„A Laci halálával megállt az élet Cserdiben” – örökség és egy hűtlen kezelés miatti nyomozás Bogdán László falujában

  • Babos Attila
  • 2020. október 3.

Kis-Magyarország

„Magyarország nem fekete vagy fehér! Attól szép a nemzet, hogy sokszínű!” – mondta nemegyszer az idén nyáron tragikusan elhunyt cserdi polgármester, Bogdán László. Nos, a kép valóban nem fekete-fehér az időközi plgármester-választás előtt. Megtudtuk, hűtlen kezelés miatt nyomozást folytat a helyi önkormányzat fejlesztései kapcsán a rendőrség.

Az ország egyik legismertebb cigány embere, sőt, az egyik leginkább szeretett polgármestere volt egy személyben. Bogdán László halálhíre villámcsapásszerűen, sokként érte az érdeklődő közvéleményt július 14-én. Cserdi polgármestere 46 éves korában önkezével vetett véget az életének.

A faluban vasárnap időközi polgármester-választás lesz, két indulóval: Panek Józseffel, egy Cserdiben született nyugalmazott rendőrrel és Bogdán Gyulával. Bogdán az elhunyt polgármester  legidősebb öccse; négyen voltak testvérek, mindannyian fiúk. Bogdán Gyula a falu gondnokaként dolgozik. Azt ígéri a cserdieknek, hogy folytatja, amit a bátyja elkezdett. (Bár többen úgy vélekednek, a nagy médiaszerepléseknek vége lesz, mert Bogdán Gyula nem alkalmas rá.)

Két rossz közül kell választani?

A falubeliek szerint két rossz közül kell majd választaniuk, mert Panek József ugyan jóval tanultabb ember, mint Bogdán, de az ő megválasztása szerintük mindenképpen növelné a feszültséget. Viszont biztos, hogy Panek bekerül a helyi testületbe. Tavaly ősszel ugyanis indult képviselőjelöltként is, de éppen lecsúszott a szavazáson a befutó helyről. Viszont a testületbe be nem jutottak közül rá voksoltak a legtöbben. S mivel más családtagok mellett Bogdán Gyula is képviselő, ha ő nyeri a vasárnapi választást, akkor Panek kerül a helyére.

Ikonikus figurája volt a közéletnek

Ikonikus figurája volt a közéletnek

Fotó: youtube.com

Panek tehát mindenképpen testületi tag lesz, csak kérdés, hogy polgármesterként vagy képviselőként. Így akár ki is éleződhet a cigány-nem cigány ellentét is a faluban, mondta az egyik helyi lakos. Többen azt állították, szerintük Cserdi cigány lakosai előnyt élveztek, ha arról volt szó, hogy segítséget kellett adni valakinek.

Tovább kérdezősködve a faluban ez sem fekete-fehér történet. Több nem cigány lakos is egyértelműen Bogdán melletti voksot emlegetett, és ha csak néhányan ugyan, de a faluban élő cigányok közül azt is mondták érdeklődésünkre, nem akarják, hogy Bogdán Gyula legyen a polgármester. Például olyan helyi lakos, aki arról panaszkodott, hogy nem kapott semmit a helyhatóságtól, míg másnak például a fürdőszobája felújításához járt önkormányzati segítség.

Nagy a voksolási hajlandóság

Lapunk kizárólag azt kérdezte a helyiektől, elmennek-e szavazni vasárnap, tudják-e, kire voksolnak, kit tartanak esélyesnek. Milyen most a faluban a hangulat, látnak-e már valamit abból, hogy mi lesz Bogdán László öröksége? Ha mindenki igazat mondott, és azt a mintegy 30-35 embert vehetjük jó mintának, akikkel beszéltünk, akkor Cserdi példát mutathat majd e tekintetben is demokráciagyakorlatból. A lapunk által megkérdezettek közül ugyanis kivétel nélkül mindenki azt állította, elmegy szavazni vasárnap.

Lepukkant fóliasátrak

Lepukkant fóliasátrak

Fotó: A szerző felvétele

Elhagyott fóliasátrak

Cserdiben 425-en laknak, a választásra jogosultak száma 277. Azaz nagyon sokan 18 év alattiak. Ennek ellenére a településnek nincs iskolája, a gyerekeket falubusz viszi a négy kilométerre fekvő Bükkösdre. Nem csoda, hogy a Bogdán által elvégzett fejlesztések közül mindenki kiemeli a szép új játszóteret. És azokat a programokat is, amelyek híressé tették. A bűnmegelőzési (“köcsögmentesítés”) programot és a közmunkát, a zöldség- és gyümölcstermesztést.

Ami viszont évek óta nem úgy és nem ott megy, mint korábban. A falu Telep vagy Cigánytelep nevű részén már évek óta nem folyik termesztés az elhagyott fóliasátrakban. Cserdinek szőlőhegye is van, fejlesztése a következő évek feladata lenne.

Nem készült el a csomagolóüzem

Annál azonban fontosabb lesz a már folyamatban lévő és még el nem készült csomagolóüzem és hűtőház épületének a befejezése. Ami viszont lehet, hogy mementója lesz az elmúlt években Cserdiben történteknek. Az egyik korábban közmunkásként dolgozó asszony szerint minden rendben van a projekttel, és sokkal nagyívűbb program lenne, ami nem közmunkát, hanem rendes helyi piaci munkát adott volna a cserdieknek. Azt az általunk megkérdezettek közül viszont senki sem tudta megmondani, hogy hány ember, de a legtöbbek szerint legalább 40-50 fő is dolgozhatna majd az egyébként kialakításra is kifejezetten vagány, modern és merész épületben.

Ahol azonban július közepe, azaz lassan három hónapja, Cserdi híres néhai polgármesterének halála óta nem folyik a munka. Nézeteltérések voltak az építési vállalkozó és a műszaki ellenőr között, mondják a helyiek. Sőt, arról is beszéltek, talán nincs is meg minden egyes forint, amit a fejlesztésre kellett volna fordítani, és amit már lehívtak előzetesen.

Játszótér a rengeteg gyereknek

Játszótér a rengeteg gyereknek

Fotó: A szerző felvétele

Nagy összegekről beszélnek

Abban van vita a munkát ellenőrző szervek, a műszaki ellenőr, a falu és a vállalkozó közt, hogy hol áll most a projekt. A legtöbben 70 százalékos készültséget mondanak. Van olyan vélemény is, hogy a projekt 40 százaléka még hátra van, míg mások szerint a 80 százalékos készültséget is elérték. Úgy tudjuk, hogy az utolsó részszámlát már éppen e viták miatt, avagy éppen a pénztelenség miatt nem fizették ki.

A projekt azonban áll, noha itt a tervek szerint fűszereket csomagoltak és tároltak volna, de más helyi termékeket is, plusz vállaltak volna bértárolást a hűtőház-kapacitást kihasználva. Bércsomagolásból is jött volna bevétel. Állítólag Bogdán László már tárgyalásban volt erről több légitársasággal; a fedélzeten felszolgált ételeket csomagolták volna Cserdiben.

Hogy ez az üzlet meglesz-e még, nem tudni. Előbb tisztázni kell, ki, mikor és miből fogja befejezni az összességében 250 milliós fejlesztést.

Nyomozás hűtlen kezelés miatt

Lapunk megtudta, a rendőrség pedig megerősítette azt az információt, hogy a projekt ügyében nyomozás indult. „A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 2020. július 16-án rendelt el nyomozást hűtlen kezelés elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen. A nyomozás jelenleg is tart, az ügy részleteiről a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb felvilágosítást nem kívánunk adni” – írta lapunk érdeklődésére a rendőrség. (A hatóság eljárása tehát két nappal Bogdán László halála után kezdődött.)

A kerítés mögötti temetőben fekszik Bogdán László

A kerítés mögötti temetőben nyugszik Bogdán László

Fotó: A szerző felvétele

Búcsú, levél

A cserdiek egy búcsúlevélről is beszélnek, amelyet Bogdán László hagyott hátra. És amelyben e szempontból állítólag legalább két érdekes részletet tartalmaz. Egyesek tudni vélik, az állítólagosan eltűnt pénzekről is állhatott benne valami. De szóbeszéd tárgya, hogy Bogdán László megnevezett benne valakit, akit kérdezhet majd a történtekről a rendőrség. Kérdés, ebből mennyi az igazság.

Tény viszont, hogy a Bogdán László halála miatt megindított közigazgatási eljárás lezárult, és egyértelműen tisztázta az önkezűséget. „A haláleset körülményeit a Szigetvári Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálta, amelyet lezártak. A vizsgálat során bűncselekmény gyanúja nem merült fel” – írta megkeresésünkre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ennek ellenére Cserdiben jó néhányan nem hisznek az öngyilkosságban. A legtöbb helyi viszont azt mondta, ebbe már bele kell nyugodni, megtörtént, és “nem is az első eset volt, hogy a Laci megpróbálta”.

Azóta mintha megállt volna az élet Cserdiben. Viszont bárki is legyen a két induló közül, de a vasárnap befutó új polgármester nehéz örökséget vesz majd át. Ám az sem kétséges, Bogdán László emlékezete sokáig megmarad.

Neked ajánljuk

Farkas farkasnak embere

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

Ember embernek

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

Mert ez műanyag

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

Közös pillanataink

  • Erdei Krisztina

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

Mantrafelhő

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

Egy emlékmű emlékei

  • Antoni Rita

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

„Hogy visszataláljunk”

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

„Az utolsó pillanat”

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.