Első útjára indult a külügy által vásárolt teherszállító repülőgép

  • narancs.hu
  • 2020. december 29.

Belpol

Pekingbe repült, antigén teszteket hoz Budapestre.

"A világjárvány első hulláma sok tanulsággal szolgált. Az egyik ilyen volt, hogy az az ország, amely saját légi szállítási képességgel rendelkezik, sokkal gyorsabban tudja beszerezni a védekezéshez szükséges eszközöket" - írta kedden délután Szijjártó Péter a Facebook-oldalán.

A külügyminiszter megjegyezte, hogy éppen ezért vásárolt a kormány felhatalmazása alapján a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy Airbus 330 típusú teherszállító repülőgépet.

"A gép ma indult első útjára, amikor délelőtt felszállt Budapestről, hogy Pekingbe repüljön. Landolás után másfél millió antigén tesztet rakodnak majd fel a fedélzetre, amellyel a gép visszaindul és holnap este ér Budapestre" - számolt be Szijjártó a gép első útjáról.

A Népszava a hírrel kapcsolatban azt írja, hogy majdnem négy hónapig alig lehetett tudni arról, hogy mi lesz a használtan vásárolt Airbus A-330 200F sorsa. Mint az decemberben kiderült, a kormány 57,5 millió dollárért, átszámolva tizenhétmilliárd forintért szerezte be a gépet a katari légitársaságtól. Szijjártó akkor azt is elmondta, hogy a gép októberben érkezett Magyarországra, de azonnal szervizre küldték.

A lap kérdéseket küldött a minisztériumnak például arról, hogy mennyi üzemidőt repült már a gép. Ez ugyanis fontos információ lehet annak a megállapításához, hogy rentábilis volt-e a vétel. Mint a lap megjegyzi: egy ilyen Airbus ára újonnan 200 és 300 millió dollár közé esik. Nem mindegy azonban, hány kilométer van már benne.

Emellett az is kérdés, vajon mennyit fogja a kormány használni a gépet, fog-e feleslegesen parkolni a gép, vagy értékesíteni tudják a kihasználatlan üzemidőt. A lap három hete nem kap választ kérdéseire. 

 

Figyelmébe ajánljuk