Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen

  • narancs.hu
  • 2017. június 13.

Belpol

Az Európai Bizottság megunta, hogy nem teljesítjük vállalt feladatainkat a migrációs válság kezelésében.

Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen, amiért nem hajtják végre a kötelező uniós menekültkvóták felállításáról szóló korábbi döntést – jelentette be kedden a brüsszeli testület. Egy 2015-ös uniós belügyminiszteri megállapodás szerint minden tagállamnak részt kell vállalnia a migrációs válság kezelésében, Magyarországnak legfeljebb 1294 menekültügyi eljárást kellett volna lefolytatnia, de erre – mint az köztudott – a kormány nem volt hajlandó.

Ezt most itt aláírom, aztán vagy betartom, vagy nem

Ezt most itt aláírom, aztán vagy betartom, vagy nem

Fotó: MTI

„Az elmúlt hónapok során a Bizottság ismételten felszólította azokat a tagállamokat, amelyek még egyetlen személyt sem helyeztek át, vagy nem ajánlottak fel áthelyezést, hogy tegyék meg ezt. Sajnálatos módon a Cseh Köztársaság, Magyarország és Lengyelország – a szóban forgó ismételt felszólítások ellenére, megsértve a tanácsi határozatokból eredő jogi kötelezettségeiket, valamint a Görögországgal, Olaszországgal és más tagállamokkal szembeni kötelezettségvállalásaikat – még nem hozták meg a szükséges intézkedéseket. A fentiek alapján és a korábbi áthelyezési és áttelepítési jelentésben adott jelzésnek megfelelően a Bizottság úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít e három tagállammal szemben” – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért is felelős biztos így kommentált: „Uniónk a szolidaritáson és a felelősségmegosztáson alapul. Ezeket az alapvető értékeket valamennyi politikánkban érvényesíteni kell, és ez alól a migráció sem jelenthet kivételt. Nem hagyhatjuk magukra a külső határral rendelkező tagállamokat, és ezt nem is fogjuk megtenni. Ami pedig az áthelyezést illeti, szeretném kristálytisztán leszögezni: az áthelyezésről szóló tanácsi határozat végrehajtása jogi kötelezettség, és nem szabadon választható feladat.”

A kötelezettségszegési eljárás minden esetben hosszan elhúzódó folyamat, amelynek egyelőre nem nagyon látszik a vége, de azért érzékelhető erősségű jelzés a renitensek felé.

(MTI, Európai Bizottság)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.