Demjén Ferenc szerint cirkusz volt Magyar Péterék tüntetése

  • narancs.hu
  • 2024. április 9.

Belpol

A Bikini, a Kormorán, az Ismerős Arcok és Varga Miklós sem örül, hogy elhangzott szombaton a daluk.

A Magyar Péter által szervezett szombati tüntetésen, a Nemzeti Meneten huszonkét dallal hangolták a résztvevőket, a Telex találgatta is, hogy vajon a fő szervező kinek és mit szeretett volna üzenni ezzel az eklektikus playlisttel.

A Blikk megkérdezte néhány dal előadóját, mit szól ahhoz, hogy a műve ezen a rendezvényen hangzott el. Mint kiderült, ők erről csak utólag értesültek. 

A Bikini együttes vezetője, Németh Alajos azt mondta, nem akar állás foglalni politikai kérdésben, de az a véleménye, hogy egy ekkora rendezvény esetében illett volna megkérdezni tőlük, hogy hozzájárulnak-e a Közeli helyeken lejátszásához. 

Varga Miklós – akinek Európa című dalát hallhatták a tüntetők – utánanézett a törvénynek, és arra jutott, hogy politikai rendezvény esetében a szerző előzetes engedélyét ki kell kérni. „Lényegében önkényesen lejátszották a dalt a tudtom és beleegyezésem nélkül, azt gondolom, ez nem elegáns húzás. Én ezt jeleztem is feléjük, de egyéb jogi lépéseket nem kívánok tenni, semmi kedvem az ezzel járó hercehurcához. Azt azonban leszögezném, nem szeretném, hogy az én arcomat odahelyezzék egy olyan politikai formáció mellé, ami mellett nincs helyem” – mondta Varga Miklós.

A Kormorán együttes egyik alapítójának, Koltay Gergelynek sem tetszett, hogy a Nemzeti dal, amelyet Tolcsvay Lászlóval közösen zenésítettek meg 1973-ban, elhangzott a szombati rendezvényen.

„A Kormorán zenekar nem Magyaroknak, hanem magyaroknak ad hangversenyeket” – üzente Koltay.

A szabadság vándorai című dal szerzője, előadója, Demjén Ferenc sem örült. Szerinte nem az számít, hogy ki kormányközeli zenész és ki nem, az a lényeg, hogy nem jogszerűen használták fel a dalát. Reméli, senki sem hiszi el, hogy az egyik legkevesebb szerzeményét „egy ilyen politikai cirkuszhoz” engedélyezné.

Az Ismerős Arcok frontembere, Nyerges Attila nyilatkozata is érdekes volt a Nélküled című dallal kapcsolatban, amely más közéleti eseményeken is hallható: „Természetesen nekünk sem jelezték előre, hogy a mi dalunkat is lejátsszák majd a tüntetésen, de én ezen már egyáltalán nem vagyok meglepődve. A Nélküled című szám a 2009-es megjelenése óta már számtalan furcsa helyszínen és környezetben került felhasználásra a tudtunkon kívül. Eleinte még próbáltunk fellépni a hasonló esetek ellen, de egy idő után rájöttünk, semmi értelme” – mondta Nyerges. Ő úgy tudja, hogy a rendezvény szervezője ilyenkor csak az Artisjus felé tartozik elszámolással. 

Az esetről írt a 24.hu is. A cikk alatt Magyar Péter kommentben reagált a zenészek nyilatkozataira, mondván, a szervezés idején kikérték az Artisjus állásfoglalását, és eszerint nem kell engedélyt kérniük a szerzőktől a dalaik lejátszásához. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk