De vártuk már! – Óriáskerék lesz az Erzsébet téren

Belpol

Mit óriáskerék? Újramárkázott Váci utca, kulturális pálinkafesztivál, vaskordonok és nagy-nagy vetítés, lesz ott minden, mint a búcsúban. Konkrétan a főváros kellős közepén.

A tavalyinál is óriásabb kerék vár az idei Sziget Fesztivál vendégeire, ám előtte a monstrumot másfél hónapra a Belvárosban is üzembe helyezik. Az V. kerületi önkormányzat anyagilag támogatja a projektet, a Párbeszéd Magyarországért fővárosi képviselői viszont aggódnak a helyszínválasztás miatt.

60 méter magas óriáskereket működtetne június 8. és július 22. között a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. az Erzsébet téri park területén – derül ki a lapunk birtokába jutott közterület-használati kérelemből. A beruházás tervezett költsége a dokumentum szerint 155 millió forint, ebben azonban nincs benne a 3,2 millió forintos közterület-használati díj, az ugyanis egy megállapodás értelmében nem a Sziget Kft.-t, hanem az V. kerületi önkormányzatot terheli. Az együttműködési megállapodásból kiolvasható, hogy az önkormányzat imázsépítésre és „A Belváros új főutcája” projekt kommunikációs céljaira használhatja fel a kerék 175 négyzetméteres vetítési felületét.

Ilyet akarnak

Ilyet akarnak

 

„Az együttműködéstől azt várjuk, hogy a Belváros turisztikai vonzereje növekedjen; nem mellékesen a Váci utca újramárkázására indított kezdeményezésünkhöz tökéletesen illeszkedik az óriáskerék felállítása, hiszen egyébként is terveztünk, tervezünk különböző köztéri attrakciókat” – közölte a magyarnarancs.hu-val az V. kerület sajtóosztálya. Hozzátették, hogy az önkormányzat elérte: minden 20 év alatti kerületi lakos egy alkalommal ingyenesen veheti igénybe a szolgáltatást (a normál viteldíj egyébként 2400, a kedvezményes 1500 forint lesz), az óriáskerék indulását pedig direkt a Belvárosi Fesztiválhoz időzítették. Az ügy súlyát jelzi, hogy Puskás András kerületi alpolgármester levélben kérte Tarlós Istvánt a rendezvény támogatására, és a közterület-használati engedélyt kiadó bizottsági ülésen személyesen is előadta érveit.

Ide akarják

Ide akarják

 

A főváros közterület-hasznosítási bizottsága május 7-i ülésén 4:1 arányban – Hanzély Ákos, a Párbeszéd Magyarországért képviselőjének ellenszavazatával – szavazta meg az engedélyt (a bizottságnak rajta kívül három kormánypárti és egy jobbikos tagja van). Somfai Ágnes, a PM fővárosi képviselője a magyarnarancs.hu-nak elmondta, nem magával az óriáskerékkel, hanem az Erzsébet téri parkkal mint rendezvényhelyszínnel van problémájuk. Egyrészt környezetvédelmi okokból, mert „ugyan a Sziget Kft. a tapasztalatok szerint rendesen elvégzi a zöldterület rekultivációját, egy park akkor sem arra való, hogy havonta helyre kelljen állítani”. Másrészt a fővárosi PM-esek úgy látják, hogy felborult a funkciómegosztás az Akvárium (korábban Gödör) Klub és környéke szórakozásra és az Erzsébet téri park pihenésre szolgáló területei között. „Az Akvárium hétköznapi működése során is számos fiatal használja a parkot, ami a nyilvános WC-k és a hétvégi szemétszállítás hiánya miatt okoz kellemetlenségeket. De a rendezvényszervezők is szemet vetettek az értékes területre, az óriáskerék-projekt mellett május 16–19. között például a Várból kiszorult pálinkafesztivált rendezik az Erzsébet téren” – magyarázta Somfai. A pálinkafesztivál építési munkálatai kedden meg is kezdődtek, a PM felháborítónak tartja, hogy a közpark szinte teljes területét vaskordonnal kerítették el az emberek elől. „A belváros közepén lévő parkot ráadásul fillérekért adják magánhasználatba, mert a pálinkafesztivál nagyrészt kulturális eseményként, kedvezményes díjjal kapott területfoglalási engedélyt" – áll a frakció lapunkhoz eljuttatott véleményében.

A Sziget-kerék ügyében az V. kerülettől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy először kerületi tulajdonú területen próbáltak helyet keresni neki, ilyenből azonban nem akadt megfelelő méretű. A Magyar Tudományos Akadémia előtti térhez és az alsó rakparthoz a főváros nem járult hozzá, így esett a választás az Erzsébet téri parkra. Mivel az elektromágneses meghajtású kerék teljesen zajmentes lesz, a Sziget Kft. pedig a zöldfelület-rekonstrukciót és az esetleges kőburkolat-javításokat is el fogja végezni, a kerület bízik abban, hogy az üzemeltetés nem ütközik lakossági ellenállásba. A kerület egyébként az elmúlt évben nem kapott intézkedést igénylő lakossági bejelentést az Akváriummal és felszíni egységeivel kapcsolatban, mindazonáltal folyamatos zajmérést végeztet a klub környékén. Tehát indulhat a vurstli a város közepén.

Kié itt a tér?

A PM képviselői a városháza előtti – jelenleg parkolóként működő – terület többfunkciós rendezvénytérré alakításában látnák a belvárosi térprobléma megoldását. Két éve az akkor még LMP-s frakcióban dolgozó Somfai Ágnes is szerzője volt egy koncepciónak, amely közösségi ötletpályázattal képzelte el a „Városháza köztér” felújítását. A dologból annak ellenére nem lett semmi, hogy a főváros 2011-es költségvetéséből 20 millió forintot különített el a pályázatra. Bizakodásra ad okot ugyanakkor, hogy Tarlós István május 6-án bejelentett 27 nagy projektje között szerepel a Városháza tér átfogó felújítása is. A részletek nem ismertek, így az sem, továbbviszi-e a főváros a zöldpártiak ötletpályázaton alapuló elképzelését. Somfai szerint először abban kellene megállapodni, hogy nem a terület további beépítésére, hanem a város sűrűségének oldására, egy rendezvénytér kialakítására van szükség. Ez tehermentesítené a közeli zöldterületeket, és klasszikus városi főtérként is szolgálhatna.

 

Figyelmébe ajánljuk