Elindulna a 2018-as választáson a Fidesz által hónapok óta támadott polgármester

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2017. szeptember 27.

Belpol

Hajdu László nem akar újból polgármester lenni a XV. kerületben, de a Parlamentbe beülne. A DK közölte: Gyurcsány nem indul Rákospalotán.

Hónapok óta támadja a helyi Fidesz a XV. kerületi polgármestert – ennek a csatának a palotai közgyűlésben történt ütközetei már eddig is jól dokumentáltak a sajtóban. A Narancs épp ezért akarta megnézni, hogy milyen konfliktusok vannak a háttérben, min múlott, hogy a XV. kerületben beindult a nagy hirig – amiben a DK-s polgármester ellen a Fidesz partnere tudott lenni az akkor még MSZP-s képviselő is.

El is mentünk a kerületbe körbenézni, és beszéltünk Hajdu László polgármesterrel, akitől többek közt megkérdeztük, újrázna-e 2019-ben?

Hajdu László

Hajdu László

Fotó: MTI

 

Nem – hangzott a határozott válasz. „Legközelebb nem akar a polgármesterségért indulni” – így lapunkban, ám Hajdu még hozzátette: a 2018-as parlamenti választáson azért ringbe szállna egyéniben. „Ha ez a béke ára, ha bennem meg tudnak állapodni a baloldali pártok, úgy szívesen belevágok, rajtam ne múljon.”

Mindez ugye azért is érdekes, mert elterjedt a pletyka, hogy a XV. kerületben (illetve a 12. fővárosi evk-hoz tartozó kisebb újpesti részben) maga Gyurcsány Ferenc indulna el egyéniben, ám a DK színeiben 2014-ben győző Hajdu azt mondja, ez kacsa. Szokott találkozni Gyurcsánnyal, nem tartja valószínűnek, hogy elinduljon egyéniben, „egy pártelnök nem csinál ilyet, neki a párt teljes kampányával kell foglalkoznia, nincs ideje egyéni kampányra, ráadásul nem is lakik itt. Semmi sem szól amellett, hogy Gyurcsány itt belevágjon”. A DK-nál is rákérdeztünk erre, és azt a választ kaptuk, hogy van jelöltjük a XV. kerületben, és az nem Gyurcsány. Hajdu nemcsak 2014-ben, a polgármester-választáson verte meg a Fidesz jelöltjét, hanem 2010 előtt többször is parlamenti választásokon éppúgy, mint önkormányzatin – ennyi logika bizonyosan lenne abban, hogy ő induljon 2018-ban.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban emellett részletesen olvashat arról, hogy mi a helyzet a XV. kerületi önkormányzatban, amely csak úgy lett működőképes, hogy a Fidesz és a városvezető szöveges megállapodást kötött 2014-ben, amely egyeztetésre kötelezte a feleket (pl. 5 millió forint feletti hivatali költések, főosztályvezetői, felügyelőbizottsági kinevezések, polgármesteri előterjesztések stb. ügyében), ez volt a kormánypárt kompromisszumkészségének feltétele. Érdekes szereplője a kerületi történéseknek Lamperth Mónika és a kínai befektetők is – igen, mert ne feledjük, hogy a Pólus Center mellett egy hatalmas kínai bevásárlóközpont (China Mart) is van.

Nagy Gergely Miklós cikkét a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

Figyelmébe ajánljuk