„Egy ekkora megmozdulást már nem lehet semmibe venni” – mondja a holnapi kormányellenes tüntetés szervezője

  • Gera Márton
  • 2018. április 13.

Belpol

A szavazatok újraszámlálását követelik és abban bíznak, annyian gyűlnek össze, hogy a tömeget már a kormány sem tudja figyelmen kívül hagyni.

„A választási eredmények utáni érzéseimet nehéz leírni. Sorra jöttek az üzenetek az ismerősöktől, hogy »mi történik itt?«, »vesszük a repjegyet«, és én is úgy éreztem, hogy a demokrácia itthon elesett. A miniszterelnök-jelöltek a saját körzeteiket sem tudták hozni, nagy volt az elkeseredés” – meséli a magyarnarancs.hu-nak Lányi Örs, aki hétfő hajnalban hívta életre a szombatra, az Opera elé tervezett tüntetést, amire jelenleg 32 ezren terveznek elmenni, további 80 ezren pedig érdeklődnek az esemény iránt a Facebookon.

A jelenleg egyetemen tanuló Lányi azt mondja, miután meghirdette az eseményt, futótűzként kezdett el terjedni a híre a Facebookon, reggelre több ezren jelezték, hogy mennének. Ekkor Lányi mellé becsatlakozott szervezőként Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament (FDP) alapítója és a korábbi diáktüntetések egyik szervezője, illetve többek között Homonnay Gergely és Gulyás Balázs, a netadós tüntetések központi alakjai.

Lányi Örs

Lányi Örs

Fotó: YouTube/ATV

Lányi azt mondja, az eredmény után benne is felmerült a kivándorlás gondolata: „Egyre fullasztóbb a légkör itthon, és szabadságot szeretnénk. Éppen ez az utóbbi gondolat ösztönzött arra, hogy létrehozzam ezt az eseményt. Szabad országban akarunk élni, de azt akarjuk, hogy ez az ország Magyarország legyen. Itt akarok egzisztenciát felépíteni, és itt akarok majd családot alapítani.”

Bár a demonstrációt eredetileg „tüntetés a demokráciáért” címszóval hirdették meg, ma már azt szeretnék elérni, hogy a szavazatokat számolják újra, mert úgy látják, csak a voksok újraszámlálása után tekinthető legitimnek a győztes. „Amíg nem vizsgálnak felül minden lehetséges választási csalást, úgy gondoljuk, hogy ez a választási eredmény nem tekinthető legitimnek” – mondja Lányi Örs, aki azt is hozzáteszi, hogy szeretnék elérni, legyen egy arányos választási rendszer, és a közmédia valóban a közt szolgálja.

Ő ugyan azt mondja, számára „hatalmas csalódás volt az ellenzék választási eredménye”, úgy látja, ha a holnapi demonstráción minden ellenzéki párt képviseltetné magát, az azt jelezné, hogy elkezdték levonni a tanulságot. „Ahhoz, hogy ez sikeres demonstráció legyen, szükségünk van az ellenzék minden képviselőjére, és ahhoz, hogy valami változzon a politikai légkörben, nekik is szükségük van ránk” – teszi hozzá a tüntetés életre hívója. Úgy tűnik, a pártok valóban képviselni fogják magukat az eseményen: az MSZP, a DK és a Jobbik is jelezte, hogy ott lesz a tüntetésen, és a szimpatizánsaikat is arra kérték, hogy tegyenek így.

„Sikernek azt tekintenénk, ha kommunikációra tudnánk bírni a kormánypártot. Egy valós közélethez meg kell kezdődnie az érdemi diskurzusnak, és ha valóban ennyien megjelennek a tüntetésen, az sok mindent meg fog változtatni. Egy ekkora megmozdulást már nem lehet semmibe venni” – mondja a szervező. Lányi Örs a Kossuth tér és a Szalay utca sarkára telepített rendőrségi kamerákkal kapcsolatban azt mondta, „örül, hogy készülnek a tömegre”.

Holnap egyébként nemcsak Budapesten lesz tüntetés: demonstrálni fognak a londoni, a berlini, a hágai és a brüsszeli magyarok, de utcára vonulnak Győrben és Nyíregyházán is. Lányi Örsék azt mondják, mindenképpen szeretnék folytatni, mert azt látják, hogy a szombati megmozdulás „egy szikra lehet, ami vidéken is beindítja az eseményeket”.

Borítóképünk (MTI/Beliczay László) illusztráció, a felvétel az internetadó elleni tüntetésen készült.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.