettesét, Komjáthi Imrét indítja ellene, akit az LMP és a DK is támogat.
  • A 14-es OEVK (XVII. kerület) esélyese első ránézésre a jobbikos Szilágyi György, aki mögé a DK, az LMP, a Momentum és az MMM is beállt. Az MSZP-Párbeszéd Lukoczki Károly önkormányzati képviselőt indítja itt. Szilágyi és Lukoczki 2018-ban is elindult a választáson (amit így a kerületben a fideszes Dunai Mónika nyert meg). Akkor viszont Lukoczki közel háromszor annyi szavazatot kapott, mint a jobbikos politikus – érdekes kérdés, hogy a többi párt támogatása mennyire tudja most felhúzni Szilágyit.

4. Többesélyes párharcok

Három választókerületben különösen nehéz jósolni, itt a többi OEVK-hoz képest meglehetősen széles a kínálat.

  • A 6-os választókerületben (VIII.-IX. kerület) két civil jelölt is indul, Jámbor András az MSZP-Párbeszéd, Csordás Anett a Momentum támogatásával. Mellettük a DK Mannhalter Dánielt, az LMP az országosan is ismert Demeter Mártát indítja. Egyiküket sem lehet eleve esélytelennek nevezni.
  • A 9-es OEVK-ban (Kispest) az inkumbens Burány Sándor (MSZP-Párbeszéd) ellen a Jobbik támogatásával indul a DK parlamenti képviselője, Arató Gergely. A Momentum Paróczai Anikó önkormányzati képviselőt indítja, aki elsősorban a kerületi korrupciós ügyek feltárásával szerzett ismertséget.
  • A 13-as OEVK-ban (XVI. kerület) civilként, de az MSZP-Párbeszéd támogatásával indul Vajda Zoltán ökormányzati képviselő, aki 2018-ban kevéssel kapott ki ugyanitt a fideszes Szatmáry Kristóftól (úgy, hogy akkor a Jobbik és az LMP is saját jelöltet állított.) A DK a Jobbik által is támogatott Nemes Gábort, a Momentum Hollai Gábort indítja ellene az előválasztáson. Ebben a körzetben az Új Világ Néppártnak is lesz jelöltje: Palotás János.  

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk