Budapest ellenáll, de így is bedarálhatja Orbán
KaltenbachJeno1831.jpg

Budapest ellenáll, de így is bedarálhatja Orbán

  • Szalai Anna
  • 2018. augusztus 1.

Belpol

Kaltenbach Jenő az önkormányzatiság felszámolásáról és Budapest lehetőségeiről adott interjút az e heti Magyar Narancsnak. Ajánló.

MN: Ha maradna a jelenlegi rendszer és Tarlós nyerne újfent, lenne-e lényegi különbség? Hiszen már így is dróton rángatják a főpolgármestert a pártközpontból.

KJ: Nem hiszem, hogy Tarlós újra nyerne. Ha az országgyűlési választásokon az LMP nem úgy cselekszik, ahogy tette, akkor Budapesten az ellenzék az összes választókörzetet megnyerhette volna. De még így is megszorongatták a Fideszt. Ebből kiindulva nem hiszem, hogy Tarlósnak a következő kampány diadalmenet lenne. Bár kétségtelenül sok függ attól, hogy az ellenzék képes lesz-e együttműködni, és találnak-e egy meggyőző jelöltet. Én a magam részéről Karácsony Gergelyt alkalmasnak találnám erre, népszerű és győzelemre esélyes kihívója lehetne Tarlósnak. Nem tartom kizártnak, hogy a Fidesz éppen a nagy kockázat miatt akarja megtorpedózni az önkormányzati választásokat.

MN: Közben az ön által is emlegetett Fürjes Balázs szintet lépett: a korábbi kormánybiztosból Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár lett, aki határozottan tagadja, hogy főpolgármesteri ambíciókat dédelgetne. Milyen szerepe lehet neki ebben a játszmában?

KJ: Aligha lehet bárkinek kétsége afelől, hogy a fővárosi ellenállási góc teljes leradírozása a végső cél. Aki a pénz felett rendelkezik, az a hatalom jelentős részét birtokolja. A fejlesztésre szánt állami és uniós forrásoknak a fővárosi vezetéstől távol eső, állami hűbéres kezébe adása erős állítás arról, hogy a kormány mennyire tartja kompetensnek és megbízhatónak a jelenlegi városvezetést. A fővárosi önkormányzatot üzemeltetési szintre degradálták annak ellenére, hogy a közgyűlésben jelentős többségben vannak, és Tarlós is az ő emberük. Már most sem döntenek semmi valóban fontosról. Budapest egy önkormányzati karikatúra. De, úgy tűnik, még ez is sok Orbán Viktornak.

A teljes interjút a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában olvashatják.

 

Magyar Narancs - Archívum részletes

Izraeli látogatása alkalmával Orbán Viktor felkereste a jeruzsálemi Jad Vasemet, azon belül is a Holokauszt Történeti Múzeumot, ahol tárlatvezetésen vett részt. A Horthy Miklóst kivételes államférfinek nevező magyar miniszterelnöknek a Jad Vasem munkatársa, Robert Rozett számolt be a magyarországi holokauszt tényeiről.

 

Figyelmébe ajánljuk