Eldördült a gázpisztoly - Meg lehet-e fogni a Tolvajkergetőket?

Belpol

A kerékpártolvajok lefülelésére vállalkozó Tolvajkergetők csoport maga is felkeltette a bűnüldöző szervek figyelmét. A civil vagyonvédelem és az önbíráskodás között néha vékony a határ, főleg, ha jó adag cigányozás is szerepel a történetben.

A május 31-én Hódmezővásárhelyen történtek jól mutatják, hogy a 2011 szeptemberében a Polgár Tamás "Tomcat" által a biciklilopások megfékezésére létrehozott csoport tevékenysége az évek során riasztó irányba mozdult el. A Tolvajkergetők egy állítólagos illegális házfoglalás ügyében érkeztek a csongrádi városba. Tomcat ellen súlyos testi sértés kísérletének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság, miután gáz-riasztófegyverével közvetlen közelről arcon lőtt egy férfit.

A Tolvajkergetők verziója szerint egy aszszony megbízásából cselekedtek, akit egy ausztráliai nyaralása után volt veje (B. Zoltán) egyszerűen nem engedett be társasházuk általa tulajdonolt részébe. Az asszony azt állította, hogy B. Zoltánnak egy jogerős kilakoltatási végzés értelmében idén január 20-ig el kellett volna hagynia az ingatlanrészt, ám ez máig nem történt meg. Ezért bérleti szerződést kötött a Tolvajkergetőkkel - a Svájci Fehér Juhászkutya Klub kerékpáros szakosztályával -, és felhatalmazta a csapatot, hogy azt csináljon az ingatlannal, amit akar. A civil bűnüldözök be is hatoltak a kertbe, az ajtót és az ablakokat leszerelték, a berendezési tárgyak jó részét összetörték. Tomcat gázpisztolyával rálőtt B. Zoltánra, majd miután az földre került, többen is belerúgtak. Tomcat lapunknak jogos védelmi helyzetre hivatkozott, bár az esetről közzétett felvételen az látszik, hogy B. csak azután próbálja félrelökni Tomcat kezét, hogy az ráfogta fegyverét.

A kilakoltatási végzés valószínűleg létezik, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság legalábbis arról tájékoztatta a vs.hu-t, hogy "a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságon önkényes beköltözés szabálysértése miatt jelenleg is bírósági eljárást előkészítő eljárás van folyamatban az ügyben egy idén januári bejelentés alapján". A Tolvajkergetők szerint egyébként B. Zoltán "többszörösen elítélt, visszaeső bűnöző". Telefonon és e-mailben is kerestük az illetékes Papp Gábor végrehajtói irodáját, de egyelőre nem árulták el, miért nem sikerült több mint négy hónap alatt érvényt szerezni a kilakoltatási végzésnek, a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara pedig lapzártánk utánra ígért tájékoztatást. Akár hibáztak a hatóságok, akár nem, a Tolvajkergetők tevékenysége nem először feszegeti a jogszerűség kereteit.

Szerencsétlenkedni a 107-tel

A Tolvajkergetők először 2011 szeptemberében léptek akcióba Budapesten, jóllehet a kerékpártolvajok megleckéztetésének ötlete már 2009-ben felvetődött. Módszerük egyszerű: egy műholdas jeladóval felszerelt csalikerékpárt hagynak az utcán - ezt hol lelakatolják, hol nem -, a lopás megtörténte után követik és kérdőre vonják a tolvajt, előbb-utóbb pedig a rendőrséget is kihívják. Gyakran csak akkor érik utol a kerékpárt, amikor a tolvaj már túladott rajta, ilyenkor általában orgazdasággal gyanúsítják meg a vevőt, de a rosszhiszemű vételezést gyakorlatilag lehetetlen bizonyítani. Akcióikról kezdettől igen jó minőségű felvételeket tesznek közzé a YouTube-on, követőik száma így gyorsan nőtt, sorozatuk legtöbb részét százezernél is többen látták.

Polgár Tamás, a hely rossz szelleme

Polgár Tamás, a hely rossz szelleme

Fotó: Narancs

"A Tolvajkergetők alaptevékenysége önmagában jogszerű, de az igazságszolgáltatás általában nem szokta szeretni az ilyen csoportokat, mert létük könnyen önbíráskodáshoz vezethet" - mondta a Narancsnak Hack Péter büntetőjogász. A hatályos jogszabályok szerint tettenérés esetén a rendőrség helyszínre érkezéséig bárki feltartóztathatja a bűnelkövetőket. "Meg kell azonban felelni az arányosság követelményének, indokolatlan erőszakot nem lehet alkalmazni, és ilyen esetekben együttműködési kötelezettség is terheli a Tolvajkergetőket vagy más csoportokat, tehát értesíteniük kell a bűnüldöző szerveket, amint az ésszerűen elvárható" - hangsúlyozza Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza.

Nehezebb megítélni azokat az eseteket, amikor valami miatt nem sikerül tetten érni az elkövetőt, hiszen a videók tanúsága szerint a Tolvajkergetők ilyenkor kvázi nyomozó hatóságként lép fel - a magánnyomozói tevékenység azonban engedélyhez kötött. "Persze ha elkezdek kérdezősködni, és önként válaszolnak, az nem illegális, de például adatok gyűjtése és tárolása konkrét személyekről már felvetheti a visszaélés gyanúját" - véli Hegyi. Hasonló a helyzet a vagyonvédelmi tevékenységgel is, Hack Péter szerint az érvényes bérleti szerződés önmagában nem ad alapot az erőszakos fellépéshez, Hódmezővásárhelyen is csak hatósági közreműködéssel lehetett volna végrehajtani a kilakoltatást. "Ha kiveszek egy albérletet, és kiderül, hogy tulajdonjogi vita okán valaki más lakik az ingatlanban, őt sem dobhatom ki önhatalmúlag" - magyarázza Hack.

A rendőrség és a Tolvajkergetők viszonya meglehetősen változatos: Debrecenből egyszer köszönőlevelet írtak Tomcatéknek, Budapesten viszont volt, hogy velük szemben intézkedtek, londoni próbálkozásuk során pedig jószerivel körberöhögték őket. Kíváncsiak voltunk, van-e a rendőrségnek egységes stratégiája a Tolvajkergetőkre, de az Országos Rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre csak annyit közölt, hogy "a rendőrség minden állampolgári bejelentésre reagál, akár a Tolvajkergetők nevű csoport tagja, akár más személy teszi a bejelentést". Hozzátették: "Jogszabály nem zárja ki, hogy a sértett vagy a bűncselekményről tudomással bíró tanú a rendőrséggel együttműködve segítse a helyszín megtalálását vagy az elkövetők felderítését, elfogását."

A csoport a kezdetektől együtt akart működni a rendőrséggel, bár különösebb illúzióik nem voltak. "Az elfogást a rendőrökkel akartuk csinálni, gondoltuk, az ötödik-hatodik után csak felfigyelnek ránk, és még együttműködés is lehet, de ez hivatalosan a mai napig nem valósult meg" - mondta Tomcat lapunknak. A csalikerékpárok kihelyezéséről azért általában tájékoztatják a helyi kapitányságot, gyakran közvetlenül az ismerős rendőröket hívják, mert az "sokkal egyszerűbb, mint a 107-tel szerencsétlenkedni".

A hódmezővásárhelyi eset előtt a Tolvajkergetők egyszer kerültek komolyabb összetűzésbe a rendőrséggel: a IX. Kerületi Rendőrkapitányság folytatott ellenük eljárást, miután egy elfogott tolvaj feltartóztatásakor nem tartották be az arányosság követelményét; az illető szerint legalábbis súlyosan bántalmazták, bár Tomcat minderre úgy emlékszik, hogy "az az ember konkrétan késért nyúlt, ezért kapott egy nyaklevest". Az ügy jelenleg a Fővárosi Törvényszék előtt van, a vád csoportosan elkövetett súlyos testi sértés és csoportos garázdaság, Tomcatet és egy társát 2012 decemberétől fél évre házi őrizetbe is helyezték. A csoport a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán támadta meg a szerinte jogszerűtlen eljárást.

Szégyenteljes

A Tolvajkergetők eredeti célkitűzését, a kerékpárlopások visszaszorítását szubjektív értékelésük szerint siker koronázta. Bár hivatalos statisztikák nem készülnek, Tomcat úgy látja, fellépésük óta érezhetően visszaesett a lopások száma. A legjobb eredményt Debrecenben tudják felmutatni, de Budapesten is egyre kevésbé próbálkoznak a nyílt utcán a tolvajok, ezért újabban a lépcsőházakban is megjelentek a Tolvajkergetők csalikerékpárjai. A filmek hatására a csoport népszerűsége is egyre nőtt, Facebook-oldalukat egy hete még 185 ezren lájkolták (így nagyjából annyi embert értek el, mint a vezető hazai hírportálok oldalai). Mivel egyre több megkeresést kaptak, idővel túlléptek a biciklitolvajokon, és mindenféle vagyon elleni és erőszakos bűncselekmény feltételezett elkövetőinek fotóit és személyes adatait is megosztották oldalukon. Tomcat szerint ennek oka az, hogy a nyilvánosságban rejlő erő, a tapasztalat, a jogi felkészültség és az infrastruktúra nem csak a kerékpártolvajok ellen használható. "Például elveszett gyereket is segítettünk már megtalálni" - mondja.

Aggasztó esetek is szép számmal történtek. Legutóbb egy olyan fiú fotóját osztották meg, akit egy vak lány megerőszakolásával vádoltak. Közzétették a feltételezett elkövető kollégiumának címét is. Hegyi Szabolcs szerint ez a gyakorlat megvalósíthatja a személyes adattal visszaélés bűncselekményét, ami ellen feljelentést lehet tenni. A nyomozó hatóságnak ugyanakkor nincs könnyű dolga, hiszen a Facebook nem magyar joghatóság alatt álló cég, és még ha az üzemeltető kiadja is az oldalt szerkesztő profilt, szinte lehetetlen bizonyítani, hogy az mely magánszemélyhez tartozik. Mindezzel tökéletesen tisztában van Tomcat is, aki lapunkat arról tájékoztatta, hogy tudomása szerint hat-nyolc feljelentés született a Facebook-oldalukkal szemben rágalmazás vagy becsületsértés miatt, de "a bűnözők soha nem fogják tudni bizonyítani, hogy ki posztolgat Tolvajkergetők néven, sohasem fogják tudni konkrét gyanúsítottra ráhúzni a feljelentéseket".

Bár Tomcat szerint "komoly háttérvizsgálat" előzi meg egy-egy "bűnöző" pellengérre állítását, a metódus aligha nevezhető megnyugtatónak. A Tolvajkergetőknél például bizonyos szociokulturális jegyek alapján következtetnek a bűnözői életmódra, illetve kérdéseket is fel szoktak tenni a történetek beküldőinek. Tévedni állítólag még nem tévedtek, csak olyasmi fordult elő, hogy valakit lopással vádoltak, miközben orgazda volt, illetve olvasóik két esetben rosszul ismertek fel rendőrségi felvételeket (ezeket időnként szintén közzéteszik). Mivel a név, a fotó és a lakcím mellett gyakran alig leplezetten az is megjelenik, mit érdemelne a feltételezett bűnös, adott esetben felbujtóként is el lehetne marasztalni az oldalt, de természetesen itt is érvényesek az említett felderítési nehézségek.

Sokan ezért nem is feljelentést tettek, hanem a Facebooktól kérték a Tolvajkergetők oldalának törlését, és e kéréseknek a cég nem sokkal a hódmezővásárhelyi incidens után eleget is tett. Tomcaték gyorsan új oldalt készítettek, ám alig tornászták fel magukat 30 ezer lájkig, a Facebook moderátora ismét lecsapott. A csoport így lapzártánk idején nincs fenn a közösségi oldalon, amivel legfontosabb kommunikációs csatornáját veszítette el. Honlapjukon ezt és a rendőrségi eljárást kommentálva úgy fogalmaznak, hogy "titkosszolgálati eljárás alatt állnak". Szerettünk volna beszélni a Facebook moderátori csapatával, ám azt a választ kaptuk, hogy a cég nem ad ki információt az oldal eltávolításának pontos okairól, és arról sem, összesen hányan jelentették föl. Az ugyanakkor kiderült, hogy a moderátorok korábban is foglalkoztak a bejelentésekkel, ám most felülvizsgálták akkori döntésüket, vélhetően a bejelentések hirtelen szaporodása vagy a Tolvajkergetőkre irányuló médiafigyelem miatt. A Facebook úgynevezett közösségi alapelveit olvasva az eltávolítás oka lehetett a "zaklatás és megfélemlítés", a személyes adatok védelme, de akár az erőszakkal fenyegetés is.

Az évek során nemcsak a Tolvajkergetők tevékenységi köre terjedt ki, létszámuk is megsokszorozódott. Mára vannak csoportjaik Debrecenben, Győrött, Szegeden, Kecskeméten, Székesfehérváron, Miskolcon, Kolozsvárott, Békésen. Nem sokkal a Facebook-oldal lelövése előtt adták hírül, hogy Tolvajkergetők-csoport szervezésébe kezdett Budaházy György is (róla lásd: Magyar terror?, Magyar Narancs, 2012. július 19.). Tomcat számításai szerint 120-130 ember tartozik hozzájuk, körülbelül a felük vesz részt az akciókban, a többiek a háttérmunkákat végzik. Tomcat egyébként nem tartja magát a Tolvajkergetők vezetőjének, mint mondja, a helyiek meglehetősen nagy autonómiát élveznek, ő csupán a négy budapesti sejt egyikét irányítja.

A legbaljósabb fejlemény - amely miatt sokakban rémlik fel a Magyar Gárda képe - az, hogy a Tolvajkergetők a Facebook-oldala segítségével többször is feltételezett elkövetők "meglátogatására" invitálta a követőit. Ezek a Criminal Massnek nevezett felvonulások eddig 8-tól 50 főt mozgattak meg, és Tomcat szerint céljuk távolról sem a megfélemlítés, hanem az, hogy "a lebukott bűnöző látványos kiröhögésében, esetleg elfogásában minél többen részt vehessenek. Aztán az egész kikerül a netre, és ország-világ láthatja, mennyire szégyenteljes ember ő."

Segítő honfitársak

A Tolvajkergetők öndefiníciója szerint politikamentes csoportosulás, és Tomcat korábbi megnyilvánulásaihoz képest valóban mérsékeltnek tekinthető, de websorozatukat azért áthatja a rasszizmusnak egy mindennapi-összekacsintós formája. A bemutatott elkövetők igen nagy százalékban cigányként azonosíthatók - vidéki helyszíneken gyakran eleve a cigánysor környékére helyezik ki a csalit -, a narrátor pedig olyan kifejezésekkel orientálja a nézőt, mint a "mélyszegénységben élő honfitársaink" vagy a "szeretett hazánk rejtett erőtartalékai". Újabban saját műszót is alkottak, "bidámbidám"-ként utalnak a cigány származású szereplőkre. A legújabb résznek a "Tigris a zsinagógában?" címet adták, mivel a Tigris nevű csalikerékpár egy olyan házba kerülhetett, ahol egy zsidó imaház is működik. "Tigris úgy eltűnt, mint Solymosi Eszter a Tiszában" - jutott eszükbe erről a Tolvajkergetőknek.

Egy alaposabb tartalomelemzés valószínűleg kimutatná, hogy a sorozat teljesen más hangnemben beszél a (feltételezett) cigány és nem cigány elkövetőkről. Kirívó példák is akadnak: az általam látott részekben csak egyszer fordul elő, hogy a Tolvajkergetők elfogadják valaki védekezését, méghozzá egy szemmel láthatóan nem cigány öregúrét, aki csak azért tolta haza a lelakatolatlan biciklit, nehogy más eltulajdonítsa. A legújabb részben pedig egy szintén nem cigány elkövetőnek felajánlják, hogy a rendőrség riasztása helyett választhatja a hashajtó hatású keserűsós vizet is (ez egyébiránt erősen felveti az önbíráskodás gyanúját, de szubjektíve nyilván engedékenységként fogható fel).

Tomcat szerint ugyanakkor szó sincs burkolt cigányozásról, egyszerűen "a bűnözők külön kultúrájára utalunk, mert valóban más kultúrában élnek, és sokan mélyszegénységben. Éppen azért, mert nem dolgoznak, hanem a bűnözést választják." Ennek viszont ellentmondanak a hódmezővásárhelyi akcióról készült videofelvételek. A YouTube-ra nem nyilvánosan feltöltött (csak a link birtokában megtekinthető) felvételen elhangzik például, hogy "büdös cigány vagy, és az is maradsz", meg "ennyit tudtok, cigányok, verekedni" és a "mentek ti még a vagonba" is. Közvetlenül a gázpisztollyal leadott lövés után Tomcat jól hallhatóan azt mondja, hogy "a cigány fején kellett megigazítanom az elakadt fegyvert". Mindezek alapján a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda felhívta a Hódmezővásárhelyi Városi Ügyészség figyelmét arra, hogy Polgár Tamás és társasága megvalósíthatta a közösség elleni erőszak bűncselekményét, mivel "tetteik hátterében a romák elleni gyűlölet mint érzelmi motiváció is állt".

A vásárhelyi felvételen elhangzanak a "visszajövünk még sokan" és a "találkozunk még" fenyegetések is. Már csak emiatt is fontos kérdés, hogy a Facebook és a rendőrség egyidejű fellépése megállíthatja vagy legalább konszolidálhatja-e a Tolvajkergetőket.

Tomcat utóbbi évei

Polgár Tamás, ismertebb nevén Tomcat magát nemzeti liberálisként meghatározó blogger, politikai aktivista, civilben pólókereskedő. Azon kevesek közé tartozik, akiket magyar bíróság jogerősen elítélt uszításért: 2013 júliusában a Fővárosi Törvényszék szabott ki rá 50 nap közérdekű munkát, miután egy blogbejegyzésben azt írta, hogy Magyarországon a cigányok számára elviselhetetlen légkört kell teremteni, ki kell rekeszteni őket a közéletből és a kultúrából. "Ne sírni tessék, hanem keresni a lehetőséget az ellencsapásra. A ti utcasarkotokon tán nem ácsorog egy drapp galeri? Szedjetek össze húsz embert, menjetek le, és egy szó nélkül verjétek szét őket" - értekezett Tomcat, megvalósítva az uszítás bűntettét. A másodfokon eljáró bíróság egyébként jelentősen enyhített az ítéleten, első fokon még 5 év felfüggesztettet kapott a blogger.

2009-ben a Magyar Szociális Zöld Párt jelöltje volt a ferencvárosi időközi országgyűlési választáson, ám az Országos Választási Bizottság az ajánlószelvényekkel való visszaélés miatt kizárta. Korábban számos tüntetésen feltűnt, próbált már megzavarni melegfelvonulást és hanukaünnepséget is. Az MTV-székház 2006-os ostrománál is jelen volt, saját elmondása szerint fotósként, de feljelentést tett, amiért csőcseléknek nevezték a "békés tüntetőket". 2007-ben pirotechnikai eszközök gyártása miatt terrorcselekmény előkészítésével gyanúsították, a vád később robbanóanyaggal való visszaélésre és közveszélyokozásra változott, de 2010-ben ezek alól is jogerősen felmentették. Az ügyről kapta nevét a Bombagyár közösségi blog. Tomcat 2005-ben a televízióban vett védelmébe egy cigányok kiirtására invitáló internetes játékot.

Figyelmébe ajánljuk